C'est ça l'amour - Αγάπη Είναι

Παραγωγή: Γαλλία/Βέλγιο – 2018 

Διάρκεια: 98 λεπτά 

Είδος: Δράμα 

Βαθμολογία: * * * ½ 

Σκηνοθεσία: Claire Burger 

Πρωταγωνιστούν: Bouli Lanners, Justine Lacroix, Sarah Henochsberg, Cécile Rémy-Boutang, Antonia Buresi, Célia Mayer, Lorenzo Demanget, Tiago Gandra. 

Βρισκόμαστε στην Γαλλική πόλη Φόρμπαχ, μια μικρή πρώην βιομηχανική πόλη κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία. Από τότε που η σύζυγος του αποφάσισε να φύγει από το σπίτι, ο Μάριο μεγαλώνει μόνος του τις κόρες του, έχοντας να αντιμετωπίσει και τη δύσκολη εφηβεία τους. Η Φρίντα, 14 χρονών, του ρίχνει την ευθύνη που έφυγε η μητέρα της. Η Νίκι, 17 χρονών, λίγο πριν την ενηλικίωση ονειρεύεται να πετάξει μακριά από την πατρική εστία. Ταυτόχρονα, ο Μάριο περιμένει τη σύζυγο του να γυρίσει, μη έχοντας ποτέ σταματήσει να την αγαπά.

Η Ευρώπη, η κρίση, η παρακμή της μικρομεσαίας τάξης. Γνωστά όλα αυτά και έχουν ειπωθεί ήδη αρκετά στο σινεμά. Τι είναι αυτό λοιπόν που κάνει την 2η ταινία της Κλερ Μπερζέ τόσο ιδιαίτερη και μοναδική; Είναι το βλέμμα ή μάλλον τα βλέμματα των χαρακτήρων της καθώς προσπαθούν να βγάλουν από μέσα τους τα θέλω τους, να επικοινωνήσουν το συναισθηματικό τους κόσμο στον περίγυρο, να εκφράσουν την αγάπη που νοιώθουν και να βρουν τον παραλήπτη της. Είναι η βαθιά γνώση της για τον περίγυρο του Φόρμπαχ, για την ελάχιστα φωτογενή και δραματουργικά αδιάφορη μικρομεσαία τάξη που αποτελεί τη ραχοκοκκαλιά του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Δεν είναι εύκολο να κάνεις ρεαλισμό, να καταφέρεις να ξεφύγεις από τον ψυχρό ντοκιμαντερίστικο νατουραλισμό και να τον συνδυάσεις με μια πολύπλευρη συναισθηματική τοιχογραφία ψυχών και σωμάτων. Η Κλερ Μπερζέ το καταφέρνει με μια υψηλή αίσθηση στοργής για τους χαρακτήρες και με «πρώτο βιολί» έναν σπουδαίο ηθοποιό και δημιουργό, τον Βέλγο Μπουλί Λάνέρ, που μπαίνει κυριολεκτικά στο (στρουμπουλό) πετσί του ρόλου του και κτίζει ένα από τα πιο ανθρώπινα πορτραίτα πατέρα που έχουμε δει στο σινεμά τα τελευταία χρόνια.

Για να λειτουργήσει όλο αυτό όμως απαιτείται ένα σενάριο που να φωτίζει όλες τις πλευρές και να αναδεικνύει τα συναισθηματικά highlights του κάθε χαρακτήρα. Αυτό είναι και το πρώτο επίτευγμα της Μπερζέ που μοιάζει να γνωρίζει από πρώτο χέρι όλους τους ήρωές της, δημιουργώντας ένα ψυχικά συναρπαστικό μικρόκοσμο που εμπλέκει τον θεατή και τον κάνει να συμπάσχει και να γίνεται μέρος του. Γιατί Αγάπη είναι και το κοινωνικό σινεμά του Κεν Λόουτς και οι γλυκόπικρες κομεντί του Ρίτσαρντ Κέρτις και το νέο φεμινιστικό Γαλλικό σινεμά της Σιαμά και της Κιγιεβερέ και η Μπερζέ τα συνδυάζει εξαιρετικά.

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο περσινό Φεστιβάλ Βενετίας, στο τμήμα Giornate degli Autori όπου και απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας. Στη συνέχεια, κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας & Ανδρικής Ερμηνείας στο Φεστιβάλ Les Arcs, ενώ συμμετείχε και στο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ζυρίχης καθώς και στο Διαγωνιστικό Τμήμα του πρόσφατου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Αθήνας. Να θυμίσουμε ότι το 2014, η Κλερ Μπερζέ είχε κερδίσει τη Χρυσή Κάμερα (Camera d’Or) στο Φεστιβάλ Καννών ως συν-σκηνοθέτιδα της ταινίας Party Girl. 

Διανομή: One from the Heart 

Στις αίθουσες από 02.05.19