Όλο γελούσε

 Παραγωγή: Ελλάδα – 2018 

Διάρκεια: 60 λεπτά 

Είδος: Ντοκιμαντέρ 

Βαθμολογία: * * * 

Σκηνοθεσία: Θόδωρος Μαραγκός 

Κώστας Τσάκωνας: ένας θρύλος των τελευταίων καλών εποχών της επιθεώρησης. Αλλά και αδιαμφισβήτητος βασιλιάς της βιντεοκασέτας των 80s. Ένας απίστευτα γελαστός και ευφρόσυνος άνθρωπος, ένας γνήσιος λαϊκός κωμικός με το πρόωρο τέλος του οποίου το 2015 έκλεισε οριστικά μια εποχή στο Ελληνικό λαϊκό θέαμα, είτε θεατρικό, κινηματογραφικό ή τηλεοπτικό.

Πως ήταν όμως η αρχή; Ήταν πολύ δύσκολη για ένα φτωχό παιδί της επαρχίας που γεννήθηκε μέσα στη Ναζιστική κατοχή. Κι αυτή η ταινία του πολύ αγαπητού δημιουργού του «Μάθε παιδί μου γράμματα» επιχειρεί στη σχετικά σύντομη διάρκειά της να συνδυάσει την ιστορική καταγραφή της πορείας ενός μάλλον παραγνωρισμένου αλλά μεγάλου καλλιτέχνη με ένα αφιέρωμα-κατάθεση ψυχής σε ένα παλιό φίλο και συνεργάτη. 

Το «Όλο γελούσε» καταγράφει το πέρασμα του καλλιτέχνη μέσα από τις δύσκολες συνθήκες της παιδικής και νεανικής ζωής του αποτυπώνοντας ταυτόχρονα όλες τις κωμικοτραγικές καταστάσεις της εποχής του. Όπως λέει κάπου ο ίδιος, 6 χρόνια στα συσσίτια, 6 στη βιοπάλη, 6 στις βαριές δουλειές, 6 στις πιο βαριές δουλειές. Τα υπόλοιπα 50 χρόνια έκανε τον κόσμο και να γελάει, αλλά και να αισθάνεται περήφανος γι’ αυτόν, γιατί ποτέ δεν μάσησε τα λόγια του!

Η σχέση των δύο ανδρών είχε αρχίσει από το 1973, με τον Τσάκωνα να παίζει στην πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Μαραγκού, το «Λάβετε Θέσεις», μια ταινία που απέσπασε μια σειρά βραβείων και διακρίσεων στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η συνεργασία τους συνεχίστηκε και στις δύο ταινίες που γύρισε ο σκηνοθέτης στα τέλη της δεκαετίας του ‘70 με πρωταγωνιστή τον Θανάση Βέγγο («Από πού πάνε για τη χαβούζα», 1978 & «Θανάση σφίξε κι άλλο το ζωνάρι», 1980) ενώ το 1981ο Τσάκωνας ήταν ένας εκ των πρωταγωνιστών της μεγάλης εμπορικής επιτυχίας του σκηνοθέτη «Μάθε παιδί μου γράμματα».

Τρία χρόνια μετά τον θάνατο του Τσάκωνα, ο Θόδωρος Μαραγκός ολοκληρώνει αυτή την ταινία-αφιέρωμα, καταφέρνοντας να εμπλουτίσει την αφήγηση με μια ευρύτερη εικόνα των τελευταίων 30 χρόνων Ελληνικής Ιστορίας, συνθέτοντας έτσι ένα πολύτιμο ντοκουμέντο για μια χώρα που σταδιακά βυθίζεται σε μια φοβερή πολιτικοοικονομική κρίση.

Το «Όλο γελούσε» συμμετείχε το Νοέμβριο του 2018 στο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Χαλκίδας όπου απέσπασε το πρώτο βραβείο γέλιου του κοινού και το δεύτερο βραβείο της κριτικής επιτροπής. 

Συντελεστές

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Θόδωρος Μαραγκός

Μοντάζ: Τζανέτος Κομηνέας

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Αγγελική Μαραγκού 

Το όραμα του Θοδωράκη

Το «Όλο γελούσε» θα προβάλλεται σε κοινό πρόγραμμα με τη μικρού μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων με τίτλο «Το όραμα του Θοδωράκη», μια αξιολάτρευτη αυτοβιογραφική ταινία που ξεκινάει από το 1969 και φτάνει μέχρι τις μέρες μας. Σε όλη του τη διαδρομή ο Θοδωράκης σατιρίζει ζωγραφίζοντας την τραγελαφική πραγματικότητα των εποχών που μας διαπερνούσαν και ανακαλύπτει τη βαθύτερη ανάγκη του να καταφέρει να ζωγραφίσει και το όραμά του. Το οξύ και χιουμοριστικό πολιτικό σχόλιο της ταινίας μπορεί να φαίνεται λαϊκίστικο σε κάποιους, κανείς όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει την γνησιότητα και το δημιουργικό πνεύμα ενός σκηνοθέτη που σε διαφορετικές συνθήκες το όνομά του θα είχε γραφτεί με χρυσά γράμματα στη μεγάλη λίστα των κωμωδιογράφων του Ελληνικού σινεμά. 

Συντελεστές

Κινούμενο σχέδιο: Θόδωρος Μαραγκός, Μοντάζ: Τζανέτος Κομηνέας, Καλλιτεχνική επιμέλεια: Αγγελική Μαραγκού

Διάρκεια: 18’ 

Διανομή: Filmcenter Τριανόν 

Στην Αίθουσα Τριανόν από 09.05.19 

Παρακάτω ένα χορταστικό 5λεπτο trailer και για τις 2 ταινίες.