Sugartown Για μια χούφτα ψήφους

Παραγωγή: Ελλάδα – 2019 

Διάρκεια: 73 λεπτά 

Είδος: Ντοκιμαντέρ 

Βαθμολογία: * * * 

Σκηνοθεσία: Κίμων Τσακίρης 

Ο έκπτωτος Δήμαρχος Ζαχάρως Πανταζής Χρονόπουλος καταφέρνει μια εβδομάδα πριν τις εκλογές να του επιτραπεί να θέσει ξανά υποψηφιότητα για το ανώτατο αξίωμα της πόλης. Αποφασισμένος να νικήσει οριστικά τους αντιπάλους του και «να μην ξαναπατήσουν το πόδι τους στην περιοχή» επιστρατεύει όλα τα όπλα που τον διατηρούν τόσα πολλά χρόνια απόλυτο άρχοντα της περιοχής.

2006: Sugartown Οι Γαμπροί. Ο Δήμαρχος Πανταζής Χρονόπουλος κατεβαίνει ξανά υποψήφιος με σύνθημα να αποκαταστήσει όλους τους νέους άνδρες της περιοχής με γυναίκες εισαγόμενες από το τέως Ανατολικό μπλοκ. Φυσικά και επανεκλέγεται θριαμβευτικά.

2010: Sugartown Η επόμενη μέρα. Οι καταστροφικές φωτιές της Ηλείας του 2007, η ανοικοδόμηση, η συναλλαγή, τα σκάνδαλα, η δικαστική απομάκρυνση από τα καθήκοντα του Δημάρχου μετά την εμπλοκή σε παράνομες δραστηριότητες.

2019: Sugartown Για μια χούφτα ψήφους ο Πανταζής Χρονόπουλος αλωνίζει ξανά την περιφέρεια της Ζαχάρως το 2014 μοιράζοντας ψηφοδέλτια και υποσχόμενος τα πάντα στους ψηφοφόρους του.

Ο Κίμων Τσακίρης τον παρακολουθεί διακριτικά σ αυτό τον προεκλογικό αγώνα που διεξάγεται παρά την ισχύ της αργίας που του έχει επιβληθεί και καταγράφει αντικειμενικά αν και αρκετά ουδέτερα την ουσία μιας ελληνικής προεκλογικής καμπάνιας. Οι Δήμαρχοι δεν εκλέγονται μόνοι τους μοιάζει να μας λέει. Κάποιοι τους ακολουθούν προσδοκώντας σε χάρες και προσωπικές εξυπηρετήσεις πάντοτε μακριά και αντίθετα από το δημόσιο συμφέρον. Ποιο είναι τελικά αυτό το δημόσιο συμφέρον στη χώρα του Χρονόπουλου. Αυτό που βολεύει την πάρτη καθενός, η αιώνια συναλλαγή εξουσιαστή και εξουσιαζόμενου; Ή μήπως αυτό που κηρύσσουν όλοι διαρρηγνύοντας από τηλεοπτικής οθόνης τα δημοκρατικά τους ιμάτια;

Η δημοφιλία ενός πολιτικού που συστηματικά και αποδεδειγμένα παραβαίνει κάθε κανόνα «για το δημόσιο συμφέρον» (και ο ίδιος το παραδέχεται ευθαρσώς μπροστά στην κάμερα εξάλλου) δεν είναι ούτε τυχαία ούτε τοπικό φαινόμενο. Δώσε στον κόσμο λίγο από αυτό που θέλει, στόλισε το με ωραία λόγια και θα τον έχεις για πάντα. Δεν είναι τυχαία εξάλλου η προέλευση του Χρονόπουλου από το περιβάλλον του αείμνηστου Ευάγγελου Γιαννόπουλου, ενός sui generis λαϊκιστή Υπουργού του ΠΑΣΟΚ που πιο συχνά τον εύρισκες στα μπουζούκια και τις τηλεοπτικές οθόνες παρά στη θέση του. Είναι βαθιές οι ρίζες…

Ο Κίμων Τσακίρης ολοκληρώνει έτσι μια τριλογία με φόντο τη Ζαχάρω και πρωταγωνίστρια την τοπική κοινωνία, ως καθρέφτη ολόκληρης της σύγχρονης Ελλάδας. Ένα καθρέφτη που αντανακλά μόνο ασχήμια. Χωρίς να κρίνει η να εξάγει συμπεράσματα, οδηγεί τον θεατή να βγάλει τα δικά του, ανάλογα με τον τρόπο που αντιλαμβάνεται καθένας τις παραπάνω έννοιες πολιτικής και δημοσίου συμφέροντος.

Αυτό το διαφωτιστικό και απόλυτα και διαχρονικά επίκαιρο ντοκιμαντέρ προβλήθηκε στο τμήμα Everything is politics του πρόσφατου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Οι Συντελεστές

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Κίμων Τσακίρης

Φωτογραφία: Γιάννης Κάσσης

Ήχος: Άρης Καφεντζής

Μοντάζ: Τατιάνα Πανηγύρη

Μουσική: Νάσος Σωπύλης - Σέργιος Βουδρής - Τηλέμαχος Μούσας

Παραγωγή: Ομάδα bi-optic

 

Διανομή: Feelgood Entertainment 

Στις αίθουσες από 16.05.19