Un amour impossible – Μια Αγάπη ανέφικτη

Παραγωγή: Γαλλία/Βέλγιο – 2018 

Διάρκεια: 135 λεπτά 

Είδος: Δράμα 

Βαθμολογία: * * * ½ 

Σκηνοθεσία: Catherine Corsini 

Πρωταγωνιστούν: Virginie Efira, Niels Schneider, Jehnny Beth, Estelle Lescure, Coralie Russier, Iliana Zabeth, Catherine Morlot, Ambre Hasaj, Sasha Alessandri-Torrès Garcia  και ο Pierre Salvadori. 

Βρισκόμαστε στα τέλη της δεκαετίας του 50 σε μια επαρχιακή πόλη του Γαλλικού Βορρά. Η Ρασέλ, μια απλή γραμματέας, γνωρίζει τον ωραίο και αριστοκρατικής καταγωγής Φιλίπ. Ζουν ένα παθιασμένο ρομάντζο το οποίο όμως δεν καταλήγει πουθενά αφού ο Φιλίπ έχει εξαρχής αρνηθεί κάθε είδους δέσμευση. Έτσι όταν η Ρασέλ μένει έγκυος αποφασίζει συνειδητά να κρατήσει το παιδί γνωρίζοντας ότι αναλαμβάνει την ευθύνη να το μεγαλώσει μόνη. Εξάλλου όταν γεννιέται το παιδί, ένα χαριτωμένο κοριτσάκι που η Ρασέλ ονομάζει Σαντάλ, ο Φιλίπ αρνείται να το αναγνωρίσει επικαλούμενος την κοινωνική διαφορά τους.

Η Ρασέλ όμως δεν παραιτείται από τον αγώνα της για την επίσημη αναγνώριση της κόρης της. Όσο κι αν υπήρξε ερωτευμένη με τον Φιλίπ είναι και υπερήφανη και θέλει το παιδί της να έχει ένα όνομα και να γνωρίσει τον πατέρα του. Μερικά πράγματα όμως είναι καλύτερα να παραμένουν όπως έρχονται…

Η 10η ταινία της Κατρίν Κορσινί, βασισμένη σε ένα γνωστό στο γαλλόφωνο κοινό μυθιστόρημα της Κατρίν Ανγκό, είναι κάτι παραπάνω από ένα σύνηθες δράμα εποχής. Μια εντυπωσιακή τοιχογραφία 40 χρόνων μεταπολεμικής ιστορίας με μια γυναίκα στο επίκεντρο και μια ιστορία επιβίωσης ενάντια στο ρεύμα με πλούσιο ψυχολογικό υπόβαθρο και πικρά σαρκαστική κοινωνική παρατήρηση. Γιατί η ζωή γενικά είναι ένας αγώνας αλλά η ζωή μιας γυναίκας ειδικά μπορεί να γίνει ένας πολύ δύσκολος μαραθώνιος με όχι πάντα ικανοποιητικό φινάλε.

Η αρχική αίσθηση ενός ντελούξ φωτορομάντζου εποχής γρήγορα δίνει τη θέση της στον θαυμασμό για ένα ουσιαστικά φεμινιστικών καταβολών κοινωνικό φρέσκο που τοποθετεί την μεταπολεμική γυναίκα στο πραγματικό πλαίσιο της εποχής της. Ο έρωτας δεν έχει τη δύναμη να υπερβεί φυλετικές και ταξικές διαφορές ενώ τα φαντάσματα της προπολεμικής Ευρώπης παραμένουν ακόμη ριζωμένα στις ψυχές των ανδρών των ανώτερων τάξεων, μιας επιφανειακά ρομαντικής κάστας σπουδαγμένων ανθρώπων που δείχνουν ότι θέλουν να ελευθερωθούν από τα δεσμά του παρελθόντος ωστόσο τα κουβαλάνε μέσα τους σαν πολύτιμη φαλλοκρατική κληρονομιά ενός ανδροκρατούμενου κοινωνικοπολιτικού συστήματος. Και φυσικά η ελευθερία είναι αποκλειστικά ανδρική και α λα καρτ.

Η σεμνή ηρωίδα της Κορσινί είναι μια ρομαντική ύπαρξη που προσπαθεί να αφήσει πίσω τις συμβάσεις της εποχής της προτιμώντας να κρατήσει την ανάμνηση του έρωτσ αφού δεν μπορεί να έχει το σώμα του αλλά και το παιδί της ως πολύτιμο λάφυρο της ελευθερίας επιλογής της. Η εξέλιξη της ιστορίας έρχεται να καταγράψει το αποτέλεσμα αυτής της επαναστατικής νεανικής επιλογής  αλλά και να αποκαλύψει σταδιακά το έρεβος μιας σκοτεινής ψυχής που νέμεται ανθρώπους και υλικά αγαθά ως ελέω κοινωνικού στάτους ιδιοκτησία. 

Μια υπέροχη Βιρζινί Εφιρά, διατρέχει τις δεκαετίες με τη βοήθεια ενός αριστουργηματικού μακιγιάζ, αποδίδοντας με χαμηλούς τόνους την επιμονή της ηρωίδας της να αναγνωρισθεί μέσω του παιδιού της η ίδια της η ύπαρξη και οι διαφορετικές επιλογές της. Με βάση αυτό το ρόλο μπορούμε άνετα να μιλάμε για τη Ζαν Μορό του αιώνα μας. Όχι δίπλα της αλλά απέναντί της ο ωραίος Νιλς Σνεντέρ καταφέρνει στο ρόλο του Φιλίπ να μαγέψει εκτός από την ηρωίδα και τον θεατή, συνδυάζοντας γοητεία, μυστήριο και σοφία ερπετού σε έναν ομολογουμένως από τους πιο αντιπαθείς ρόλους στην πρόσφατη κινηματογραφική ιστορία.

Χωρίς το βαθιά δουλεμένο σενάριο της ίδιας της Κορσινί σε συνεργασία με την Λορέτ Πολμάνς που δίνει το ρόλο του αφηγητή στην ενήλικη πια κόρη της Ρασέλ που επιστρέφει στο παρελθόν με διάθεση αυτοκριτικής και επανεκτίμησης της ωραιότερης σχέση μητέρας και κόρης, θα μιλούσαμε απλά για μια τυπικά καλογυρισμένη και καλλιτεχνικά προσεγμένη ταινία. Η αγάπη αυτή η ανέφικτη όμως είναι κάτι πιο βαθύ και ουσιαστικό. Και είναι ανέφικτη γιατί Πρίγκηπες και Σταχτοπούτες υπάρχουν μόνο στα παραμύθια ενώ στην αληθινή ζωή κυριαρχούν οι Δράκοι… 

Διανομή: Seven Films 

Στις αίθουσες από 16.05.19