ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ: Αυτό που ήσουν κάποτε θα γίνεις ξανά

 

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και χαράς πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Ακροπόλεως η συνέντευξη τύπου για τη Μεγάλη Συναυλία - Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη που αναμένεται να γράψει ιστορία το βράδυ της Δευτέρας 24 Ιουνίου 2019 στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο.

Στη συναυλία αυτή που, όπως είπε ο Γιώργος Λιάνης κατά την παρουσίαση, θα ταίριαζε ο στίχος του Σολωμού «Νύχτα γιομάτη θαύματα, νύχτα σπαρμένη μάγια» και που δίνεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη εποχή για την Ελλάδα, ο ίδιος ο Μίκης έδωσε τον συμβολικό τίτλο «ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ – Αυτό που ήσουν κάποτε, θα γίνεις ξανά» παρμένο από το ομώνυμο τραγούδι του.

Ο σημαντικότερος Έλληνας καλλιτέχνης του 20ου αιώνα, ένας ζωντανός θρύλος που στα 94 χρόνια του δεν παύει να αγωνιά για το μέλλον του τόπου μας και για την πολυπόθητη ομόνοια που δεν μπορέσαμε ποτέ να αποκτήσουμε ως έθνος, συνοδεύει αυτή τη συναυλία με ένα μήνυμα αγωνίας για τα καλύτερα μυαλά της χώρας που η κρίση τα έδιωξε σε ξένους τόπους αλλά και ελπίδας ότι θα καταφέρουμε τελικά να τα φέρουμε πίσω.   

Συνθέτες και τραγουδιστές, Έλληνες και ξένοι, αντιπροσωπείες από τις Ομογένειες (το πιο ζωντανό κομμάτι του Ελληνισμού) της Αμερικής, του Καναδά, της Αυστραλίας και της Ευρώπης, Ολυμπιονίκες και αθλητές θα τιμήσουν τον Μίκη Θεοδωράκη. Απόγονοι ανθρώπων που θυσιάστηκαν παλεύοντας εναντίον της Χούντας των Συνταγματαρχών (Λαμπράκης, Παναγούλης, Μουστακλής, Μανδηλαράς), θα είναι εκεί, για να ακούσουν για μια ακόμη φορά, τα τραγούδια-σύμβολα του αγώνα κατά της επτάχρονης τυραννίας. 

Βασικός συντελεστής της συναυλίας θα είναι η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» που θα ερμηνεύσει τα τραγούδια αυτά μαζί με τουλάχιστον 30 από τους πιο γνωστούς και αγαπημένους τραγουδιστές της χώρας. Την εκδήλωση θα παρουσιάσουν και θα διαβάσουν κείμενα και ποιήματα, ο Γρηγόρης Βαλτινός και ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης.

Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί οι εξης συμμετοχές: Θέμης Αδαμαντίδης, Ρίτα Αντωνοπούλου, Ελένη Βιτάλη, Γλυκερία, Πέγκυ Ζήνα, Γιάννης Ζουγανέλης, Παντελής Θαλασσινός, Αντώνης Καλογιάννης, Σταμάτης Κόκοτας, Βασίλης Λέκκας, Μανώλης Μητσιάς, Δημήτρης Μπάσης, Γιάννης Μπέζος, Γιώτα Νέγκα, Λάκης με τα ψηλά Ρεβέρ, Σοφία Παπάζογλου, Μίλτος Πασχαλίδης, Αντώνης Ρέμος, Ηρώ Σαϊα, Πασχάλης Τόνιος, Λάκης Χαλκιάς. Επίσης οι Zulfu Livaneli και Arja Sajonmaa.

Τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων θα διευθύνει ο Σταύρος Μπερής ενώ θα συμμετάσχουν και οι Παιδικές Χορωδίες του Δημήτρη Τυπάλδου και του Στέφανου Καρδιόλακα.

Πέρα από τους παραπάνω οι διοργανωτές υπόσχονται και κάποιες ακόμη συμμετοχές-έκπληξη. 

Η προπώληση των εισιτηρίων ξεκίνησε ήδη μέσω www.viva.gr

To Grand Magazine που βρίσκεται ανάμεσα στους χορηγούς επικοινωνίας της συναυλίας θα είναι εκεί με την πεποίθηση ότι το Καλλιμάρμαρο θα αποδειχθεί μικρό για τις χιλιάδες κόσμου που θα έρθει από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Εξάλλου ο ίδιος ο Μίκης έχει δηλώσει ότι είναι μεγάλη επιθυμία του να είναι κι αυτός μαζί μας ! Επιθυμία του επίσης ήταν μέρος των εσόδων να διατεθεί για τους σκοπούς του σωματείου ΕΛΠΙΔΑ Σύλλογος Φίλων παιδιών με καρκίνο και η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη ήταν παρούσα στη συνέντευξη τύπου και απηύθυνε χαιρετισμό και θερμές ευχαριστίες προς τον μεγάλο συνθέτη.

Παρακάτω ακολουθεί το βαρυσήμαντο μήνυμα του συνθέτη με την ευκαιρία της συναυλίας, το οποίο παρουσίασε στη συνέντευξη η κόρη του Μαργαρίτα.

 

 

 

 

.