Eurovision 2019: Το φαβορί επικράτησε τελικά στο Τελ Αβίβ

 Ο νικητής (photo by Andres Putting)

Ένα τρόπαιο για πιάνο και φωνή. Ο 24χρονος Duncan Laurence με την απλή μελαγχολική μπαλάντα του Arcade έφερε ξανά το βραβείο στην Ολλανδία μετά από 44 ολόκληρα χρόνια. Αδιαφιλονίκητο φαβορί εξ αρχής με βάση τα προγνωστικά και τα γραφεία στοιχημάτων άφησε πίσω του την υπέροχη συμμετοχή της Ιταλίας με το Soldi του νεαρού Mahmood αλλά και στα κρύα του λουτρού τόσο τον Τζον από τη Σουηδία όσο και την Ταμάρα από τη Βόρεια Μακεδονία που είχαν κερδίσει τις ψήφους των κριτών αλλά έμειναν πίσω στο televoting.

Σε μια χρονιά που υπήρξαν επιτέλους κάποιες αξιόλογες συμμετοχές (αν και όχι γενικής αποδοχής) τα φώτα της δημοσιότητας τράβηξε πάνω της για μια ακόμη φορά η Βασίλισσα της Pop, η 61χρονη Madonna που τραγούδησε καλεσμένη, λίγο πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Φωνή μπορεί να μην έχει πια, κάτι που φάνηκε ιδιαίτερα στη live εκτέλεση του Like a Prayer (Μια παραφωνία που αποδόθηκε επισήμως στην κακή σύνδεση του Monitor στο αυτί της τραγουδίστριας) αλλά δεν ήταν ποτέ η φωνή το κύριο εργαλείο της. Ενώπιον 200 εκατομμυρίων τηλεθεατών η νέα persona της Madonna (Madame X με το ένα μάτι καλυμμένο σαν Πειρατής) κατάφερε να εξαγριώσει τους διοργανωτές βάζοντας σημαίες του Ισραήλ και της Παλαιστίνης στην πλάτη δύο χορευτών του γκρουπ της, ένα πολιτικό σχόλιο ρητά απαγορευμένο από τον κανονισμό της EBU. Όσο για την περιβόητη αμοιβή του ενός εκατομμυρίου, κατά δήλωση κάλυψε το κόστος της εμφάνισης με την Madonna να βάζει κι από την τσέπη της. Καλά, δεν θα τη λυπηθούμε κιόλας…Τη δουλειά της την έκανε και με το παραπάνω! Ο νέος της δίσκος θα κυκλοφορήσει στις 14 Ιουνίου και ήδη όλοι τον συζητούν!

Madonna Mia!

Οι δικές μας συμμετοχές, αξιοπρεπείς η κάθε μια με τον τρόπο της και το δικό της στιλ, δεν κατάφεραν να διακριθούν. Η εξαιρετική Τάμτα έκανε ό, τι καλύτερο με ένα συμπαθές uptempo τραγούδι που απλά μιμήθηκε το περυσινό hit της (διεθνούς superstar πλέον) Ελένης Φουρέιρα. Last Year’s News δυστυχώς και 15η θέση. Η νεαρή και ταλαντούχα Κατερίνα Ντούσκα έδειξε την κλάση της και την ιδιαιτερότητά της με το σαγηνευτικό Better Love αλλά φάνηκε εξαρχής ότι δεν ανήκε σ αυτόν το διαγωνισμό. 21η θέση λοιπόν αφού το τραγούδι δεν ψηφίστηκε σχεδόν από κανέναν. Μια από τις χαμηλότερες θέσεις που βρέθηκε ποτέ η Ελλάδα στα 45 χρόνια της συμμετοχής της. Τι να κάνουμε! Δυστυχώς δεν υπάρχει συνταγή και ευτυχώς δεν έχουμε γίνει ακόμη Μεγάλη Βρετανία που τα τελευταία χρόνια τερματίζει πρώτη από το τέλος!  Να σημειώσουμε ότι στον ημιτελικό τα τραγούδια είχαν καταλάβει την 9η και 5η θέση αντίστοιχα, σειρά που στον τελικό αντιστράφηκε.

Η φετινή διοργάνωση ήταν από τις πιο πετυχημένες των τελευταίων ετών παρά τη θύελλα που τη συνόδευε από τη στιγμή που η Νέτα κέρδισε την περυσινή Γιουροβίζιον και αναφώνησε «Του χρόνου στην Ιερουσαλήμ». Το μόνο που πήγε στην Ιερουσαλήμ έκτοτε ήταν η Αμερικάνικη Πρεσβεία. Η EBU φρόντισε να κρατήσει χαμηλά τους πολιτικούς τόνους και να δώσει έμφαση στο diversity και τη γιορτή της μουσικής με τη Dana International να στέλνει το σχετικό μήνυμα από σκηνής και τα φιλμάκια που συνόδευαν την παρουσίαση των καλλιτεχνών να δίνουν έμφαση στις ομορφιές της Γης Χαναάν. Όσο για την κορυφαία εμφάνιση του διαγωνισμού μόνο δύο λέξειε! Ελένη Φουρέιρα...

Παρακάτω ο πίνακας με τη τελική βαθμολογία. Και του χρόνου, με τουλίπες !