Rebelles – Σκότωσα το Αφεντικό μου

Παραγωγή: Γαλλία – 2019 

Διάρκεια: 87 λεπτά 

Είδος: Μαύρη Κωμωδία 

Βαθμολογία: * * * 

Σκηνοθεσία: Allan Mauduit 

Πρωταγωνιστούν: Cécile de France, Yolande Moreau, Audrey Lamy, Simon Abkarian, Samuel Jouy, Béatrice Agenin, Patrick Ridremont, Tom Lecocq, Valentin Papoudof, Michel Masiero, Martine Vandeville, Eric Godon, Georges Kelessidis, Pierre Nisse. 

Η Σάντρα εγκαταλείπει τον βίαιο άντρα της και επιστρέφει μετά από 15 χρόνια στην πατρίδα της στην παραθαλάσσια Μπουλόν Συρ Μερ του Γαλλικού Βορρά. Η Σάντρα, παλιά δόξα των τοπικών καλλιστείων, αγνώστου πατρός και γυναίκα γενικώς ζόρικη, μάταια ψάχνει για δουλειά αφού δεν έχει κανένα προσόν ή πτυχίο. Έτσι αναγκάζεται να μείνει με τη μητέρα της στο φτωχικό της τροχόσπιτο στα περίχωρα. Τελικά καταφέρνει να τρυπώσει σαν εργάτρια στο τοπικό εργοστάσιο συσκευασίας ψαριών αλλά και εκεί δεν τα πάει καθόλου καλά με τον επιστάτη. Όταν μάλιστα ένα βράδι της την πέφτει μετά τη βάρδια, τον σκοτώνει κατά λάθος αμυνόμενη, με μάρτυρες δύο εργάτριες. Οι τρεις γυναίκες ανακαλύπτουν ότι ο νεκρός κουβαλούσε μια τσάντα γεμάτη λεφτά την οποία αποφασίζουν να κρατήσουν. Κάπως έτσι ξεκινούν τα προβλήματα…

Τελικά η μεγαλύτερη εξωτερική επιρροή του σύγχρονου Γαλλικού σινεμά είναι ο Ταραντίνο. Ο Αλάν Μοντουί στο προσωπικό του σκηνοθετικό ντεμπούτο στήνει μια ιστορία που θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει ένα κοινωνικό δράμα στην καλύτερη παράδοση των Αδελφών Νταρντέν και…της αλλάζει τα πατριαρχεία κυριολεκτικά, βεβηλώνοντας όλα τα ιερά και όσια της ταλαίπωρης σύγχρονης εργατιάς: Αμορφωσιά, ηθική χαλαρότητα, έλλειψη συναισθηματικής λογικής, βία και υστεροβουλία είναι τα αγνά κίνητρα των χαρακτήρων του, ξεκινώντας από την εκρηκτική πρωταγωνίστριά του. Η πάντα εκθαμβωτική Σεσίλ Ντε Φρανς μεταμορφώνεται εδώ σε λαϊκή γκόμενα β΄ κατηγορίας με μυαλό ξυράφι και κυνισμό με το καντάρι που ξέρει πολύ καλά να επιβιώνει σ αυτόν τον κόσμο τον κακό και άνισο. Δίπλα της μια εξαθλιωμένη από την κρίση νοικοκυρά που κρύβει μέσα της πολλή οργή και αποφασιστικότητα (Η θεϊκή Γιολάντ Μορό) και μια ανύπαντρη μητέρα ενός αγοριού που έχει πολλά μυστικά κι ένα πάθος για σπορ αυτοκίνητα ( η εντελώς «τρελή» Οντρέ Λαμί). Αυτές οι τρεις έρχονται αντιμέτωπες με ένα κόσμο άδικο, βίαιο, διεφθαρμένο και απόλυτα ανδρικό και επιχειρούν μια ηρωική έξοδο σαν λησταρχίνες της Άγριας Δύσης. Δεν θα διστάσουν να καθαρίσουν όχι μόνο τον όποιο Bill του Ταραντίνο αλλά και όλο του το σόι σε μια σειρά από γουέστερν «μονομαχίες» ανάμεσα σε θρίλερ και το απόλυτο cult, με ανάλογη μουσική υπόκρουση που τονίζει το μαύρο χιούμορ των καταστάσεων και την παράνοια της σύγχρονης καθημερινότητας.

Μια πότε σπαρταριστή και πότε μακάβρια ταινία με σφιχτό ρυθμό αφήγησης που δίνει καινούργιο νόημα στην κονσέρβα τόνου… 

Διανομή: Seven Films 

Στις αίθουσες από 23.05.19