En liberté! – Το πρόβλημά μου είσαι εσύ

Παραγωγή: Γαλλία – 2018 

Διάρκεια: 108 λεπτά 

Είδος: Αστυνομική Κομεντί 

Βαθμολογία: * *   

Σκηνοθεσία: Pierre Salvadori 

Πρωταγωνιστούν: Adèle Haenel, Pio Marmaï, Audrey Tautou, Damien Bonnard, Vincent Elbaz, Hocine Choutri, Octave Bossuet, Jean-Louis Barcelona, Alexandre Marouani.  

Η Ιβόν Σαντί, νεαρή χήρα αστυνομικού που έπεσε εν ώρα καθήκοντος, αστυνομικός και η ίδια και μητέρα ενός ανήλικου αγοριού, τιμάει τον μακαρίτη σαν ήρωα πιστεύοντας ότι υπήρξε ενάρετος υπηρέτης του νόμου. Όταν μία μέρα ανακαλύπτει τυχαία ότι δεν ήταν παρά ένας ακόμα διεφθαρμένος μπάτσος, ο κόσμος της καταρρέει. Αποφασίζει  να αποκαταστήσει τις αδικίες που διέπραξε ο Σαντί ξεκινώντας από τον Αντουάν, που έμεινε 8 χρόνια στη φυλακή άδικα, εξ αιτίας του συζύγου της. Όμως ο Αντουάν δεν είναι πια ο ίδιος άνθρωπος όταν αποφυλακίζεται, ούτε πιστεύει πια στη δικαιοσύνη.  Ψυχολογικά κλονισμένος, ρέπει προ τη βία και την παρανομία, απελπίζοντας την αγαπημένη του σύζυγο που τον περίμενε καρτερικά τόσα χρόνια.  Η Ιβόν που αρχίζει να τον παρακολουθεί, θα κάνει τα πάντα να τον επαναφέρει στον σωστό δρόμο αλλά οι προσπάθειές της θα έχουν απρόβλεπτα αποτελέσματα… 

Για να γίνει η «κωμωδία της χρονιάς» όπως πλασάρεται η νέα ταινία του συμπαθέστατου γενικότερα Πιερ Σαλβαντορί θα έπρεπε να είχε αποφασίσει αν θέλει να είναι κωμωδία, ψυχογράφημα ή αστυνομική περιπέτεια. Ή τουλάχιστον να μπορούσε όλα αυτά τα χαρακτηριστικά να τα συνδυάσει καλύτερα σε ένα πακέτο κωμικής δράσης στα όρια του παραλόγου που θα έβγαζε γέλιο και πέραν των συνόρων του Γαλλόφωνου κόσμου. Έτσι όπως είναι μάλλον μπερδεύει τον θεατή καθώς παλινωδεί ανάμεσα σε ημιτελώς σκιτσαρισμένους χαρακτήρες και τραβηγμένες από τα μαλλιά καταστάσεις χωρίς να αποφασίζει να πλησιάσει βαθύτερα την σκοτεινή ουσία της ιστορίας της.

Το πρόβλημα λοιπόν είναι το, περιέργως υποψήφιο για Σεζάρ, σενάριο που τραβάει συνεχώς το χαλί κάτω από τα πόδια του εξαιρετικού κατά τα λοιπά πρωταγωνιστικού κουαρτέτου. Κρίμα γιατί ιδέες υπάρχουν και κάποιες επί μέρους κωμικές υποπλοκές (όπως η εξομολόγηση του ηλικιωμένου δολοφόνου και ο τρόμος του ταξιτζή της νύχτας) λειτουργούν αποτελεσματικά στη δημιουργία κλίματος κωμικού παραλόγου. 9 υποψηφιότητες στα Βραβεία Σεζάρ και 800 χιλιάδες θεατές στις Γαλλικές αίθουσες νομίζω ότι ήταν παραπάνω από ικανοποιητική αμοιβή για μια απλώς διασκεδαστική ταινία. 

Διανομή: Spentzos Films 

Στις αίθουσες από 23.05.19