Κάννες 2019: Η απόσταση ανάμεσα στο Ταλέντο και τον Θρίαμβο

 

Και το νέο καυτό όνομα στο παγκόσμιο κινηματογραφικό στερέωμα είναι Ελληνικό! Ο 28χρονος Κεφαλονίτης Βασίλης Κεκάτος, γνωστός ήδη και βραβευμένος μικρομηκάς στη Δράμα και αλλού, έγινε ο πρώτος Έλληνας σκηνοθέτης που βραβεύεται με τον Χρυσό Φοίνικα μικρού μήκους του Φεστιβάλ Καννών για την 4η ταινία του, το 8λεπτο ατμοσφαιρικό κομψοτέχνημα «Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς».

Μια ταινία που επιλέχθηκε ανάμεσα σε 4.240 ταινίες που υποβλήθηκαν στο Φεστιβάλ, μια ταινία 100% δική του, ιδιωτική παραγωγή (Black Bird Productions, Ελένη Κοσσυφίδου), χωρίς κρατική επιχορήγηση.

Μια ταινία που έλαμψε σαν νυχτερινό πυροτέχνημα εκτοξεύοντας τη φήμη του νεαρού δημιουργού στα πέρατα της κινηματογραφικής υφηλίου, γράφοντας Ιστορία με την διπλή της βράβευση. Γιατί εκτός από τον Χρυσό Φοίνικα, το σημαντικότερο διεθνές βραβείο μετά τα Oscar, που καθιστά αυτόματα επιλέξιμη την ταινία για την προσεχή 5άδα μικρού μήκους της Ακαδημίας, η ταινία κέρδισε κι άλλον ένα σημαντικό Φοίνικα: τον Queer Φοίνικα μικρού μήκους, βραβείο που απονέμεται για την προώθηση της ΛΟΑΤΚΙ θεματολογίας.

Ήταν σαφώς η σημαντικότερη είδηση των τελευταίων ετών για την εγχώρια κινηματογραφία, ένας θρίαμβος που ίσως παρακινήσει επιτέλους τους εκάστοτε αρμόδιους να κάνουν πιο αποτελεσματικά αυτό για το οποίο διορίστηκαν, να γίνουν ευέλικτοι και συνεργάσιμοι με τους δημιουργούς και να στηρίξουν αποτελεσματικότερα την ταινία μικρού μήκους, τομέα στον οποίο η χώρα μας έχει δώσει άριστα δείγματα γραφής και ταλέντου.

Παρακάτω το trailer

The Distance Between Us and the Sky | Trailer from Vasilis Kekatos on Vimeo.

 

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σενάριο - Σκηνοθεσία: Βασίλης Κεκάτος

Παραγωγή: Ελένη Κοσσυφίδου (Blackbird Productions)

Συμπαραγωγή: Delphine Schmit, Guillaume Dreyfus, Authorwave

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιώργος Βαλσαμής

Μουσική: The Boy

Μοντάζ: Στάμος Δημητρόπουλος

Ηχος: Γιάννης Αντύπας/ Σχεδιασμός-Μίξη Ηχου: Περσεφόνη Μήλιου/ Μοντάζ Ηχου: Βάλια Τσέρου

Σκηνικά - Κοστούμια: Ελεάνα Θαλασσούδη

Σχεδιασμός Αφίσας: Ανέστης Νείρος (Astroneir Design)

Script Consultant: Ηλέκτρα Ελληνικώτη

International Sales: Short/Cuts

Παίζουν οι: Νικολάκης Ζεγκίνογλου, Ιώκο Ιωάννης Κοτίδης

 

Ο σκηνοθέτης και οι πρωταγωνιστές του στις Κάννες