X-Men Dark Phoenix - X-Men: Ο Μαύρος Φοίνικας

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2019 

Διάρκεια: 113 λεπτά 

Είδος: Περιπέτεια Φαντασίας 

Βαθμολογία: * * * 

Σκηνοθεσία: Simon Kinberg 

Πρωταγωνιστούν: Sophie Turner, James McAvoy, Michael Fassbender, Jennifer Lawrence, Nicholas Hoult, Tye Sheridan, Alexandra Shipp, Evan Peters, Kodi Smit-McPhee, Scott Shepherd, Ato Essandoh, Brian d'Arcy James, Halston Sage, Lamar Johnson και η Jessica Chastain. 

Το φιλμ μας μεταφέρει στις αρχές τις δεκαετίας του 90 για να μας διηγηθεί την ιστορία της Τζιν Γκρέι και της σταδιακής μεταμόρφωσής της σε Μαύρο Φοίνικα. Όλα ξεκινούν στη διάρκεια μιας επικίνδυνης αποστολής διάσωσης στο διάστημα, καθώς η Τζιν βάλλεται από μια κοσμική δύναμη που τη μεταμορφώνει στην πιο ισχυρή μεταλλαγμένη που έχει υπάρξει ποτέ. Παλεύοντας με την ασταθή και αυξανόμενη δύναμή της αλλά και τους προσωπικούς της δαίμονες, η Τζιν βγαίνει εκτός ελέγχου και φέρνει στο χείλος της διάλυσης την οικογένεια των X-MEN αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη. Αυτό όμως που κρύβει η κοσμική δύναμη είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο και σκοτεινό και έρχεται να αφανίσει την ανθρωπότητα και τους μεταλλαγμένους μαζί.

20 χρόνια Χ-Men, 12 ταινίες μαζί με αυτόν τον Σκοτεινό Φοίνικα (τίτλος με τον οποίο προβάλλεται η ταινία στις ΗΠΑ, χωρίς το πρόθεμα X-Men) και χιλιάδες υποπλοκές και χρονικές περίοδοι για ένα μοναδικό cinematic universe πολύ πριν υπάρξουν avengers και marvel και DC Comics σύμπαντα. Μια σειρά ταινιών που έχει αποφέρει παγκοσμίως σχεδόν 6 δις δολάρια αλλά και έχει καθιερώσει αγαπημένους superstars όπως ο Χιου Τζάκμαν ως Wolverine. Μια σειρά που είχε πάντοτε σκοτεινές αποχρώσεις και ήρωές της ήταν μεταλλαγμένοι παρίες μιας ταραγμένης και ρατσιστικής ανθρωπότητας.

Στο νέο και αρκετά καθυστερημένο κεφάλαιο του franchise που, μετά την εξαγορά της Fox από την Disney, περνάει και επίσημα στα χέρια της Marvel, βλέπουμε να ανακαλύπτονται και να ολοκληρώνονται πολλές άκρες του νήματος, προφανώς καθοδόν προς το reboot της σειράς με τους όρους των νέων ιδιοκτητών. Πέρα από αυτές τις περιστάσεις που κάνουν τον Σκοτεινό Φοίνικα να μοιάζει με ζοφερό επίλογο μιας ολόκληρης εποχής, μιλάμε ουσιαστικά για ένα spin off τύπου Wolverine που μας αφηγείται την ιστορία της Jean Grey μέσα από την οποία εμπλουτίζουμε τις γνώσεις μας για τους χαρακτήρες και συστηνόμαστε στους νέους ηθοποιούς που ανέλαβαν τους ρόλους-κλειδιά της saga. Και πως την αφηγείται; Με δυναμισμό, δραματουργική βαρύτητα και συναισθηματική ένταση που οφείλονται στο δυνατό σενάριο του Σάιμον Κίνμπεργκ που αναλαμβάνει ό ίδιος να σκηνοθετήσει, κάνοντας το σκηνοθετικό του ντεμπούτο στα 45 του χρόνια. Έμπειρος παραγωγός και σεναριογράφος, από τα βασικά στελέχη πίσω από τη δημιουργία της σειράς, αποφάσισε να πάρει τις τύχες των μεταλλαγμένων στα χέρια του και να ακολουθήσει το αισθητικό παράδειγμα του Logan, προσαρμόζοντάς το σε μια νευρώδη περιπέτεια που για πρώτη φορά συνδέει τους X-Men με το Διάστημα και τις απειλές του.

Η περιζήτητη Βρετανίδα πρωταγωνίστρια του Game of Thrones Σόφι Τέρνερ αναλαμβάνει το ρόλο που έκανε παλιότερα διάσημη τη Φάμκε Γιάνσεν και δίνει στην Jean Grey έναν απόκοσμο αέρα ανάμεσα στη σχιζοφρένεια και τη φαμ φατάλ του κλασσικού Χόλιγουντ. Απέναντί της η επίσης απόκοσμη Τζέσικα Τσάστεϊν, στον πρώτο της ρόλο σε comics της Marvel, γλεντάει εμφανώς το στάτους της απόλυτης κακιάς της ταινίας, περπατώντας με βήμα αργό, σταθερό και 12ποντο, ανάμεσα στα ερείπια που αφήνει στο πέρασμά της. Ο υπόλοιποι πάνω κάτω γνωστοί χαρακτήρες έχουν στην πλειοψηφία τους νέους ερμηνευτές που τα καταφέρνουν καλά στη θέση των παλιότερων που αποχώρησαν, όμως ο παλιός είναι αλλιώς…

Το σάουντρακ του Χανς Ζίμερ, που επιστρέφει κατά δήλωση για μια τελευταία φορά στα κόμικς, δίνει τον κατάλληλο τόνο τόσο στις εικόνες καταστροφής που γεμίζουν το φιλμ όσο και στις αρκετές πλέον σκηνές όπου κυριαρχεί η μελέτη των χαρακτήρων. Η έμφαση στους χαρακτήρες είναι  μια πρωτιά για τη σειρά όπως και το ότι αυτή εδώ είναι η ιστορία μιας υπέρ-ηρωίδας, κάτι που επισημαίνεται χιουμοριστικά νωρίς νωρίς στη διάρκεια του φιλμ, ανατρέποντας ειρωνικά τον ίδιο το όνομα των μεταλλαγμένων από X-Men σε Χ-Women! 

Διανομή: Odeon 

Στις αίθουσες από 06.06.19