ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ: Η μεγάλη Συναυλία – αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη

 

Δύο εβδομάδες μας χωρίζουν από τη μεγάλη βραδιά και οι προετοιμασίες συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς. Η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» με τους 25 σημαντικούς Έλληνες τραγουδιστές άρχισαν ήδη τις πρόβες. Ο συνθέτης εξέφρασε την επιθυμία να παρίστανται στη συναυλία όχι μόνο οι 25 τραγουδιστές, αλλά και το σύνολο των συνάδελφών του συνθετών με τους οποίους από κοινού δημιούργησε το ρωμαλέο ελληνικό τραγούδι. 

Έχουμε και λέμε λοιπόν: Στη γιορτή έχουν προσκληθεί οι: Γιώργος Ανδρέου, Ηλίας Ανδριόπουλος, Γιάννης Γλέζος, Φοίβος Δεληβοριάς, Γιώργος Θεοδοσιάδης, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Γιάννης Ιωάννου, Ελένη Καραίνδρου, Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας, Στέφανος Κορκολής, Σταμάτης Κραουνάκης, Γιώργος Κατσαρός, Γιώργος Κουρουπός, Χρήστος Λεοντής, Γιάννης Μαρκόπουλος, Νότης Μαυρουδής, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Θάνος Μικρούτσικος, Δήμος Μούτσης, Λίνα Νικολακοπούλου, Χρήστος Νικολόπουλος, Σταύρος Ξαρχάκος, Νίκος Ξυδάκης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Λάκης Παπαδόπουλος, Θανάσης Πολυκανδριώτης, Ευανθία Ρεμπούτσικα, Μίμης Πλέσσας, Νίκος Πορτοκάλογλου, Διάνυσης Σαββόπουλος, Γιάννης Σπανός, Σταμάτης Σπανουδάκης, Διονύσης Τσακνής, Γιώργος Χατζηνάσιος, Κώστας Χατζής, Η οικογένεια Μάρκου Βαμβακάρη, Η οικογένεια Απόστολου Καλδάρα, Η οικογένεια Γιώργου Ζαμπέτα, Η οικογένεια Λουκιανού Κηλαηδόνη, Η οικογένεια Σταύρου Κουγιουμτζή, Η οικογένεια Γιάννη Παπαϊωάννου, Η οικογένεια Μιχάλη Σουγιούλ, Η οικογένεια Βασίλη Τσιτσάνη, Η οικογένεια Μάνου Χατζιδάκι /Γιώργος Θεοφανόπουλος – Χατζιδάκις  και η οικογένεια Μανώλη Χιώτη. 

Τα τραγούδια που θα εμψυχώσουν στις δύσκολες εποχές μας το αγωνιστικό πνεύμα που απαιτείται, τα επιλέγει ο ίδιος ο συνθέτης και τα κατανέμει όπως αυτός πιστεύει ότι θα δημιουργηθεί μια βραδιά ανεπανάληπτη. Δε θα είναι μόνο τραγούδια αντίστασης και αμφισβήτησης, αλλά και έργα από τους μεγάλους σταθμούς της 80χρονης πορείας του και έργα μεγάλων ποιητών.

Συνεχίζονται επίσης οι προετοιμασίες για τον ερχομό στην Ελλάδα αντιπροσωπειών από τις ομογένειες της Αμερικής, του Καναδά, της Αυστραλίας και της Ευρώπης, το πιο ζωντανό κομμάτι του Ελληνισμού. Επίλεκτοι εκπρόσωποι του πνεύματος, ηθοποιοί και καλλιτέχνες, επίλεκτα στελέχη του αθλητισμού, Ολυμπιονίκες και αθλητές που τίμησαν την Ελλάδα και σήκωσαν τη γαλανόλευκη ψηλά θα είναι εκεί για να τιμήσουν το Μίκη Θεοδωράκη. Συγγενείς αγωνιστών, του Λαμπράκη, του Παναγούλη, του Μουστακλή, του Μανδηλαρά, που θυσιάστηκαν παλεύοντας εναντίον της Χούντας των Συνταγματαρχών, θα είναι εκεί για να ακούσουν τα τραγούδια-σύμβολα του αγώνα κατά της επτάχρονης τυραννίας. 

Την εκδήλωση θα παρουσιάσουν ο Γρηγόρης Βαλτινός και ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης.

Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος θα μιλήσει για το τιτάνιο έργο του Θεοδωράκη σε σχέση με τη μουσική και την ποίηση και ο Μίμης Ανδρουλάκης θα μιλήσει για τον αγωνιστή και τον ακτιβιστή Μίκη Θεοδωράκη.

Τα εισιτήρια της συναυλίας γίνονται ήδη ανάρπαστα κι όσοι επιθυμούν μπορούν να τα προμηθευτούν εγκαίρως στις προσιτές τιμές των 12, 15 και 25 ευρώ.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι έχουν εκδηλώσει μαζικό ενδιαφέρον από όλα τα μέρη της Ελλάδας πολίτες που θα έρθουν με κάθε μέσο μεταφοράς ενώ και μεγάλα τουριστικά γραφεία εκδήλωσαν ήδη το αμέριστο ενδιαφέρον τους αφού πολλοί ξένοι που πληροφορήθηκαν το μεγάλο γεγονός θέλησαν να βρίσκονται εκεί το βράδυ της 24ης Ιουνίου. 

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:  Θέμης Αδαμαντίδης, Ρίτα Αντωνοπούλου, Καλλιόπη Βέττα, Ελένη Βιτάλη, Δώρος Δημοσθένους, Πέγκυ Ζήνα, Γιάννης Ζουγανέλης, Παντελής Θαλασσινός, Αντώνης Καλογιάννης, Σταμάτης Κόκοτας, Βασίλης Λέκκας, Μανώλης Μητσιάς, Δημήτρης Μπάσης, Γιάννης Μπέζος, Γιώτα Νέγκα, Λάκης με τα ψηλά Ρεβέρ, Σοφία Παπάζογλου, Μίλτος Πασχαλίδης, Αντώνης Ρέμος, Ηρώ Σαϊα, Πασχάλης Τόνιος, Λάκης Χαλκιάς. Επίσης οι Zulfu Livaneli και Arja Sajonmaa.

Τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων θα διευθύνει ο Σταύρος Μπερής ενώ θα συμμετάσχουν και οι Παιδικές Χορωδίες του Δημήτρη Τυπάλδου και του Στέφανου Καρδιόλακα.

Πέρα από τους παραπάνω οι διοργανωτές υπόσχονται και κάποιες ακόμη συμμετοχές-έκπληξη που θα ανακοινωθούν την προσεχή εβδομάδα

Τέλος, διακαής πόθος του Μίκη Θεοδωράκη και βαθύτατη επιθυμία του είναι να ζήσει αυτό το βράδυ μέσα στο Καλλιμάρμαρο μαζί με τους χιλιάδες Έλληνες, ανάμεσα στους εκατοντάδες συναδέλφους. Βραδιά την οποία ονειρεύτηκε και βραδιά την οποία προσμένει με όλο του το είναι. 

To Grand Magazine που βρίσκεται ανάμεσα στους χορηγούς επικοινωνίας της συναυλίας θα είναι εκεί με την πεποίθηση ότι το Καλλιμάρμαρο θα αποδειχθεί μικρό για τις χιλιάδες κόσμου που θα έρθει από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Να σημειώσουμε επίσης ότι επιθυμία του Μίκη ήταν μέρος των εσόδων να διατεθεί για τους σκοπούς του σωματείου ΕΛΠΙΔΑ Σύλλογος Φίλων παιδιών με καρκίνο.