Ο κατά Wilson Οιδίπους στην Επίδαυρο

 

Ο Aμερικανός Ρόμπερτ Γουίλσον, ένας από τους πιο καταξιωμένους σκηνοθέτες παγκοσμίως, γνωστός για τα μοναδικά εικαστικά περιβάλλοντα που δημιουργεί και αγαπημένος του ελληνικού κοινού (Κουαρτέτο, Όπερα της πεντάρας, Οδύσσεια, The old woman, Γράμμα σε έναν άντρα κ.α.), σκηνοθετεί για πρώτη φορά στην Επίδαυρο!

Στις παραστάσεις του Γουίλσον τα σκηνικά ξεχωρίζουν, ενώ ο φωτισμός παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, δημιουργώντας δυνατές ποιητικές εικόνες που συνοδεύουν τη δράση με καθοριστικό τρόπο. Η συγκλονιστικής απλότητας κίνηση των ηθοποιών, μαγνητίζει το βλέμμα του θεατή. Η καλλιτεχνική ματιά του Γουίλσον θεωρείται ότι αναμόρφωσε τη σκηνοθεσία σε θέατρο και όπερα, με την τόλμη και την ιδιαιτερότητά της. Ως σκηνοθέτης, ο Γουίλσον έχει συνεργαστεί με κορυφαία ονόματα της τέχνης, όπως ο Φίλιπ Γκλας, η Ιζαμπέλ Ιπέρ, ο Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ, ο Γουίλεμ Νταφόε κ.α. Από το 1992 διευθύνει το Watermill Center στη Νέα Υόρκη, ένα διεθνές κέντρο έρευνας για τις παραστασιακές τέχνες.

Στην παράσταση που θα δούμε στην Επίδαυρο (παραγγελία του Φεστιβάλ Επιδαύρου), ο Γουίλσον παίρνει ως βάση το μύθο του Οιδίποδα, για να αφηγηθεί την ιστορία του ήρωα. Αφηγήτρια θα είναι η Λυδία Κονιόρδου, ενώ στην παράσταση πρωταγωνιστεί επίσης η σπουδαία Γερμανίδα ηθοποιός Angela Winkler. Παίζουν ακόμα οι Dickie Landry, Μιχάλης Θεοφάνους και Αλέξης Φουσέκης, Meg Harper, Kayije Kagame, Casilda Madrazo, ενώ ακούγονται ο Ρόμπερτ Γουίλσον και ο Κρίστοφερ Νόουλς.

Στα ελληνικά, ιταλικά, αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά και λατινικά, με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους.

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σύλληψη – Σκηνοθεσία – Σκηνικά – Φωτισμοί Robert Wilson

Συν-σκηνοθεσία Ann Christin Rommen

Πρωτότυπη μουσική Dickie Landry – Kinan Azmeh

Κοστούμια Carlos Soto

Συνεργάτρια σκηνογράφος Annick Lavallée-Benny

Συνεργάτης σχεδιαστής φωτισμών Solomon Weisbard

Δραματουργία Konrad Kuhn

Σχεδιασμός μακιγιάζ - κομμώσεων Manu Halligan

Χορογραφία αμπορίτζιναλ χορού Wesley Enoc

Βοηθός σκηνοθέτη – Διευθύντρια σκηνής Sara Thaiz Bozano

Τεχνικός διευθυντής Enrico Maso

Προγραμματισμός και επίβλεψη φωτισμών Wee Cheng Low

Επικεφαλής ηλεκτρολόγος Giuseppe Cino

Σχεδιασμός ήχου Dario Felli

Ηχολήπτες Marco Olivieri / Matteo Ciardi

Χειρισμός σκηνικών αντικειμένων Cecilia Sacchi

Επικεφαλής φροντιστών Giuliana Rienzi

Χειρίστρια follow spot Isadora Giuntini

Μακιγιάζ – Κομμώσεις Claudia Bastia, Luca Pompozzi, Nicole Tomaini

Βεστιάριο Caterina Villa

Βοηθοί βεστιαρίου Flavia Ruggeri, Francesca Sartorio

Κατασκευή κοστουμιών CIMEC Compagnia Italiana della Moda e del Costume Milano

Φωτογραφίες Lucie Jansch

Παίζουν Λυδία Κονιόρδου, Angela Winkler, Dickie Landry, Μιχάλης Θεοφάνους και Αλέξης Φουσέκης, Meg Harper, Kayije Kagame, Casilda Madrazo

Συμμετέχουν Laila Gozzi, Alessandro Anglani, Marcello di Giacomo, Francesca Fedeli, Annabella Marotta, Gaetano Migliaccio, Francesco Roccasecca

Ακούγονται Ρόμπερτ Γουίλσον, Christopher Knowles

Παραγωγός Franco Laera

Οργάνωση παραγωγής Virginia Forlani

Βοηθός παραγωγής Maddalena Papagni

Προσωπικός βοηθός R.W. Fernando De Testa

Το εργαστήριο και οι πρόβες πραγματοποιήθηκαν στα The Watermill Center, Long Island – Teatro Mercadante di Napoli – Centrale Fies, Dro – Teatro Grande di Pompei – Teatro Olimpico di Vicenza. Πρότζεκτ του CHANGE PERFORMING ARTS.

Παραγγελία του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου. Αρχική ανάθεση και συμπαραγωγή Teatro Stabile Di Napoli – Teatro Nazionale, με διευθυντή τον Luca De Fusco - Conversazioni – Teatro Olimpico di Vicenza. Για τις παραστάσεις στην Επίδαυρο συνεργασία με Attiki Cultural Society.

ΙΝΦΟ

Ρόμπερτ Γουίλσον-Οιδίπους

Βασισμένο στο έργο του Σοφοκλή

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

21-22 Ιουνίου, 21:00

ΔΙΑΡΚΕΙΑ 75΄

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ZΩΝΗ 100€, 70€, ΖΩΝΗ Α΄ 45€, ΖΩΝΗ Β΄ 35€, ΑΝΩ ΔΙΑΖΩΜΑ 25€, ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ & 65+ 15€, ΑΝΕΡΓΩΝ & ΑΜΕΑ 10€

Εισιτήρια στο greekfestival.gr, στο ticketmaster.gr και στο 210 8938112

Για τη μεταφορά του κοινού με πούλμαν στην Επίδαυρο, υπάρχει ειδική προσφορά του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, στην τιμή των 10,30€. Η αγορά της θέσης γίνεται ηλεκτρονικά και από τα ταμεία (Πανεπιστημίου 39) με τον κωδικό του εισιτηρίου της παράστασης.