Φρούριο Μπρεστ: Επετειακή προβολή στο Studio

 

Το Φρούριο Μπρεστ είναι μια πολεμική υπερπαραγωγή που γυρίστηκε το 2010 σε συμπαραγωγή Λευκορωσίας και Ρωσίας για να τιμήσει το ηρωικό κατόρθωμα της υπεράσπισης του ομώνυμου φρουρίου, μιας ιστορικής πόλης στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας, παλιότερα γνωστής με το όνομα Μπρεστ Λιτόφσκ.

Στις 22 Ιουνίου 1941 ο γερμανικός στρατός παραβιάζει τα σύνορα της Σοβιετικής Ένωσης (επιχείρηση «Μπαρμπαρόσα»). Το οχυρό Μπρεστ, το οποίο υπερασπίζονταν μονάδες του Κόκκινου Στρατού, της συνοροφυλακής και τα φρουραρχικά στρατεύματα της NKVD, δέχτηκε το πρώτο χτύπημα του εχθρού.

Το σενάριο είναι βασισμένο σε αληθινά γεγονότα με τους βασικούς ήρωες της ταινίας να αντιστοιχούν σε  υπαρκτά ιστορικά πρόσωπα. Η ταινία αναφέρεται στις τρεις κύριες εστίες αντίστασης υπό την ηγεσία του διοικητή της 44ης μοίρας πεζικού, ταγματάρχη Πιοτρ Γκαβρίλοβ, του στρατιωτικού κομισάριου της 84ης μοίρας πεζικού Γιεφίμ Φόμιν και του επικεφαλής της συνοροφυλακής Υπολοχαγού Αντρέι Κιζεβάτωφ. Το ρόλο του αφηγητή αναθέτουν οι δημιουργοί στο πρόσωπο του Σάσα Ακίμωφ, ο οποίος εκείνο το διάστημα φοιτούσε στη μουσική στρατιωτική ακαδημία.

ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Με την κωδική ονομασία Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα (Unternehmen Barbarossa στα γερμανικά) έμεινε στην ιστορία η εισβολή των Γερμανών στη Σοβιετική Ένωση, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Μπαρμπαρόσα (Κοκκινογένης στα ιταλικά) ήταν το προσωνύμιο του αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Φρειδερίκου Α', ο οποίος ηγήθηκε των Σταυροφόρων τον 12ο αιώνα.

Η Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα ξεκίνησε στις 22 Ιουνίου του 1941 με την επιθεση στο ΦΡΟΥΡΙΟ ΤΟΥ ΜΠΡΕΣΤ και διήρκεσε έως τις 7 Ιανουαρίου 1942, όταν τα γερμανικά στρατεύματα εγκλωβίστηκαν από τον ρωσικό χειμώνα. Ήταν πρελούδιο των πολεμικών επιχειρήσεων στο Ανατολικό Μέτωπο.

Την άνοιξη του 1941 η Ναζιστική Γερμανία ήταν κυρίαρχη σχεδόν όλης της Ηπειρωτικής Ευρώπης. Στα ανατολικά της σύνορα με τη Σοβιετική Ένωση επικρατούσε ασυνήθιστη ηρεμία, χάρις στο Σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότοφ του 1939, που ρύθμιζε τις σχέσεις της με τη μεγάλη γείτονα και ιδεολογική της αντίπαλο. Στο μυαλό, όμως, του Χίτλερ, βρισκόταν μια επίθεση εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης για ιδεολογικούς και πρακτικούς λόγους. Οι Ναζί θεωρούσαν τους Σλάβους κατώτερη φυλή, που άξιζε να είναι υποτελής στους Αρείους, ενώ επιζητούσαν τον ζωτικό χώρο που εξασφάλιζε η αχανής χώρα με το πλούσιο υπέδαφος.

Ο Χίτλερ και οι επιτελείς του πίστευαν ότι θα κάνουν περίπατο στη Ρωσία και μέχρι την έλευση του χειμώνα θα επιτύγχαναν την κατάληψη της Μόσχας και την πτώση του μισητού κομμουνιστικού καθεστώτος. «Δεν έχουμε παρά να χτυπήσουμε την πόρτα και όλο το σάπιο οικοδόμημα θα καταρρεύσει» είπε ο Χίτλερ σε συνεργάτες του. Ο Φύρερ υπολόγιζε στην καλολαδωμένη μηχανή του γερμανικού στρατού, που εκείνη την εποχή δεν είχε αντίπαλο και στην τεχνολογική του υπεροχή. Και πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανωτερότητάς του από τη σαρωτική του προέλαση και την κατάληψη της Γαλλίας δεν θα μπορούσε να επικαλεσθεί.

Αφού μελέτησαν την αποτυχημένη εκστρατεία του Μεγάλου Ναπολέοντα στη Ρωσία το 1812, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η εκστρατεία κατά της Ρωσίας θα εκδηλωνόταν από τρία σημεία, με αντικειμενικό στόχο την κατάληψη της Μόσχας. Ο Χίτλερ κινητοποίησε μια πολεμική μηχανή που όμοιά της δεν είχε δει ο κόσμος μέχρι τότε: 3.700.000 στρατιώτες, 2.600 τανκς, 7.000 πυροβόλα και 2.700 αεροπλάνα.

ΙΝΦΟ

ΤΟ ΦΡΟΥΡΙΟ ΜΠΡΕΣΤ (Brestskaya krepost) Λευκορωσία/Ρωσία 2010, 138΄

Σκηνοθεσία: Aleksandr Kott

Παίζουν: Alyosha Kopashov, Andrey Merzlikin, Pavel Derevyanko, Aleksandr Korshunov, Maksim Kostromykin, Anna Tsukanova.

3 ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΤΟ STUDIO new star art cinema

ΣΑΒΒΑΤΟ 22/6/19 στις 17.00 και ΚΥΡΙΑΚΗ 23/6/19 στις 14.30 και 17.00

STUDIO new star art cinema: ΣΠΑΡΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ 33 ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

Τηλ 210-8640054 --2108220008