Vita & Virginia – Ο Έρωτας της Βιρτζίνια Γουλφ

Παραγωγή: Ιρλανδία/Βρετανία – 2018 

Διάρκεια: 110 λεπτά 

Είδος: Βιογραφικό Δράμα Εποχής 

Βαθμολογία: * * * 

Σκηνοθεσία: Chanya Button 

Πρωταγωνιστούν: Gemma Arterton, Elizabeth Debicki, Isabella Rossellini, Rupert Penry-Jones, Peter Ferdinando, Emerald Fennell, Gethin Anthony, Rory Fleck Byrne, Karla Crome. 

Στο Λονδίνο του 1927, η επιτυχημένη ποιήτρια και συγγραφέας Βίτα Σάκβιλ-Γουέστ, αριστοκράτισσα γνωστή επίσης ως Λαίδη Νίκολσον, γυναίκα ευφυής και απελευθερωμένη, εντυπωσιάζεται από τη γνωριμία της με την επίσης διάσημη συγγραφέα Βιρτζίνια Γουλφ. Οι δύο γυναίκες θα ξεκινήσουν μια ταραχώδη, παθιασμένη σχέση, που θα ξεπεράσει όλα τα κοινωνικά ταμπού, θα αλλάξει για πάντα τις ζωές και το έργο τους και θα μείνει στην ιστορία αφού η Γουλφ εμπνεύστηκε από την Βίτα για να γράψει το αριστούργημά της το Ορλάντο. 

Είναι αρκετές οι ταινίες που ασχολήθηκαν με τη ζωή και το έργο της Βιρτζίνια Γουλφ που απαθανατίστηκε μοναδικά από την Νικόλ Κίντμαν στις αριστουργηματικές Ώρες το 2002.

Αυτή η ταινία, εμπνευσμένη διασκευή ενός θεατρικού έργου βασισμένου κυρίως στην αλληλογραφία των δύο διάσημων γυναικών, είναι μια σύγχρονης αντίληψης και αποκλειστικά γυναικεία υπόθεση, μια ταινία που ξεφεύγει από το τυποποιημένο δράμα εποχής τόσο μέσα από τους ποιητικούς και κάπως αφηρημένους διαλόγους όσο και μέσα από την χρήση σύγχρονων-σχεδόν ηλεκτρονικών-ήχων στο soundtrack της Ίζομπελ Γουόλερ Μπριτζ που έρχονται σε δημιουργική αντίθεση με τα κοστούμια και τα επιβλητικά σκηνικά της δεκαετίας του 20. Αυτή η καλλιτεχνική σύνθεση είναι που δίνει και την ιδιαίτερη εσάνς μοντερνισμού σε μια ούτως ή άλλως διαχρονικά μοντέρνα και προχωρημένη ερωτική ιστορία γυναικών. Οι δύο πρωταγωνίστριες λάμπουν στους ρόλους δύο μεγαλοφυών και πρωτοπόρων κοινωνικά γυναικών και φέρουν με την φυσικότερη άνεση τα κοστούμια της εποχής που τις χαρακτήριζαν τόσο αισθητικά όσο και ταξικά. Είναι αξιοθαύμαστος εξάλλου ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει η ταινία τον ευαίσθητο ψυχισμό της Γουλφ (σήμερα θα τη θεωρούσαμε πιθανόν διπολική) και την επίδραση πάνω της του ελευθέριου πνεύματος και της πληθωρικής προσωπικότητας της αριστοκράτισσας και ευφυούς Βίτα.

Και όμως η διεθνής κριτική, βασισμένη ίσως σε κάποια θεατρικότητα και μερικούς φιλολογικούς πλατυασμούς, υποτίμησε τόσο την ταινία όσο και τις σκηνοθετικές ικανότητες της νεαρής Τσάνια Μπάτον. Κακώς, πολύ κακώς. Πρόκειται για ταλέντο που σύντομα θα ξανακούσουμε καλά νέα της. Προς το παρόν ας απολαύσουμε την πάντα θεϊκή Τζέμα Άρτερτον ως Βίτα και την λυγερή και εύθραυστη Ελίζαμπεθ Ντεμπίκι ως Βιρτζίνια. 

Διανομή: Seven Films 

Στις αίθουσες από 20.06.19 

 

Ένα Χρονολόγιο για τις ηρωίδες της ταινίας (από τα production notes)

1882 Γέννηση της Βιρτζίνια Γουλφ

1892 Γέννηση της Βίτα Σάκβιλ-Γουεστ

1912 Η Βιρτζίνια παντρεύεται τον Λέοναρντ Γουλφ

1912 H δημιουργία του ομίλου Bloomsbury, θα φέρει έναν νέο, σύγχρονο και προοδευτικό αέρα στην τέχνη, τον φεμινισμό και την σεξουαλικότητα.

1912 Η πρώτη γκέι παμπ του Λονδίνου ανοίγει στην οδό Heddon

1913 Η Βίτα παντρεύεται τον Σερ Χάρολντ Νίκολσον

1914  Ξεσπάει ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος

1917  Η Βιρτζίνια και ο Λέοναρντ Γουλφ, ιδρύουν τον εκδοτικό οίκο Hogarth Press

1918 Περνάει ο νόμος που επιτρέπει στις γυναίκες ηλικίας άνω των 30 ετών, να ψηφίσουν

1920 Η Βίτα φεύγει με την ερωμένη της, Βάιολετ Κέπελ. Οι σύζυγοι και των δύο γυναικών θα τις καταδιώξουν για να τις τιμωρήσουν.

1921 Η Βουλή των Κοινοτήτων ψηφίζει την ποινικοποίηση των «άσεμνων σεξουαλικών πράξεων» μεταξύ γυναικών, αλλά η Βουλή των Λόρδων απορρίπτει την τροπολογία με το σκεπτικό ότι θα «εξιδανικεύσει την γυναικεία ομοφυλοφιλία»

1922 Η Βιρτζίνια και η Βίτα συναντιούνται για πρώτη φορά

1925 Η Βιρτζίνια γράφει το «Η ΚΥΡΙΑ ΝΤΑΛΟΓΟΥΕΪ»

1926 Η Βίτα εκδίδει το SEDUCERS IN ECUADOR από τον εκδοτικό οίκο των Γουλφ, για να τους βοηθήσει με τα μεγάλα χρέη τους

1928 Περνάει ο νόμος για την ισότητα των δικαιωμάτων. Οι γυναίκες έχουν πλέον, τα ίδια δικαιώματα ψήφου με τους άνδρες

1928 Η Βιρτζίνια εκδίδει το ΟΡΛΑΝΤΟ: ΜΙΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙA, εμπνευσμένο από την σχέση της με την Βίτα

1928 Η έκδοση του, λεσβιακής θεματικής, βιβλίου της Ράντκλιφ Χαλ, ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΤΗΣ ΜΟΝΑΞΙΑΣ (Well of Loneliness ), θα προκαλέσει μια πολυσυζητημένη δίκη του εκδότη στην οποία θα παραστεί η Βιρτζίνια για να υπερασπιστεί την συγγραφέα. To βιβλίο τελικά θα απαγορευτεί επειδή απεικονίζει «αφύσικες πρακτικές»

1932 Η Βίτα γράφει το FAMILY HISTORY, το πρώτο από τα βιβλία της με λεσβιακό θέμα

1939 Ξεσπάει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος

1941 Η Βιρτζίνια Γουλφ πνίγεται στον ποταμό Ouse, στα  59 της

1962 H Βιτα Σάκβιλ-Γουεστ πεθαίνει στο κάστρο της στο Κεντ, στα 70 της