Spider-Man: Far from Home - Spider-Man: Μακριά από τον τόπο του

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2019 

Διάρκεια: 129 λεπτά 

Είδος: Περιπέτεια Φαντασίας 

Βαθμολογία: * * * ½ 

Σκηνοθεσία: Jon Watts 

Πρωταγωνιστούν: Tom Holland, Samuel L. Jackson, Jake Gyllenhaal, Marisa Tomei, Jon Favreau, Zendaya, Jacob Batalon, Tony Revolori, Angourie Rice, Remy Hii, Martin Starr, J.B. Smoove, Jorge Lendeborg Jr., Cobie Smulders, Numan Acar. 

Μετά τη θρυλική μάχη ανάμεσα στο καλό και το κακό, που έφερε πίσω στη ζωή δισεκατομμύρια ανθρώπους ανάμεσα στους οποίους και τον Peter Parker και τους φίλους του,  ο Peter αποφασίζει να ακολουθήσει τους συμμαθητές του Ned, MJ και την υπόλοιπη παρέα σε ένα εκπαιδευτικό ταξίδι διακοπών στην Ευρώπη, αφήνοντας στην άκρη τις υπερηρωικές του ενασχολήσεις, για το χατίρι της MJ με την οποία έχει δαγκώσει τη λαμαρίνα. Τα σχέδια του όμως θα ανατραπούν, όταν θα χρειαστεί να βοηθήσει τον Nick Fury να εξιχνιάσει τις μυστηριώδεις επιθέσεις περίεργων πλασμάτων, που προκαλούν χάος στις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Στην πορεία θα χρειασθεί να συνεργασθεί με τον Κουέντιν Μπεκ γνωστό ως Μυστήριο, έναν υπερήρωα από ένα παράλληλο γήινο κόσμο που βρέθηκε στη γη καταδιώκοντας τα τεράστια Στοιχειακά Πλάσματα μέσα από μία τρύπα στο σύμπαν. 

Μετά το Homecoming τι θα ακολουθούσε; Μα φυσικά το Far from Home! Ο ανήλικος υπερήρωας της Marvel αρχίζει με το ζόρι και με γκρίνιες να συνηθίζει τα σούρτα φέρτα στην υφήλιο και ακόμη πιο πέρα, μακριά από τα μέχρι τώρα καθήκοντα του ως «ήρωας της γειτονιάς», αφού σ αυτή την 23η ταινία του Marvel Cinematic Universe καλείται να αποδείξει ότι είναι άξιος συνεχιστής του «εκδικητικού» ρόλου του μέντορά του Iron Man.

Σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής δίνουν εδώ έμφαση στην εφηβική φύση του ήρωα, επενδύοντας την ιστορία και τους χαρακτήρες με μια χιουμοριστική αθωότητα που τοποθετεί στο σωστό εφηβικό του πλαίσιο τον κόμικ μύθο του ανθρώπου-αράχνη. Έτσι λοιπόν έχουμε από τη μια, ένα νεανικό φιλμ ενηλικίωσης με στοιχεία romantic comedy κι από την άλλη ένα υπερηρωικό σούπερ εξελιγμένο συνθετικό προιόν για εφηβική κυρίως κατανάλωση που προχωρά το σύμπαν των ηρώων της Marvel στον επόμενο τόνο. Κι εδώ έρχονται να μας τη σκάσουν οι σεναριογράφοι και λοιποί δημιουργοί της ταινίας αφού, εισάγοντας τον Μυστήριο στη δράση, δεν σταματούν να ανατρέπουν τις προσδοκίες του θεατή, να υποσκάπτουν την αφήγηση και να σχολιάζουν την ουσία των μηχανισμών του θεάματος. Και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο; Προφανώς ναι! Και προφανώς τα καταφέρνουν μια χαρά να κάνουν την τρολιά επιστήμη! Η Marvel μοιάζει να απαντά στους επικριτές της, αυτοσαρκαζόμενη αλλά και χωρίς να κάνει καμία υποχώρηση στους μηχανισμούς του θεάματος, προσφέροντας μια αξιολάτρευτη (και προσεγμένη μέχρι την τελευταία αφηγηματική της λεπτομέρεια) ταινία. Κάτι που δεν θα μπορούσε να γίνει εφικτό χωρίς την μετρημένη με το υποδεκάμετρο ερμηνευτική τακτική του Τζέικ Γκίλενχαλ ως Μυστήριο και την οριστική κατάκτηση του ρόλου του Spider-Man από τον μικροκαμωμένο και ευέλικτο Βρετανό Τομ Χόλαντ. Πέρα αποι την ευρηματική χρήση τραγουδιών αλλά και της παντα εμπνευσμένης μουσικής του Μάικλ Τζιακίνο, τις υπόλοιπες λεπτομέρειες ας τις αφήσουμε στο θεατή προς ανακάλυψη. Το κοινό της Preview πάντως παραληρούσε από ενθουσιασμό! Και φυσικά σε ταινία της Marvel δεν σηκωνόμαστε ΠΟΤΕ να φύγουμε πριν τελειώσει και ο τελευταίος τίτλος, εντάξει; 

Διανομή: Feelgood Entertainment 

Στις αίθουσες από 03.07.19 (και σε 3D) 

Παρακάτω απολαύστε το trailer

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το trailer περιλαμβάνει spoilers για το Avengers Endgame (για όσους βέβαια δεν το έχουν δει!) 

 

Και μερικά παραλειπόμενα

«Στόχος μας ήταν να γυρίσουμε όσες περισσότερες σκηνές μπορούσαμε σε πραγματικές τοποθεσίες» λέει ο σκηνοθέτης Τζον Γουοτς για τη νέα ταινία που στέλνει τον Spider-Man στη Βενετία, το Βερολίνο, την Πράγα και το Λονδίνο.

Ο Βρετανός πρωταγωνιστής σχολιάζει το γεγονός ότι έκαναν γύρισμα κοντά στο σπίτι του στο Λονδίνο. «Ήταν πολύ ξεχωριστό για μένα, γιατί ο Spider-Man είναι μεγάλο κομμάτι της ζωής μου και το Λονδίνο ακόμα μεγαλύτερο. Είναι ωραίο που μοιράστηκα και τα δύο».

Εκτός από την κλασική στολή, ο Spider-Man θα φορέσει τη στολή Iron Spider, που του έκανε δώρο ο Tony Stark. Εκτός αυτού, ο Nick Fury θα δώσει στον Peter μία ολόμαυρη στολή τεχνολογίας stealth, που έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι σχεδόν αόρατος κατά τη διάρκεια των περιπετειών του στην Ευρώπη. Η στολή αυτή είναι επηρεασμένη από διάφορες στολές άλλων χαρακτήρων, όπως η Black Widow, o Captain America και ο Hawkeye.

Στην ταινία, ο αγαπημένος ήρωας φοράει μία τέταρτη στολή, που έχει σχεδιάσει ο ίδιος ο Peter, σε κόκκινο και μαύρο χρώμα για να συμβολίσει την εξέλιξη του νεαρού υπερήρωα, που από την απροθυμία να παλέψει με τη νέα παγκόσμια απειλή καταλήγει να βγαίνει μπροστά και να ωριμάζει.

H στολή του Mysterio είναι ένας φόρος τιμής στα κόμικς, καθώς και σε άλλους χαρακτήρες του MCU, όπως οι Iron Man, Vision, Doctor Strange και ο Thor.