Venise n'est pas en Italie – Διακοπές στη Βενετία

Παραγωγή: Γαλλία/Βέλγιο – 2019 

Διάρκεια: 95 λεπτά 

Είδος: Κομεντί 

Βαθμολογία: * * ½ 

Σκηνοθεσία: Ivan Calbérac 

Πρωταγωνιστούν: Helie Thonnat, Benoît Poelvoorde, Valérie Bonneton, Eugène Marcuse, Coline D'Inca, Luna Lou, Veronica Novak, Nicolas Briançon, David Salles. 

Ο 14χρονος Εμίλ προσπαθεί απεγνωσμένα να μεγαλώσει φυσιολογικά αν και ανήκει σε μια τρελή-τρελή οικογένεια με δύο αλλοπρόσαλλους γονείς και έναν επίσης ιδιόρρυθμο μεγαλύτερο αδελφό που όλοι μαζί ζουν σε ένα τροχόσπιτο! Όταν η ευκατάστατη Πολίν, μεγάλος και ανομολόγητος έρωτας του Εμίλ από το σχολείο, τον προσκαλεί σε ένα κονσέρτο στη Βενετία όπου λαμβάνει μέρος, ο πατέρας του Εμίλ αποφασίζει να πάρει όλη την οικογένεια σε διακοπές με προορισμό τη Βενετία. Ένα ταξίδι με τροχόσπιτο που θα εξελιχθεί σε μία απίστευτη, πότε κωμική και πότε σοβαρή περιπέτεια. 

Ένα μυθιστόρημα εφηβικής ενηλικίωσης με τη μορφή ημερολογίου που έγινε θεατρική παράσταση και τώρα μεταφέρεται στην μεγάλη οθόνη μας συστήνει τον Ιβάν Καλμπεράκ, συγγραφέα και σκηνοθέτη με ευαισθησίες αλλά και αιχμηρό βλέμμα όσον αφορά τις σύγχρονες οικογενειακές σχέσεις. Εδώ έχουμε μια οικογένεια κάπως εντός εκτός και επί τα αυτά του κοινωνικού ιστού. Αν ήταν μια πλούσια ή έστω ευκατάστατη οικογένεια θα την λέγαμε εκκεντρική. Εν προκειμένω οι Σαμοντό, απένταροι, απόκληροι και ιδιόρρυθμοι κάτοικοι τροχόσπιτου, σκιαγραφούνται ως θεόμουρλοι αλλά αξιολάτρευτοι και γεμάτοι αγάπη, ένα ακόμη και στα -ήντα του ερωτευμένο ζευγάρι που έρχεται σε οξεία αντίθεση με τους απόμακρους και ψυχρούς γονείς της Πωλίν. Ο Εμίλ από την άλλη θέλει να ξεφύγει από τη ζωή του και την οικογένεια που βρίσκει ανυπόφορη και να περάσει σε μια αστική κανονικότητα, με κίνητρο φυσικά τον εφηβικό έρωτα που τον έχει χτυπήσει κατακούτελα. Στην τρελή πορεία προς τη Βενετία θα ανακαλύψει την πραγματική ουσία της αγάπης, την αξία των οικογενειακών δεσμών αλλά και τις ταξικές και κοινωνικές διακρίσεις που θα τον κάνουν να συνειδητοποιήσει ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες ενός ανθρώπου καθώς οδεύει προς την ενηλικίωση.

Αιχμηρό χιούμορ, οξύτητα κοινωνικών παρατηρήσεων, δυνατές κωμικές ερμηνείες από τα ιερά τέρατα της Γαλλοφωνίας Μπενούα Πουλβούρ και Βαλερί Μπονετόν, ένας γλυκύτατος μικρός πρωταγωνιστής αλλά και περιορισμένες κινηματογραφικές αρετές σε μια εν γένει ενδιαφέρουσα κοινωνική κομεντί που δεν καταφέρνει ωστόσο να αναδείξει τη ζητούμενη σημασία της ατομικής ιδιαιτερότητας (όσο ακραία και να είναι αυτή) ως θεμέλιο λίθο της δυτικής κοινωνίας. 

Διανομή: Tanweer 

Στις αίθουσες από 04.07.19