Η αριστουργηματική Μήδεια παίρνει παράταση στο Μπάγκειον

 

Τα απανωτά sold out οδήγησαν τους συντελεστές του αριστουργηματικού ανεβάσματος της κλασσικής Μήδειας του Ευριπίδη να ανακοινώσουν τρεις τελευταίες (για το καλοκαίρι τουλάχιστον) παραστάσεις στις 9, 10 και 11 Ιουλίου.

Το αριστούργημα του Ευριπίδη θα συνεχίσει για λίγο να στοιχειώνει την καρδιά της πόλης, μέσα από το ατμοσφαιρικό ξενοδοχείο «Μπάγκειον». 

Μια παράσταση που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, πριν δύο χρόνια, στο Εθνικό Θέατρο της Χάγης, STET- the English Theatre, όπου και απέσπασε διθυραμβικές κριτικές. Ο σκηνοθέτης της και εξαίρετος ηθοποιός Δημήτρης Γεωργαλάς (που είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε πέρυσι το φθινόπωρο στη Μοναξιά των κάμπων με βαμβάκι του Κολτές σε σκηνοθεσία Κώστα Ζάπα) δεν σταμάτησε από τότε να πειραματίζεται και να δουλεύει πάνω στον λόγο του Ευριπίδη με αποτέλεσμα να οδηγήσει το έργο σε ένα μοναδικό πάντρεμα τραγωδίας και μοντέρνου horror θεάματος που υπηρετείται άψογα από την κλασσική ποιητική μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά. 

Ένας εξαιρετικός θίασος ακροβολίζεται και στροβιλίζεται τελετουργικά στη μεγάλη-σχεδόν κατεστραμμένη- πολυτελή αίθουσα δεξιώσεων του Μπάγκειου, υπηρετώντας το θέαμα και τον λόγο μιας πανάρχαιας σύγκρουσης που ξεπερνάει το δίπολο άνδρας-γυναίκα για να βυθιστεί στον τρόμο που αναδίδει για τον τακτοποιημένο και ορθολογικό ανδρικό κόσμο της κλασσικής αρχαιότητας η υπερφυσική εισβολή μιας θηλυκής φύσης που έρχεται από έναν άλλο ξένο πολιτισμό. Μια φύση που γεννάει αλλά και σκοτώνει, άτεγκτη τιμωρός και προδομένο θύμα ταυτόχρονα ξεχασμένων θεϊκών νόμων η παράβαση των οποίων ισοδυναμεί με θάνατο.

Μια παράσταση σοκ που εκμεταλλεύεται κάθε σπιθαμή του υποβλητικού χώρου για να συνθέσει με κατάλληλους φωτισμούς και απόκοσμους ήχους μια αρχαία ορχήστρα στο μέσον ενός ξενοδοχείου βγαλμένου από τη Λάμψη του Κούμπρικ. 

Η συγκλονιστική Κυριακή Καραλουκά δίνει τελετουργικά το έναυσμα για να βυθιστούμε στην τραγική αφήγηση ενώ ο Νίκος Δερτιλής ξεδιπλώνει με μια αίσθηση εύθραυστης σιγουριάς όλη τη γκάμα της ανδρικής εξουσίας στο διπλό ρόλο του Κρέοντα και του Αιγέα. Ο νεαρός Σταύρος Γιαννακόπουλος επενδύει με έκφραση γνήσιας αγωνίας και αέρινη κίνηση τον αγγελιαφόρο του ενώ ο υποδειγματικός Γιώργος Σταυριανός στέκεται επάξια απέναντι στην τραγική ηρωίδα, ένας Ιάσων στιβαρός, ευφυής αλλά και αλαζονικός και διπρόσωπος, τυπικό δείγμα ανδρικής εξουσίας που ο Ευριπίδης ουδόλως του χαρίζεται. Μην ξεχνάμε εξάλλου ότι το 431 πχ που πρωτοπαρουσιάστηκε η Μήδεια, ο Ελληνικός Κόσμος βρισκόταν στα πρόθυρα ενός φρικτού και καταστροφικού πολέμου που θα άλλαζε για πάντα το πρόσωπό του. 

Όσο εντυπωσιακά όμως και να είναι όλα τα στοιχεία και οι συντελεστές της παράστασης, τίποτα δεν θα ήταν ίδιο χωρίς την Τζούλη Σούμα στον ομώνυμο ρόλο. Μια σωματική ερμηνεία τεράστιου μεγέθους που ξεχύνεται από την λεπτή σιλουέτα της και τυλίγει την τέλεια ισορροπημένη εκφορά του λόγου της, καθηλώνοντας τον θεατή σε ένα μυστηριακό, σχεδόν απόκοσμο θέαμα που εναλλάσσει τον σπαραγμό μιας απατημένης γυναίκας με την ανατριχιαστική παιδοκτόνο εκδίκηση μιας μάνας από άλλο κόσμο.

Ένας ρόλος που ερμήνευσαν Παξινού, Χατζηαργύρη, Βαλάκου, Καρέζη, Καραμπέτη μεταξύ άλλων. Ένας ρόλος που αξίζει να μνημονεύουμε στο μέλλον με σεβασμό ότι ερμήνευσε, εκτός από τις παραπάνω μεγάλες ιέρειες του θεάτρου, και η Τζούλη Σούμα… 

Περισσότερα για το έργο και τους συντελεστές εδώ

ΙΝΦΟ

ΜΗΔΕΙΑ

Τρίτη 9 Ιουλίου 2019 Τετάρτη 10 Ιουλίου και Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019

Ώρα έναρξης: 21:30

Τιμές: Γενική είσοδος 10 ευρώ/ 5 ευρώ μειωμένο

Διάρκεια: 80 λεπτά

Μπάγκειον

Πλατεία Ομονοίας 19