Qu'est-ce qu'on a encore fait au bon Dieu? – Θεέ μου τι σου κάναμε 2

Παραγωγή: Γαλλία – 2019 

Διάρκεια: 99 λεπτά 

Είδος: Κωμωδία 

Βαθμολογία: * * ½ 

Σκηνοθεσία: Philippe de Chauveron 

Πρωταγωνιστούν: Christian Clavier, Chantal Lauby, Ary Abittan, Medi Sadoun, Frédéric Chau, Noom Diawara, Frédérique Bel, Julia Piaton, Émilie Caen, Élodie Fontan, Pascal N'Zonzi, Salimata Kamate, Tatiana Rojo, Claudia Tagbo.  

Είχατε καιρό να ακούσετε για το ζεύγος Βερνέιγ και το πολυπολιτισμικό σόι τους; Έ, ήρθε η ώρα να δούμε πως εξελίχθηκαν τα πράγματα πέντε χρόνια αργότερα για αυτούς, τις κόρες τους, τους γαμπρούς και τους συμπέθερους από το Αμπιτζάν. Στην εποχή της κρίσης και του Μακρόν οι Βερνέιγ έχουν να αντιμετωπίσουν ένα καινούργιο πρόβλημα. Οι τέσσερις γαμπροί έχουν αποφασίσει να φύγουν οικογενειακώς από τη Γαλλία και να δοκιμάσουν τις τύχες τους στο εξωτερικό. Αρνούμενοι να δεχθούν ότι θα χάσουν κόρες και εγγόνια, ο Κλοντ και η Μαρί προσπαθούν απεγνωσμένα να τους κρατήσουν δίπλα τους. 

Πέντε χρόνια μετά τη σαρωτική παγκόσμια (πλην Αγγλοσαξωνικού κόσμου) επιτυχία του «Θεέ μου, τι Σου Kάναμε;» το πιο δημοφιλές Γαλλικό (άντε Γαλλόφωνο) σόι της μεγάλης οθόνης επιστρέφει με όρεξη και βέβηλο, στα όρια του ρατσισμού, παρωδιακό χιούμορ. Οι αστείοι χαρακτήρες του Φιλίπ Ντε Σοβερόν και του Γκι Λοράν είναι όλοι σε θέση «μάχης», οι καταστάσεις είναι και πάλι εμπνευσμένες και οι ερμηνευτές έχουν μπει για τα καλά στο πετσί του ρόλου τους με αποτέλεσμα εγγυημένο γέλιο πέρα από ενοχές πολιτικής ορθότητας. Λαϊκό θέαμα με κύρια ατραξιόν τον Κριστιάν Κλαβιέ, ένα φοβερό κωμικό που εδώ βρίσκεται στο στοιχείο του (ευτυχώς μακριά από διακοπές σε Ίμπιζες και λοιπά νησιά), προσφέρει και μια ελαφριά σάτιρα των Γαλλικών πολιτικών πραγμάτων με τους πολυεθνικούς γαμπρούς να τσουβαλιάζονται ως οπαδοί του Μακρόν και τον εθνικόφρονα Ανρί να εμφορείται από το πατριωτικό πνεύμα του Ντε Γκολ. Και φυσικά, σαν σε παλιά ελληνική ταινία, όλα καταλήγουν πάλι σε γάμους και πανηγύρια, αν και κάπως ανορθόδοξα αυτή τη φορά.

Μπορεί να λείπει πια το στοιχείο της έκπληξης αλλά οι πολυπληθείς εγχώριοι φαν της πρώτης ταινίας είναι βέβαιο ότι θα διασκεδάσουν και πάλι.

Να θυμίσουμε ότι η πρώτη ταινία του 2014 υπήρξε μια από τις δημοφιλέστερες παγκοσμίως Γαλλικές κωμωδίες με εισπράξεις 175 εκατ. δολαρίων ενώ και αυτό το sequel έχει σκίσει με 10 εκατ. θεατές μέχρι στιγμής.   

Διανομή: Odeon 

Στις αίθουσες από 11.07.19