The Dead Don't Die – Οι Νεκροί δεν πεθαίνουν

Παραγωγή: ΗΠΑ/Σουηδία – 2019 

Διάρκεια: 104 λεπτά 

Είδος: Παρωδία Τρόμου 

Βαθμολογία: * ½ 

Σκηνοθεσία: Jim Jarmusch 

Πρωταγωνιστούν: Bill Murray, Adam Driver, Tom Waits, Chloë Sevigny, Steve Buscemi, Eszter Balint, Danny Glover, Maya Delmont, Taliyah Whitaker, Jahi Di'Allo Winston, Kevin McCormick, Sid O'Connell, Caleb Landry Jones, RZA, Larry Fessenden, Rosie Perez, Carol Kane, Rosal Colon, Tilda Swinton, Sara Driver, Iggy Pop, Selena Gomez, Austin Butler, Luka Sabbat, Sturgill Simpson. 

Βρισκόμαστε στην ήσυχη πόλη του Σέντερβιλ, χαμένη κάπου στην καρδιά των ΗΠΑ, όπου όλα είναι φαινομενικά ήσυχα και γραφικά. Όμως το φεγγάρι τις τελευταίες μέρες φέγγει πιο έντονα και μοιάζει να έχει κατέβει ανεξήγητα χαμηλά. Οι ώρες της ημέρας μπερδεύονται, το φως του ήλιου χάνεται, ενώ τα ζώα συμπεριφέρονται παράξενα. Οι δημοσιογραφικές ανταποκρίσεις είναι ανησυχητικές και οι επιστήμονες απορούν. Κανείς όμως δεν μπορεί να προβλέψει την κατάρα που θα έρθει να σκεπάσει σύντομα αυτήν τη μικρή πόλη. Σε λίγο οι νεκροί θα γίνονται αιμοδιψή ζόμπι και θα σηκώνονται απ’ τους τάφους για να κάνουν άγριες επιθέσεις στους ζωντανούς. Οι κάτοικοι της επαρχιακής πόλης θα πρέπει να παλέψουν για την επιβίωσή τους Σε μια πόλη όπου όλοι γνωρίζονταν με όλους, οι νεκροί θα σηκωθούν από τους τάφους και θα έχουν άσχημες διαθέσεις… 

Τζάρμους, ο βασιλιάς του cool. Ζόμπι, η τελευταία λέξη της κινηματογραφικής μόδας τρόμου, που έρχεται από το παρελθόν των b movies αλλά παραμένει πάντα επίκαιρη και διαχρονική. Τζάρμους+Ζόμπι=Παρωδία τρόμου με τις καλύτερες αλληγορικές προθέσεις και με μια διάθεση μηδενισμού και κριτικής για τα κακώς κείμενα των ΗΠΑ και όλης της ανθρωπότητας. Ταινία event εν τη γενέσει της που αποτέλεσε και την επίσημη έναρξη του φετινού φεστιβάλ Καννών. Όπου και αποκαλύφθηκε η φούσκα…Σοβαρά τώρα, με ταινίες όπως το Ξύπνημα των νεκρών, τόσο το κλασσικό του Ρομέρο όσο και το remake του Ζακ Σνάιντερ, έρχονται οι χίπστερς, άνευ σεναρίου και χαρακτήρων να μας πουν τι; Για τα τέρατα που θα γεννήσει η κλιματική αλλαγή; Μας τα είπαν άλλοι και πολύ καλύτερα!

Το σοκ του μέσου θεατή ταινιών του είδους θα είναι μεγάλο όταν ανακαλύψει ότι πρόκειται για ένα κλειστό project μιας καλλιτεχνικής παρέας που μαζεύτηκε έτσι χαλαρά και άνευ άγχους να παίξει ζόμπι αποκάλυψη, έτσι για να λέμε και κανένα αστείο να περνάει η ώρα. Μια τεράστια συλλογή ταλέντων που μοιάζουν σαν να μαζεύτηκαν να κάνουν ένα home video για να σπάσουν πλάκα, αδιαφορώντας για το θεατή και τους κανόνες του είδους.

Οι νεκροί μπορεί να μην πεθαίνουν αλλά τα είδωλα όπως ο Ίγκι Ποπ αυτοτρολάρονται εδώ παριστάνοντας τους νεκροζώντανους που ζητάνε καφέ και περιφέρονται με φωτεινές οθόνες κινητών στο χέρι, σατιρίζοντας τάχα τις καταναλωτικές νευρώσεις της ανθρωπότητας που την οδήγησαν στο χάος.

Καλός χρυσός ο Τζιμ, καλοί και ο Μπιλ και ο Άνταμ και το παρεάκι τους αλλά αυτό το εσωτερικό ανέκδοτο με το ομώνυμο country τραγούδι να ξεπηδάει συνεχώς και μέχρι ναυτίας στο soundtrack μόνο σινεμά δεν είναι. Ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που θα τρέξουν να υπερασπιστούν το όραμα και το στιλ του auteur. Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα! Και σε μας αρέσει το σινεμά του Τζάρμους όταν έχει κάτι να πει όπως στο Νεκρό, τα Τσακισμένα Λουλούδια και το Patterson αλλά εδώ κάνει επιεικώς την πλάκα του περιφρονώντας τον θεατή. 

Διανομή: Tulip Entertainment 

Στις αίθουσες από 18.07.19