Sybil – Sex & Ψυχανάλυση

Παραγωγή: Γαλλία/Βέλγιο – 2019 

Διάρκεια: 100 λεπτά 

Είδος: Δραματική Κομεντί 

Βαθμολογία: * * * 

Σκηνοθεσία: Justine Triet 

Πρωταγωνιστούν: Virginie Efira, Adèle Exarchopoulos, Gaspard Ulliel, Sandra Hüller, Laure Calamy, Niels Schneider, Paul Hamy, Arthur Harari, Adrien Bellemare. 

Η Σιμπίλ είναι ψυχοθεραπεύτρια αλλά και άνθρωπος με ταραγμένο ερωτικό παρελθόν. Ύστερα από χρόνια άσκησης του επαγγέλματος μοιάζει να έχει φθάσει στα όριά της και αποφασίζει να αποσυρθεί, αφήνοντας τους ασθενείς της, και να επιστρέψει στο αρχικό της πάθος, το επάγγελμα του συγγραφέα. Όμως υπάρχει μια ασθενής που την πολιορκεί επίμονα και της ζητά να την αναλάβει, η Μαργκό. Ανερχόμενη ηθοποιός με πολύ άστατο ιδιωτικό βίο, αποκαλύπτεται στη Σιμπίλ ως ιδανική πηγή έμπνευσης για το βιβλίο της. Όμως η σχέση τους εξελίσσεται σε εμμονή για τη Σιμπίλ που  εμπλέκεται όλο και περισσότερο στην θυελλώδη ζωή της Μαργκό.

Πόσο αμφίδρομη είναι η σχέση ψυχαναλυτή και ψυχαναλυόμενου; Πόσο μάλλον περισσότερο όταν και οι δύο τους είναι γυναίκες με ταραγμένο παρελθόν και παρόν και με αβέβαιο μέλλον;

Πόσο επηρεάζει ως θεραπεύτρια η Σιμπίλ την ασθενή της και πόσο επεμβαίνει στην πραγματική ζωή της επηρεάζοντας τις αντιδράσεις της και εμπλεκόμενη στη σχέση της; Ποια είναι η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην ηθοποιό και το ρόλο της; Ποια είναι τελικά η σκηνοθέτης και ποια η σεναριογράφος;

Ένα νοητό γυναικείο τρίγωνο έχει δημιουργηθεί γύρω από έναν άνδρα που μοιάζει να κινείται με πλήρη καταστροφική ανευθυνότητα ανάμεσα στις τρεις αυτές φορείς μυθοπλασιών καταπίεσης και αναζήτησης ρόλων. Ποια θα επικρατήσει; Ποια θα οδηγηθεί στην κάθαρση;

Ο σωστότερος τίτλος θα ήταν ψυχανάλυση και κινηματογράφος αφού η πλοκή εξελίσσεται κυρίως στα γυρίσματα μιας τι άλλο από ερωτικής ταινίας όπου η Γερμανίδα σκηνοθέτις ανταγωνίζεται την παθιασμένη Ελληνικής καταγωγής ηθοποιό της με το όπλο της τετράγωνης τευτονικής λογικής ενώ η συναισθηματικά μπλοκαρισμένη ψυχαναλύτρια επεμβαίνει με καταλυτικά αποτελέσματα τόσο για τις άλλες όσο και κυρίως για την ίδια, αποδεικνύοντας ότι η τέχνη τελικά απελευθερώνει!

Μια καθαρά γυναικεία υπόθεση με αντρικά αντικείμενα του πόθου, η ταινία της Ζιστίν Τριέ παρακολουθείται ευχάριστα σαν κλασσική φάρσα του Μαριβώ φιλτραρισμένη μέσα από μνήμες κλασικού κινηματογράφου. Εξάλλου το Στρόμπολι ως τόπος γυρισμάτων, με τη βαριά κινηματογραφική του κληρονομιά, παραπέμπει σε μια καθαρτήρια μονομαχία τέχνης και αλήθειας κάτω από το ηφαίστειο.

Η ταινία ευτυχεί απόλυτα όσον αφορά το κάστινγκ: η Βιρζινί Εφιρά εξελίσσεται σε Ζαν Μορό του 21ου αιώνα, η Αντέλ εξελίσσεται επίσης σε δύναμη της φύσης από ρόλο σε ρόλο ενώ η υπέροχη πρωταγωνίστρια του Τόνι Έρντμαν Σάντρα Χιούλερ κλέβει συχνά την παράσταση με το σαξωνικό φλέγμα της ως σκηνοθέτης της ταινίας μέσα στην ταινία.

Γυναικείο Ευρωπαϊκό σινεμά που κερδίζει τελικά τις εντυπώσεις, αν και στο Φεστιβάλ Καννών όπου η ταινία συμμετείχε στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα οι γνώμες διχάστηκαν. Ε! και; Απολαύστε ελεύθερα! 

Διανομή: Spentzos Films 

Στις αίθουσες από 25.07.19