Murder by Death – Πρόσκληση σε γεύμα από έναν υποψήφιο δολοφόνο

Παραγωγή: ΗΠΑ – 1976 

Διάρκεια: 94 λεπτά 

Είδος: Παρωδία Μυστηρίου 

Βαθμολογία: * * * ½ 

Σκηνοθεσία: Robert Moore 

Πρωταγωνιστούν: Eileen Brennan, Truman Capote, James Coco, Peter Falk, Alec Guinness, Elsa Lanchester, David Niven, Peter Sellers, Maggie Smith, Nancy Walker, Estelle Winwood, James Cromwell, Richard Narita. 

Οι πιο διάσημοι ντετέκτιβ του κόσμου προσκαλούνται σε μια μυστηριώδη έπαυλη για δείπνο. Ο οικοδεσπότης τους ανακοινώνει ότι θα γίνει ένας φόνος μέσα στο σπίτι μέχρι τα μεσάνυχτα- εκείνοι καλούνται να λύσουν το μυστήριο. Η αμοιβή του νικητή θα είναι 1 εκατομμύριο δολάρια. 

Μια από τις πιο θρυλικές σάτιρες αστυνομικών ταινιών της δεκαετίας του 70, αυτή η Πρόσκληση σε γεύμα συνδυάζει την ευφυή πρόζα του βασιλιά του Νεοϋρκέζικου μπουλβάρ Νιλ Σάιμον με την κατεδάφιση όλων των χολιγουντιανών νουάρ κλισέ και των μυστηρίων της Άγκαθα Κρίστι μέχρι βαθμού ξεκαρδιστικής παράνοιας.

Εξαιρετική παραγωγή, υπολογισμένες με ακρίβεια χιλιοστού ερμηνείες από το αστεράτο καστ της εποχής και ευφάνταστες ανατροπές συνετέλεσαν στη μεγάλη επιτυχία του φιλμ που πέρασε στην ιστορία ως κωμικό cult classic.

40 και πλέον χρόνια αργότερα συνεχίζει να διασκεδάζει ένα κοινό που δεν είχε καν γεννηθεί όταν είχε πρωτοπροβληθεί.

Η ταινία αποτέλεσε το σκηνοθετικό ντεμπούτο στη μεγάλη οθόνη για τον συνεργάτη του Νιλ Σάιμον στο Broadway, θεατρικό (αλλά και τηλεοπτικό) σκηνοθέτη, Ρόμπερτ Μουρ που κατάφερε να φέρει σε πέρας το δύσκολο έργο της ισορροπίας ανάμεσα στην παρωδία και το μυστήριο δημιουργώντας μοναδικές σκηνές ανθολογίας κωμικού παραλόγου. 

Διανομή: Seven Films ( σε επανέκδοση με ψηφιακές κόπιες)

Στις αίθουσες από 27.06.19

 

Και λίγα Trivia για την ταινία

Το MURDER BY DEATH αποτελεί μια από τις σπάνιες κινηματογραφικές εμφανίσεις του διάσημου συγγραφέα Τρούμαν Καπότε.

Oι πρωταγωνιστές υποδύονται ρόλους οι οποίοι είναι βασισμένοι σε γνωστούς ντετέκτιβ όπως ο Ηρακλής Πουαρό και η Μις Μαρπλ.

H ταινία ήταν υποψήφια για μια Χρυσή Σφαίρα (Καλύτερο Ντεμπούτο, Τρούμαν Καπότε).

Ο σεναριογράφος της ταινίας Νιλ Σάιμον, παρέμεινε καθ' όλη τη διάρκεια των γυρισμάτων στο πλατό, για να κάνει μικροαλλαγές στο σενάριο. Είχε εντυπωσιαστεί τόσο πολύ που ο Άλεκ Γκίνες δέχτηκε να παίξει, που του είπε ότι αν κάτι δεν του αρέσει στην ταινία θα το αλλάξει αμέσως. Ο Γκίνες όμως τον καθησύχασε λέγοντας ότι διασκεδάζει πολύ με το ρόλο του.

Ενώ γύριζε την ταινία, ο Άλεκ Γκίνες, έλαβε το σενάριο για τη ταινία Ο Πόλεμος των Άστρων (Star Wars).

Μετά το τέλος των γυρισμάτων, ο Πίτερ Σέλερς, σίγουρος για την εισπρακτική αποτυχία της ταινίας, έπεισε τους παραγωγούς να αγοράσουν πίσω το ποσοστό του από τις εισπράξεις της ταινίας. Έτσι ο Σέλερς, στερήθηκε ένα σεβαστό ποσό, όταν η ταινία αποδείχτηκε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία.

Η γυναίκα που ουρλιάζει όταν κάποιος πάταγε το κουδούνι, είναι η φωνή της Φέι Ρέι από την ταινία Κινγκ Κονγκ.

Στην πραγματικότητα οι Έλσα Λαντσέστερ και Εστέλ Γουίνγουντ που υποδύονται την Τζέσικα Μαρπλς και τη νοσοκόμα της αντίστοιχα, αντιπαθούσαν πολύ η μία την άλλη και κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων αντάλλαζαν συχνά πυκνά προσβλητικά λόγια.

Ο ρόλος της Ντόρα Τσάρλεστον προτάθηκε στη Μίρνα Λόι, η οποία ενσάρκωνε τη Νόρα Τσαρλς στη σειρά ταινιών Ο Άνθρωπος Σκιά (Τhe Thin Man, 1934) (όπου βασίστηκε ο ρόλος της Ντόρα Τσάρλεστον). Η Λόι αρνήθηκε. Ο ρόλος του Επιθεωρητή Γουάνγκ είχε αρχικά προταθεί στον Όρσον Γουέλς, αλλά δεν ήταν διαθέσιμος καθώς εμφανιζόταν σε θεατρικό έργο στην Ιταλία. Αρχικά η Κάθριν Χέπμπορν θα έπαιζε ένα ρόλο με το όνομα Αμπιγκέιλ Κρίστιαν. Η Χέπμπορν αποχώρησε μετά την άρνηση της Μίρνα Λόι να εμφανιστεί στην ταινία. Ο χαρακτήρας άλλαξε σε Αμπιγκέιλ Κρίστμας και δόθηκε στην Εστέλ Γουίνγουντ. Μετά από αλλαγές στο σενάριο ο ρόλος κατέληξε να ονομάζεται Νοσοκόμα Γουίδερς.