La chute de l'empire américain – Η πτώση της Αμερικανικής Αυτοκρατορίας

Παραγωγή: Καναδάς – 2018 

Διάρκεια: 127 λεπτά 

Είδος: Δραματική Σάτιρα 

Βαθμολογία: * * * * 

Σκηνοθεσία: Denys Arcand 

Πρωταγωνιστούν: Αlexandre Landry, Maripier Morin, Remy Girard, Louis Morissette, Maxim Roy, Pierre Curzi, Vincent Leclerc, Patrick Emmanuel Abellard, Florence Longpre, Eddy King. 

Ο 36χρονος Pierre-Paul είναι ένας διανοούμενος κούριερ με ένα (άχρηστο) διδακτορικό στη φιλοσοφία. Δύσκολος άνθρωπος, απαισιόδοξος για το μέλλον της ανθρωπότητας που αποτελείται από ηλίθιους που εκλέγουν κρετίνους όπως λέει ο ίδιος. Μια ωραία πρωία, εν ώρα εργασίας, γίνεται αυτόπτης μάρτυρας ένοπλης ληστείας που πάει στραβά: δύο νεκροί και τσάντες γεμάτες εκατομμύρια πεταμένες κάτω. O Pierre-Paul έρχεται αντιμέτωπος με το δίλημμα του να φύγει με άδεια χέρια ή να πάρει τα λεφτά και να φύγει.

Μια και φυσικά θα πάρει τα λεφτά και θα φύγει γιατί αλλιώς δεν θα βλέπαμε ταινία αλλά είδηση στα ψιλά των εφημερίδων! Το θέμα είναι τι θα τα κάνει ένας μονόχνωτος εκτός κοινωνίας φιλόσοφος αυτά τα καυτά λεφτά. Μα θα μπει στον πειρασμό του πλουτισμού όπως όλοι, αποδεικνύοντας ότι κανείς δεν ξεφεύγει σήμερα από τη δύναμη του χρήματος. Αυτού που θα γίνει το διαβατήριό του για ένα άλλο κόσμο, περίπλοκο, βρώμικο και επικίνδυνο: τον κόσμο των επενδύσεων και της υψηλής (αλλά πολύ υψηλής) κοινωνίας, αυτής που ζει θέτοντας ηθικούς και οικονομικούς κανόνες που αφορούν άλλους και ποτέ την ίδια.

Στο δρόμο λοιπόν αυτού του κατά βάση ηθικολόγου που ζει κάνοντας φιλανθρωπίες και προσφέροντας κοινωνικό έργο θα βρεθεί ένα εκθαμβωτικής ομορφιάς κολ γκερλ πολυτελείας με το ψευδώνυμο Ασπασία (σας θυμίζει κάποιον αρχαίο πολιτικό;) και ένας μάλλον ιθαγενής και μηχανόβιος μαιτρ της απάτης που πρόσφατα αποφυλακίστηκε. Ένας φιλόσοφος λοιπόν με τα χαρακτηριστικά του Χριστού και το όνομα των δύο βασικών απόστολων του Χριστιανισμού, μια σύγχρονη εταίρα, Ασπασία ή Μαγδαληνή το ίδιο είναι, και ένας ευαίσθητος αλλά ευφυής ληστής συνεταιρίζονται για να φέρουν εις πέρας το μεγάλο κόλπο με βασικό όπλο τι άλλο, τον ίδιο το σύγχρονο καπιταλισμό και τους φοροαπαλλακτικούς μηχανισμούς του που δουλεύουν ρολόι εις βάρος λαών, κρατών και γενικά της μη προνομιούχας πλειοψηφίας του παγκόσμιου πληθυσμού. 

Ο 78χρονος βραβευμένος με Oscar Καναδός δημιουργός Denys Arcand έρχεται αρκετά χρόνια μετά την θρυλική Επέλαση των Βαρβάρων να κατεδαφίσει με κατάμαυρο χιούμορ τα υπολείμματα ενός οικονομικού και κοινωνικοπολιτικού συστήματος που έχει από καιρό κακοφορμίσει και μόνο καπιταλισμό δεν το λες πια. Η απελευθέρωση του εμπορίου που συντελέστηκε στα τέλη του 20ου αιώνα απελευθέρωσε μαζί με τα αγαθά και την απληστία και οδήγησε σε μια παγκόσμια οικονομική διαστροφή που συνεχίζεται ακάθεκτη μέχρι τελικής πτώσεως: Απάτες, ξέπλυμα, offshore λογαριασμοί, παγκόσμια μυστικά δίκτυα υπεράνω κρατικών μηχανισμών. Και όπως λέει και ο ίδιος ο Arcand «Είμαστε όλοι υπόδουλοι της αμερικανικής αυτοκρατορίας. Η ηθική παρακμή της αυτοκρατορίας άρχισε να μας επηρεάζει δραστικά. Η παντοδυναμία του χρήματος είναι μόνο ένα από τα συμπτώματα. Θα βρεθούν αρκετά ισχυρά αντιβιοτικά για να αντιμετωπιστεί αυτή η γάγγραινα;» 

Μια παράξενα σοβαρή κωμωδία ή ένα παράξενα κωμικό αστυνομικό θρίλερ; Πάρτε το όπως θέλετε. Η ουσία είναι μια: τα νήματα της πλοκής θα τα κινήσει ο άρχων του παγκόσμιου ξεπλύματος μεσιέ Τασερό ως από μηχανής Διάβολος που έρχεται να δώσει τη λύση στην τραγωδία της παγκόσμιας ύπαρξης, μετατρέποντάς την σε win win situation. Πάντα με το αζημίωτο φυσικά. 

Διανομή: Feelgood Entertainment 

Στις αίθουσες από 01.08.19