Jusqu'ici tout va bien – Τα παράπονά σας στον Έφορο

Παραγωγή: Γαλλία/Βέλγιο – 2019 

Διάρκεια: 90 λεπτά 

Είδος: Κωμωδία 

Βαθμολογία: * * ½ 

Σκηνοθεσία: Mohamed Hamidi 

Πρωταγωνιστούν: Gilles Lellouche, Malik Bentalha, Sabrina Ouazani, Camille Lou, Anne-Elisabeth Blateau, Loïc Legendre, Hugo Becker, Harmandeep Palminder, Annabelle Lengronne, Grégoire Plantade, Jeanne Bourneau, Benjamin Nlomngan, Nassim Si Ahmed, Karim Belkhadra. 

Ο Φρεντ, επιτυχημένος μπίζνεσμαν, μόλις έκλεισε το σπουδαιότερο συμβόλαιο της καριέρας του αλλά έχει μπλέξει άσχημα με τους ελεγκτές της εφορίας που απειλούν να του κλείσουν την εταιρία λόγω σοβαρών παραβάσεων. Και τι παραβάσεων! Ο Φρεντ έχει δηλώσει ψευδώς έδρα της εταιρείας του ένα υποβαθμισμένο προάστειο της περιφέρειας για να παίρνει επιδοτήσεις και βέβαια η εφορία τον πιάνει στα πράσα. Η λύση που του προτείνουν είναι χειρότερη από το ίδιο το πρόβλημα! Ο Φρεντ και οι καθωσπρέπει συνεργάτες του, πρέπει να μετακομίσουν πραγματικά την επιχείρηση στα υποβαθμισμένα προάστεια. Και μόνο η σκέψη να βρεθούν σε ένα τέτοιο μέρος τους τρομοκρατεί. Ωστόσο η πραγματικότητα θα αποδειχθεί λιγάκι πιο σύνθετη και κάθε άλλο παρά ασπρόμαυρη. 

Η 3η ταινία του Μοχάμεντ Χαμιντί μετά την γλυκιά και αξιαγάπητη «Αγελάδα στο Παρίσι» του 2016 είναι μια λαϊκή κωμωδία πολυπολιτισμικών ηθών και κοινωνικής αφομοίωσης που μπορεί να φαίνεται (αλλά και να είναι) κάπως σχηματική και διδακτική αλλά κρύβει και πάλι μια καρδιά γεμάτη αγάπη και κατανόηση για τις ιδιαιτερότητες και τις αδυναμίες κάθε ανθρώπου ανεξάρτητα από ιδέες, θρησκείες και ράτσες.

Η σχηματική ιδέα των αντιθέτων που πρέπει να συνυπάρξουν αναπτύσσεται με ευχάριστο τρόπο, με κωμική εκμετάλλευση των ανθρώπινων στερεότυπων και μερικές εμπνευσμένες σεναριακές ανατροπές που ανεβάζουν το ενδιαφέρον όσο προχωρά η ώρα και οι trendy ήρωές μας εγκλιματίζονται στο νέο τους «εγκληματικό» περιβάλλον.

Η υποδοχή που επιφύλαξε το Γαλλικό κοινό στο φιλμ ήταν μάλλον ψυχρή, ίσως γιατί τα θέματα που θίγει καίνε λίγο παραπάνω ίσως γιατί θεωρήθηκε πολύ επιφανειακή για να επιχειρεί να σατιρίσει τόσο σοβαρά κοινωνικά θέματα. Εδώ ας κρατήσουμε το χιούμορ και τις αρκετά καλές κωμικές παρουσίες τόσο του πολυτάλαντου Ζιλ Λελούς όσο και του υπόλοιπου καστ. Αγαπητέ κύριε Χαμιντί «μέχρι εδώ όλα καλά»… 

Διανομή: Spentzos Films 

Στις αίθουσες από 01.08.19