Yuli – Ο Χορός της Ζωής μου

Παραγωγή: Ισπανία – 2018 

Συμπαραγωγοί:Κούβα/Βρετανία/Γερμανία 

Διάρκεια: 115 λεπτά 

Είδος: Δραματική Βιογραφία 

Βαθμολογία: * * * 

Σκηνοθεσία: Icíar Bollaín 

Πρωταγωνιστούν: Carlos Acosta, Santiago Alfonso, Keyvin Martínez, Edlison Manuel Olbera Núñez, Laura De la Uz, Yerlín Pérez, Mario Elias, Andrea Doimeadiós, Cesar Domínguez, Yailene Sierra. 

Το «Yuli» είναι το παρατσούκλι που δόθηκε στον Κάρλος Ακόστα από τον πατέρα του, Πέντρο. Η μόνη μόρφωση που έλαβε ο μικρός Yuli ήταν στους δρόμους μιας υποβαθμισμένης γειτονιάς στην Αβάνα της δεκαετίας του 80. Αλλά ο Πέντρο ήξερε ότι ο γιος του έχει φυσικό ταλέντο στο χορό και τον ανάγκασε να πάει στην Εθνική Σχολή Χορού της Κούβας. Παρά την αρχική του αντίδραση, ο Κάρλος Ακόστα  μαγεύτηκε από τον κόσμο του χορού και δημιούργησε τον δικό του μύθο ως ένας από τους καλύτερους χορευτές της γενιάς του κι ως ο πρώτος μαύρος καλλιτέχνης που ενσάρκωσε τον Ρωμαίο στο Βασιλικό Μπαλέτο του Λονδίνου, στο οποίο συνέχισε την καριέρα του για 17 χρόνια.

Από τους δρόμους της Αβάνας, στο Βασιλικό Μπαλέτο του Λονδίνου, ο κορυφαίος χορευτής της γενιάς του (που απολαύσαμε πέρυσι και στο Ηρώδειο), έπρεπε να ξεπεράσει τεράστιες δυσκολίες και να σπάσει φοβερά ταμπού, για να γίνει ο θρύλος που είναι σήμερα. Ένας χορευτής που έχει χορέψει στο Εθνικό Μπαλέτο της Αγγλίας, στο Εθνικό Μπαλέτο της Κούβας, στο Μπαλέτο του Χιούστον και στο Αμερικανικό Μπαλέτο. Το 2007, δημοσιεύτηκε η αυτοβιογραφία του, “No way home – a Cuban dancer’s story”. Την ίδια χρονιά, εμφανίστηκε στην ταινία που σκηνοθέτησε η Νάταλι Πόρτμαν για το “New York, I Love You”. Εμπνευσμένη από τη δύσκολη ζωή αυτού του σπουδαίου Κουβανού χορευτή και βασισμένη στην παραπάνω αυτοβιογραφία του, η ταινία της Ιθίαρ Μπολάιν είναι το υβριδικό χρονικό μιας ζωής και μιας λαμπρής καριέρας. Το σενάριο (που βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν) υπογράφει ο ευφυής και μαχητικός σεναριογράφος του Κεν Λόουτς, Πολ Λάβερτι ο οποίος τυγχάνει και σύζυγος της σκηνοθέτιδας.

Το σπουδαιότερο στοιχείο της ταινίας (που ήταν υποψήφια για 5 βραβεία GOYA) είναι η συμμετοχή του ίδιου του Κάρλος Ακόστα που ερμηνεύει τον εαυτό του στο παρόν, κυρίως μέσα από την παρουσίαση ενός νέου έργου το οποίο σχολιάζει σαν συνδυασμός reality και χορικού την ζωή και την άνοδο του αξιοθαύμαστου Αφροκουβανού χορευτή. Η ταινία πηγαινοέρχεται σε τρεις περιόδους της ζωής του Ακόστα, το παρόν που ερμηνεύει ο ίδιος, την εφηβεία που ενσαρκώνει ο Κέιβιν Μαρτίνεζ, χορευτής της κομπανίας του Ακόστα και τα παιδικά χρόνια όπου τον υποδύεται ο μικρός αποκάλυψη Έντλισον Ολβέρα. Αυτά τα δύσκολα παιδικά χρόνια μέσα στη φτώχεια, τότε που ο φορτηγατζής πατέρας του Πέδρο τον ωθούσε δια της βίας να γραφτεί στην Ακαδημία Χορού ενώ ο Ακόστα δεν ήθελε με κανένα τρόπο.

Κατά διαστήματα άνισο αλλά πάντοτε ενδιαφέρον, το φιλμ της δημιουργού της εξαιρετικής Ελιάς είναι ποτισμένο με τα μεθυστικά αρώματα της ζωής στην Αβάνα την οποία καδράρει με ζεστά νοσταλγικά χρώματα ο Άλεξ Καταλάν και διαθέτει επίσης ένα ακόμη εκπληκτικό σκορ από τον Αλβέρτο Ιγκλέσιας. Εξάλλου μέσα από την συναρπαστική ιστορία της καλλιτεχνικής ανόδου του Ακόστα ο σεναριογράφος Πολ Λάβερτι δεν παραλείπει να τονίσει το θαυμασμό του για την δύναμη αυτού του νησιού που παρά τις αντιφάσεις του και τις κακουχίες του, στέκεται ακόμη όρθιο στη μέση της Καραϊβικής, γεμάτο καλλιτέχνες και επιστήμονες, με ένα υψηλό πολιτιστικό επίπεδο παρά τη φτώχεια, τις ελλείψεις και τη διάλυση ολόκληρων οικογενειών που κατέληξαν πρόσφυγες στην Φλόριντα, μακριά από τον αγαπημένο τους τόπο.

Ο μόλις 46χρονος σήμερα και επονομαζόμενος «μαύρος Θεός» του χορού Κάρλος Ακόστα ήδη ετοιμάζεται για το επόμενο βήμα: την ανάληψη της θέσης του Καλλιτεχνικού Διευθυντή στο Βασιλικό Μπαλέτο του Μπέρμιγχαμ, ένα από τα τρία μεγάλα μπαλέτα της Βρετανίας. 

Διανομή: Seven Films 

Στις αίθουσες από 01.08.19