Trinadtsat – Οι Δεκατρείς

Παραγωγή: ΕΣΣΔ – 1937 

Διάρκεια: 90 λεπτά 

Είδος: Περιπέτεια 

Βαθμολογία: * * * ½ 

Σκηνοθεσία: Mikhail Romm 

Πρωταγωνιστούν: Ivan Novoseltsev, Yelena Kuzmina, Aleksandr Chistyakov, Andrey Fayt, Ivan Kuznetsov, Alexei Dolinin, Pyotr Masokha, Pavel Yudin, Dmitriy Zolts, Viktor Kulakov, Stepan Krylov, Aleksandr Kepinov, Aga-Rza Kuliyev, Nikolay Kryuchkov. 

Ο τοπικός διοικητής του Κόκκινου Στρατού Ivan Zhuravlev συνοδεύει δέκα στρατιώτες, που αποστρατεύτηκαν τιμής ένεκεν, στην επιστροφή τους στην πόλη. Διψασμένοι από την περιπλάνηση βαθιά μέσα στην έρημο του Karakum, θα ανακαλύψουν τυχαία ένα ξεχασμένο πηγάδι κοντά σε έναν αρχαίο τύμβο. Εκεί θα βρεθούν μπροστά σε ένα κρυμμένο φορτίο ολοκαίνουργιου στρατιωτικού οπλισμού που ανήκει στον Shirmat Khan και τους Ισλαμιστές αντιμπολσεβίκους στασιαστές του, τους επονομαζόμενους basmachi. O Zhuravlev διατάσσει τους άντρες του να μείνουν εκεί αναμένοντας τον Shirmat Khan και να τον πολεμήσουν μέχρι να καταφτάσουν οι τακτικές δυνάμεις του Κόκκινου Στρατού. 

Μια εντελώς ιδιαίτερη Σοβιετική ταινία της δεκαετίας του 30 που συνδυάζει το χολιγουντιανό περιπετειώδες θέαμα με το σοσιαλιστικό ρεαλισμό της Σταλινικής περιόδου, αυτή η ταινία του Μιχαήλ Ρομ χαρακτηρίζεται από αφηγηματική οικονομία, εντυπωσιακά ασπρόμαυρα πλάνα, μεγαλοπρεπή χρήση του βάθους πεδίου και σχετικά περιορισμένη χρήση του επαναστατικού ηρωικού στοιχείου. Εδώ το ρόλο των Δυτικών πολεμιστών του Α΄ παγκοσμίου πολέμου της κλασσικής ταινίας του Τζον Φορντ αναλαμβάνουν οι Μπολσεβίκοι του Κόκκινου Στρατού ενώ τους Άραβες της Μεσοποταμίας που παραφυλάνε κρυμμένοι στην Όαση αντικαθιστούν οι Ισλαμιστές Τουρκομάνοι αντάρτες Μπασμάτσι που κράτησαν εξεγερμένες για πολλά χρόνια εναντίον των Ρώσων τις Ανατολικά της Κασπίας Ασιατικές Σοβιετικές Δημοκρατίες.

Η ταινία γυρίστηκε για να εορτασθούν τα 20 χρόνια από την Επανάσταση του 1917, με τις τελευταίες Ισλαμικές εξεγέρσεις να έχουν ήδη κατασταλεί από το 1934, σηματοδοτώντας με την επιτυχία της την καλλιτεχνική άνοδο του Μιχαήλ Ρομ. Ο μεγάλος κινηματογραφικός δημιουργός υπήρξε σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ένας από τους βασικούς καλλιτεχνικούς στυλοβάτες του Σοβιετικού καθεστώτος, πολλάκις παρασημοφορημένος, αλλά και σπουδαίος θεωρητικός της κινηματογραφικής τέχνης που επηρέασε δεκάδες νεότερους δημιουργούς όπως ο Κλιμόφ και ο Ταρκόφσκι και το κυριότερο δημιουργός του δημοφιλέστερου ντοκιμαντέρ όλων των εποχών παγκοσμίως του Αληθινού Φασισμού (1965) που ανέλυσε με ευφυία και αισθητική πληρότητα την άνοδο του Γερμανικού Τρίτου Ράιχ.

Οι Δεκατρείς είναι μια ταινία που, παρά το γεγονός ότι δεν ξεφεύγει από κάποιες συμβάσεις της εποχής της, παραμένει ενδιαφέρουσα και συναρπαστική. Εξάλλου πρέπει να αναφέρουμε ότι το Χόλιγουντ την χρησιμοποίησε αργότερα και ως μοντέλο για την Σαχάρα, τη διάσημη περιπέτεια της δεκαετίας του 40 με τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ. Καλλιτεχνικά αντιδάνεια μεταξύ ιδεολογικών αντιπάλων…

Διανομή: New Star 

Στην αίθουσα STUDIO new star art cinema από 01.08.19, καθημερινά  στις 21.00