8 ½ - Otto e mezzo

 

Παραγωγή: Ιταλία – 1963 

Διάρκεια: 138 λεπτά 

Είδος: Δράμα 

Βαθμολογία: * * * * * 

Σκηνοθεσία: Federico Fellini 

Πρωταγωνιστούν: Marcello Mastroianni, Claudia Cardinale, Anouk Aimée, Sandra Milo, Rossella Falk, Barbara Steele, Madeleine Lebeau, Caterina Boratto, Eddra Gale, Guido Alberti. 

Ο διάσημος σκηνοθέτης Γκουίντο Ανσέλμι ετοιμάζεται να γυρίσει τη νέα του ταινία αλλά αισθάνεται τη ζωή του και την τέχνη του να βρίσκονται μπροστά σε αδιέξοδο. Μια αρρώστια που απαιτεί θεραπεία αποτοξίνωσης, ταραγμένος ύπνος γεμάτος φαντασιώσεις και εμμονές  που σχετίζονται με την καθολική του παιδεία, τις σχέσεις του με το σεξ και τις γυναίκες και την αναζήτηση ενός νοήματος στη δουλειά του. Εικόνες από την ταινία που γυρίζει συγχέονται με εφιάλτες και τον οδηγούν σταδιακά σε αδιέξοδο και σύγκρουση με το περιβάλλον του. 

Μια μοναδική ταινία στην Ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου, ένα μεγάλο αυτοαναφορικό έργο υπαρξιακής αναζήτησης και ένα απέραντα γοητευτικό αβανγκάρντ παιγνίδι σύγχυσης ζωής και καλλιτεχνικής δημιουργίας που σάρωσε τα πάντα στο διάβα του από το 1963 που πρωτοπαρουσιάστηκε.

Η αυτοαναφορικότητα ξεκινά από τον τίτλο αφού πρόκειται για την 8η και μισή ταινία του δημιουργού της (είχαν προηγηθεί 6 ταινίες και 3 συμμετοχές σε ταινίες συλλογικής σκηνοθεσίας). Το 8 ½ είναι πάνω από όλα ένα απόλυτα ειλικρινές ξεγύμνωμα ψυχής ενός μάγου των εικόνων που μοιάζει να λατρεύει το ψέμα και τη σύμβαση και το πληρώνει ακριβά με την ψυχική του ισορροπία. Ο ίδιος ο Φελίνι ελάχιστα κρύβεται πίσω από τη γοητευτική μορφή του απόλυτου αρσενικού είδωλου Μαρτσέλο Μαστρογιάνι για να παραθέσει στην οθόνη, πότε δραματικά και πότε με σκωπτική διάθεση, σπαράγματα από το δημιουργικό του αδιέξοδο και αναμνήσεις σε άσπρο και μαύρο από τα παιδικά του χρόνια, αναζητώντας στο παρελθόν τις απαντήσεις για το παρόν με όπλο τη φαντασία και την ψυχανάλυση.

Μοναδικό και αμίμητο κινηματογραφικό στιλ, πρωτοποριακή καλλιτεχνική διεύθυνση και ένα ανεπανάληπτο σκορ από τον Νίνο Ρότα συντίθεται σε ένα κινηματογραφικό αντίστοιχο κλασσικής λογοτεχνίας όπως ο Οδυσσέας του Τζόϊς, ωθώντας την ταινία αυτόματα στο πάνθεον της 7ης τέχνης, λατρεμένη από κριτική και κοινό. Εδώ και 55 χρόνια απλά κερδίζει με χαρακτηριστική άνεση και διαχρονικό στιλ το παιγνίδι με το χρόνο.

Τα πολλά λόγια λοιπόν είναι φτώχεια για μια τέτοια γιορτή των εικόνων για την οποία έχουν γραφτεί χιλιάδες σελίδες ανάλυσης και θαυμασμού. Θα προσθέταμε απλά ότι δεν νοείται σινεφίλ που να μην έχει δει αυτή την ταινία. Είναι τόσο απαραίτητη όσο και η Τζοκόντα του Ντα Βίντσι για τη ζωγραφική και η 9η συμφωνία του Μπετόβεν για τη μουσική ! 

Διανομή Επανέκδοσης : NEO Films 

Στις αίθουσες από 01.08.19 με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους