Un homme pressé – Χαλαρώστε Κύριε Αλέν !

Παραγωγή: Γαλλία – 2018 

Διάρκεια: 100 λεπτά 

Είδος: Δραματική Κομεντί 

Βαθμολογία: * * ½ 

Σκηνοθεσία: Hervé Mimran 

Πρωταγωνιστούν: Fabrice Luchini, Leïla Bekhti, Rebecca Marder, Igor Gotesman, Clémence Massart-Weit, Yves Jacques και ο Gus. 

O Αλέν Βαπλέρ είναι ένας ισχυρός executive στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Διάσημος και πολυάσχολος, λίγο τον απασχολούν ζητήματα, όπως η οικογένεια, οι φίλοι και η διασκέδαση. Έρχεται όμως η στιγμή που παθαίνει ένα σχεδόν μοιραίο εγκεφαλικό που επηρεάζει την μνήμη και την ομιλία του. Όλα όσα λέει είναι από ακατανόητα έως ξεκαρδιστικά οπότε και προκειμένου να κρατήσει την καριέρα του, θα ζητήσει τη βοήθεια μιας νεαρής λογοθεραπεύτριας. Όμως, καθώς η διαδικασία της αποκατάστασης θα χρειαστεί χρόνο και υπομονή, ο Αλέν θα συνειδητοποιήσει σταδιακά πως το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του τον προσπέρασε. 

Στην τρίτη σκηνοθετική του δουλειά, ο Ερβέ Μιμράν διασκευάζει την αληθινή ιστορία του πρώην επικεφαλής της Peugeot, Κρίστιαν Στρεφ, που το 2008 έπαθε εγκεφαλικό και το έκρυψε για αρκετούς μήνες, πριν τον απολύσουν. Η πραγματικότητα είναι η καλύτερη πηγή άντλησης διδαγμάτων και η ζωή ενός τέτοιου ατόμου που κινείται σε αστρονομικούς ρυθμούς καθημερινότητας προσφέρεται και με το παραπάνω. Σε αντιδιαστολή με τη ζωή του αδρανοποιημένου ήρωα η ταινία μας προσφέρει την ιστορία της ψυχολογικά αδρανοποιημένης για δικούς της λόγους λογοθεραπεύτριας και επιχειρεί να φέρει τους δύο κόσμους τους σε δημιουργική αντιπαράθεση.

 

Το θέμα είναι ότι αντίθετα με τον απόλυτα ακίνητο ήρωα στους Άθικτους (μια ταινία κοινής κατά κάποιο τρόπο έμπνευσης) ο μεσιέ Αλέν δεν είναι και ο τύπος του ανθρώπου για τον οποίο ο μέσος θεατής θα ενδιαφερόταν πραγματικά. Αντιπαθής, είρων και αδιάφορος έχει μοναδικό προσόν το πείσμα και την ευφυία και εναπόκειται στις γυναίκες της ίντριγκας, την αποξενωμένη του κόρη και τη γλυκιά λογοθεραπεύτρια να υποσκάψουν σταδιακά τον άκρατο εγωισμό του. Μεγάλο και πάλι το επίτευγμα του τεράστιου Φαμπρίς Λουκινί να καταφέρει το θεατή να ταυτιστεί με ένα τέτοιο χαρακτήρα. Υπέροχες επίσης οι δύο πρωταγωνίστριες, ιδιαίτερα η Λειλά Μπεκτί ως λογοθεραπεύτρια (που είχαμε δει πρόσφατα στο Κολύμπα ή Αλλιώς Βυθίσου). Το θέμα είναι ότι το σύνολο δύσκολα δένει σεναριακά και πολλά στοιχεία μένουν ξεκάρφωτα, όπως οι αγγλόφωνες μπαλάντες του σάουντρακ που σχολιάζουν την πλοκή και η πορεία στο μονοπάτι του Σαντιάγο ντε Κομποστέλα.

Το αξίωμα «τι σου είναι ο άνθρωπος βρε παιδί μου» έχει δώσει κατά καιρούς εξαίρετα κινηματογραφικά δείγματα. Ο συμπαθής κατά τα λοιπά κύριος Αλέν δεν συγκαταλέγεται σε αυτά. Στο γαλλομαθές κοινό πάντως θα συνιστούσαμε να παραμείνει και να απολαύσει το πνευματώδες αστείο με τους τίτλους τέλους, ένα από τα δυνατά σημεία του φιλμ… 

Διανομή: Odeon 

Στις αίθουσες από 08.08.19