Tea with the Dames (Nothing like a Dame) – Τσάι με τις Κυρίες

Παραγωγή: Βρετανία – 2018 

Διάρκεια: 84 λεπτά 

Είδος: Ντοκιμαντέρ 

Βαθμολογία: * * ½ 

Σκηνοθεσία: Roger Michell 

Με τις Dames Eileen Atkins, Judi Dench, Joan Plowright και Maggie Smith και με πολλούς άλλους διάσημους όπως ο Sir Laurence Olivier να εμφανίζονται σε αρχειακό υλικό. 

Ο Roger Michell, σκηνοθέτης διάσημος από το θρυλικό Notting Hill, αποφασίζει να κινηματογραφήσει μια απογευματινή «συνάντηση κορυφής» 4 ειδώλων της Βρετανικής σκηνής και οθόνης: Τέσσερις παλιές φίλες, που όλες φέρουν τον τίτλο της Dame Commander of the Order of the British Empire, τέσσερις λατρεμένες ερμηνεύτριες που διάγουν την 9η δεκαετία της ζωής τους, συναντιούνται σε ένα υπέροχο εξοχικό κάπου στην Αγγλική ύπαιθρο και αναπολούν το ένδοξο παρελθόν τους, τις απαρχές της καριέρας τους, τους γάμους και τα διαζύγια και λοιπά χαριτωμένα άγνωστα επεισόδια βίων συναρπαστικών και γεμάτων επιτεύγματα. Ανάμεσα στις συζητήσεις παρεμβάλλονται σπάνια αποσπάσματα από ταινίες, επίκαιρα, συνεντεύξεις και λοιπά ρεπορτάζ που δίνουν μια γλαφυρή εικόνα για αυτές τις κορυφαίες θεραπαινίδες της τέχνης του ηθοποιού.

Άιλιν Άτκινς, Τζούντι Ντεντς, Τζόαν Πλοουράιτ και Μάγκι Σμιθ. Επτά δεκαετίες θεατρικής προσφοράς, άπειρες κινηματογραφικές και τηλεοπτικές εμφανίσεις και ρόλοι που άφησαν εποχή περνούν από τις ανάλαφρες, διανθισμένες με χιούμορ και νοσταλγία, συζητήσεις τους. Συζητήσεις πάνω στις οποίες πέφτει βαριά η σκιά του Λόρενς Ολίβιερ του θεωρούμενου μέγιστου Αγγλόφωνου ηθοποιού του 20ου αιώνα και συζύγου της μιας από τις πρωταγωνίστριες μας. Η μικροκαμωμένη, στα όρια της τύφλωσης αλλά απόλυτα διαυγής και ζωντανή στα 90 της Τζόαν Πλοουράιτ (ή Βαρώνη Ολίβιερ όπως είναι ο επίσημος τίτλος της) αναδεικνύεται σε πολύ ενδιαφέρουσα προσωπικότητα, σμιλεμένη από την πολύχρονη παρουσία της δίπλα σε έναν ιδιαίτερο άνθρωπο, ένα θρύλο όπως ο Ολίβιερ που «έκοβε τα πόδια» όλων των συμπρωταγωνιστών του στη σκηνή. Η Ντέιμ Τζόαν άντεξε και με το παραπάνω και κέρδισε τη θέση της με το ταλέντο, τη δύναμή της και το αστείρευτο ηχηρό γέλιο της. Οι υπόλοιπες τρεις όμως δεν πάνε πίσω σε ταλέντο και προσωπικότητα. Τι να λέμε για τη Μάγκι Σμιθ που «κέντησε» τόσα χρόνια, αφήνοντας εποχή ως υπερήλικη αριστοκράτισσα στον Πύργο του Ντάουντον ή την Τζούντι Ντεντς την πράκτορα Μ του Τζέιμς Μποντ με δισεκατομμύρια fans ανά την υφήλιο!

Και όμως ο Μίτσελ, έκθαμβος από τα ιερά τέρατα που βρίσκονται μπροστά στην κάμερά του, ξεχνάει να πάρει μπροστά και να ζωντανέψει κινηματογραφικά αυτό το λαμπερό απόγευμα με το αποτέλεσμα να αδικεί κατάφωρα τις συναρπαστικές ζωές των κινηματογραφικά γαλαζοαίματων ηρωίδων του. Οι σκόρπιες συζητήσεις δεν συντίθενται σε κάτι συμπαγές και ολοκληρωμένο και η ώρα κυλάει ενίοτε βαριά, ανάμεσα σε ανέκδοτα και αστεία που δεν λειτουργούν σε μη Βρετανικό κοινό και ατέρμονες και ασαφείς διηγήσεις.

Η γοητεία του μύθου της καθεμιάς όμως είναι ικανός λόγος για να δει κανείς αυτό το πλούσιο σε αρχειακό υλικό ντοκιμαντέρ. Να σημειωθεί ωστόσο ότι το μόνο ποτό που δεν κάνει την εμφάνισή του είναι το Τσάι! Champagne anyone?...   

Διανομή: NEO Films 

Στις αίθουσες από 15.08.19