Driven – Ο Πρίγκηπας του Καρτέλ

Παραγωγή: Πουέρτο Ρίκο/Βρετανία/ΗΠΑ – 2018 

Διάρκεια: 108 λεπτά 

Είδος: Κωμική Περιπέτεια 

Βαθμολογία: * * * 

Σκηνοθεσία: Nick Hamm 

Πρωταγωνιστούν: Jason Sudeikis, Lee Pace, Corey Stoll, Erin Moriarty, Judy Greer, Justin Bartha, Iddo Goldberg, Michael Cudlitz, Isabel Arraiza, Tara Summers. 

Το 1974, ο πιλότος Τζιμ Χόφμαν, μέσος οικογενειάρχης, πατέρας δύο παιδιών και αφοσιωμένος σύζυγος, κάνει κι άλλες σκοτεινές μπίζνες για συμπλήρωμα του οικογενειακού προϋπολογισμού που τον οδηγούν μοιραία στα χέρια του FBI, όταν συλλαμβάνεται  κατά την διάρκεια των οικογενειακών του διακοπών να εισάγει κοκαΐνη στις ΗΠΑ. Ο φιλόδοξος πράκτορας του FBI Μπένεκτιτ Τζ. Τίσα βλέπει την ευκαιρία να κερδίσει μία τεράστια επιτυχία για την Υπηρεσία  χρησιμοποιώντας τον Τζιμ για να παγιδεύσει τον προμηθευτή του. Έτσι ο Τζιμ μετακομίζει στο Σαν Ντιέγκο και γίνεται  πληροφοριοδότης του FBI. Εκεί θα βάλει στην άκρη τα καθήκοντα του όταν γνωρίσει τον διάσημο γείτονα του, τον μηχανικό αυτοκινήτων και σχεδιαστή, Τζον Ντελόριαν. Σύντομα βρίσκεται στον high society κύκλο του Ντελόριαν γοητευμένος από το όραμα του να φέρει την επανάσταση στην αμερικάνικη αυτοκινητοβιομηχανία. Όταν όμως το όνειρο του Ντελόριαν κινδυνεύει να καταρρεύσει ο Τζιμ αναγκάζεται να δεχθεί την παρακινδυνευμένη πρόταση του πράκτορα Τίσα και να τον εμπλέξει στις σκοτεινές μπίζνες του…

Η περιβόητη υπόθεση Ντελόριαν που συγκλόνισε τον κόσμο της Αμερικάνικης αυτοκινητοβιομηχανίας στα τέλη του 70 και τις αρχές του 80 μεταφέρεται ξανά στην οθόνη, αυτή τη φορά σαν κωμικό θρίλερ με έμφαση στην αποτύπωση της εποχής και με οδηγό ένα τρίτο μοιραίο πρόσωπο, έναν κατά βάθος καλόκαρδο αλλά «αμαρτωλό» πληροφοριοδότη του FBI που έχει τον δικό του δαίμονα να δαμάσει. Ο οποίος έχει την μορφή ενός μειλίχιου αλλά απειλητικού πράκτορα που είναι έτοιμος να τον συντρίψει αν δεν συμμορφωθεί με το ρόλο που του έχει ανατεθεί.

Σε έναν από τους καλύτερους ρόλους του, ο κωμικός σούπερσταρ Τζέισον Σουντέικις καταφέρνει να συνθέσει όλες τις πλευρές ενός περίπλοκου χαρακτήρα όπως ο Τζιμ σε ένα κατά διαστήματα σπαρταριστό και κατά διαστήματα σκοτεινό πορτραίτο ενός σχεδόν γελοίου ανθρώπου που τρέμει την εξουσία αλλά ταυτόχρονα την ποθεί, μπλεγμένος ανάμεσα σε δύο άντρες που θέλουν απελπισμένα να πετύχουν. Απέναντι στον Σουντέικις ο υποβλητικός Βρετανός Λι Πέις αφήνει άριστες εντυπώσεις στο ρόλο του τρομερού παιδιού της αυτοκινητοβιομηχανίας, ενός τελικά καταστροφικού συνδυασμού μεγαλοφυίας και μεγαλομανίας που τον οδήγησε πέρα από τα όρια της νομιμότητας προκειμένου να εκπληρώσει το όραμα του: το πρωτοποριακό σπορ αυτοκίνητο DeLorean (DMC) που μάλιστα απαθανατίστηκε στην κινηματογραφική ιστορία μέσα από το κλασικό Back to the Future του 1985.

Όχι τόσο οξυδερκές όπως το πρόσφατο παρεμφερές American Made, το φιλμ του Βρετανού δημιουργού διαθέτει εντυπωσιακή ανασύσταση εποχής, επαρκέστατο καστ, χιούμορ και σωστό ρυθμό και παρακολουθείται ευχάριστα, δίνοντας μια ειρωνική εικόνα για το «Αμερικάνικο όνειρο» στις αρχές της περιόδου Ρήγκαν. 

Διανομή: Spentzos Films 

Στις αίθουσες από 15.08.19