The Kitchen - Χελς Κίτσεν: Οι Βασίλισσες του Εγκλήματος

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2019 

Διάρκεια: 102 λεπτά 

Είδος: Γκανγκστερικό Δράμα 

Βαθμολογία: * * ½ 

Σκηνοθεσία: Andrea Berloff 

Πρωταγωνιστούν: Melissa McCarthy, Tiffany Haddish, Elisabeth Moss, Domhnall Gleeson, James Badge Dale, Brian d'Arcy James, Jeremy Bobb, Margo Martindale, Bill Camp, Common, E.J. Bonilla. 

Νέα Υόρκη, 1978. Βρισκόμαστε στο Χελς Κίτσεν στο βορειοδυτικό άκρο του Μανχάταν, μια γειτονιά Ιρλανδών μεταναστών κυρίως όπου βασιλεύει η βία και η τοπική ιρλανδική μαφία που εκμεταλλεύεται ενεχυροδανειστήρια, οίκους ανοχής και τα διαβόητα μπαρ ανάμεσα στην 8η Λεωφόρο και τον ποταμό Χάντσον. Ζόρικη γειτονιά για παρείσακτους, ασφαλής όμως για τους προστατευόμενους. Όταν οι τρεις αρχιμαφιόζοι της περιοχής συλλαμβάνονται και καταλήγουν στη φυλακή, οι γυναίκες τους θα πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, συνεχίζοντας το «έργο» τους. Η εγκληματική δραστηριότητα της γειτονιάς θα αποκτήσει καινούργια αφεντικά, γένους θηλυκού και αμείλικτου…

Η Αντρέα Μπερλόφ, υποψήφια για Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου για το Straight Outta Compton που έγινε τεράστια εμπορική επιτυχία στην Αμερική, διασκευάζει ένα graphic novel της Vertigo για το σκηνοθετικό της ντεμπούτο, προσφέροντας μια γκανγκστερική και γυναικοκρατούμενη ταινία εποχής με φόντο το θρυλικό Χελς Κίτσεν των 70s. Το ίδιο φόντο με τον αριστουργηματικό Ταξιτζή του Σκορσέζε (καμία άλλη καλλιτεχνική σχέση).

Βαδίζοντας στα χνάρια του περσινού Widows επιχειρεί μια ανατροπή των δεδομένων της αστυνομικής ταινίας είδους, παραμερίζοντας τους παραδοσιακούς γκάνγκστερς και εισάγοντας την πρωτοτυπία της γυναικείας εγκληματικότητας. Sisters are doing it for themselves που λέει και το παλιό τραγούδι αλλά αυτό που ξεχνάει να μας πει η δημιουργός είναι το what exactly are they doing, τι ακριβώς είναι αυτό που επιτυγχάνουν και τις κάνει άξιες ηρωίδες μιας meToo ίντριγκας. Είναι δηλαδή επιτυχία η μετατροπή τριών νοικοκυρών σε ματωμένες βασίλισσες της νύχτας και μάλιστα όπως παρουσιάζονται στην ταινία εν μια νυκτί; Είναι επιτυχία η μίμηση ανδρικών «κατορθωμάτων»; Μάλλον είναι μπερδεμένες οι καλλιτεχνικές προτεραιότητες της δημιουργού και ευτυχώς ο αντίκτυπος μετριάζεται από τις εντυπωσιακές ερμηνείες των τριών πρωταγωνιστριών, τόσο των κωμικών Μελίσα Μακάρθι και Τίφανι Χάντις όσο και της μοναδικά ανατριχιαστικής Ελίζαμπεθ Μος σε ένα ρόλο θηλυκό αντίτυπο του Ταξιτζή Τράβις Μπικλ. Αυτές οι τρεις χαρισματικές ερμηνεύτριες κατορθώνουν να μετατρέψουν την Κουζίνα (του πρωτότυπου τίτλου) σε Σφαγείο και να το διαχειριστούν πειστικά αν και η Μπέρλοφ δεν αποφασίζει ποτέ αν θα κλίνει προς την κωμωδία ή την τραγωδία.

Η ταινία εμπίπτει σε ένα άτυπο νέο genre Αμερικάνικου σινεμά που έρχεται να εξετάσει τη διαχρονική βία της αμερικάνικης κουλτούρας μέσα από λιγότερο ή περισσότερο επιτυχημένες ταινίες είδους που ανάγονται κυρίως στη δεκαετία του 70. Λαχούρια, ντίσκο και αριστουργηματικό κιτς έχουν πλέον την τιμητική τους με ταινίες όπως η Κουζίνα ή ο Βασιλιάς του Καρτέλ που συμπτωματικά προβάλλονται μαζί αυτή την εβδομάδα.

Σφαγείον οι ΗΠΑ λοιπόν σε μια ταινία που μόλις έφαγε τα μούτρα της στα αμερικάνικα ταμεία. Άδικο και σκληρό ίσως αλλά μάλλον έρχεται η στιγμή που το κοινό μπουχτίζει κινηματογραφικά με τη βία και το αίμα που έχουν αποικήσει για τα καλά το συλλογικό ασυνείδητο της ανθρωπότητας. 

Διανομή: Tanweer 

Στις αίθουσες από 08.08.19