Fast & Furious: Hobbs & Shaw

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2019 

Διάρκεια: 135 λεπτά 

Είδος: Περιπέτεια 

Βαθμολογία: * * 

Σκηνοθεσία: David Leitch 

Πρωταγωνιστούν: Dwayne Johnson, Jason Statham, Idris Elba, Vanessa Kirby, Helen Mirren, Eiza González, Eddie Marsan, Eliana Sua, Cliff Curtis, Lori Pelenise Tuisano, John Tui. 

Άσπονδοι φίλοι, με κακό παρελθόν, ο Λουκ Χομπς και ο Ντέκαρντ Σο θα αναγκαστούν να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να συμφωνήσουν σε μια άβολη συνεργασία για το γενικότερο καλό της ανθρωπότητας που κινδυνεύει από τα σχέδια ενός αδίστακτου βιοχημικού τρομοκράτη, του Μπρίξτον Λορ, ο οποίος είναι έτοιμος να εξαπολύσει έναν θανάσιμο ιό. Στη μάχη θα συμμετάσχει και η πράκτορας της MI6, Χάτι, η οποία τυγχάνει και αδερφή του Ντέκαρντ Σο. Η εξουδετέρωση της απειλής λοιπόν γίνεται οικογενειακή υπόθεση, καθώς το παρόν δίνει από τη φυλακή και η πανούργα μητέρα του Ντέκαρντ Σο και της Χάτι.

‘Εχουν περάσει 18 χρόνια από το 2001 που ξεκίνησε το franchise των «Fast & Furious» με 8 ταινίες που μάζεψαν παγκοσμίως 5 δις δολάρια και μετέτρεψαν σε superstar τον Βιν Ντίζελ. Τώρα το ενδιαφέρον μετατίθεται σε δυο περιφερειακούς χαρακτήρες της σειράς τους οποίους το κοινό έδειξε να αγαπά ιδιαίτερα. Και πώς να μην συμβεί αυτό όταν μιλάμε για τον Ντουέιν Τζονσον, τον πιο ελκυστικό συνδυασμό Βράχου και Αρκούδου του παγκόσμιου σινεμά δράσης και τον Τζέισον Στέιθαμ, έναν μάστερ του σύμπαντος των κινηματογραφικών σκληρών. Με μεγάλες προσωπικές επιτυχίες και οι δύο και με κοινό γνώρισμα το αυτοσαρκαστικό χιούμορ με το οποίο υποσκάπτουν τα κλισέ της ηρωικής τους εικόνας, ήταν φυσικό να «παραμερίσουν» τους βασικούς ήρωες της σειράς, αποκτώντας το δικό τους κινηματογραφικό όχημα. Και είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσουν ένα νέο υπο-franchise αν κρίνουμε από τα 600 εκατ. δολάρια παγκόσμιων εισπράξεων μέσα σε λίγες μέρες προβολής.

Ωραία και καλά όλα και διασκεδαστικά αλλά… Σενάριο; Χαρακτήρες; Μηδέν εις τον πηλίκον! Μια κοινότυπη ιστορία παγκόσμιας απειλής που βλέπουμε πλέον πολλές φορές κάθε χρόνο, διανθισμένη με την τελευταία λέξη των εντυπωσιακών stunts ( αξίζουν βραβείο) και με πολύ χιούμορ που με δυσκολία καλύπτει τις άνω των δύο ωρών σκηνές κλωτσοπατινάδας άνευ λόγου και αιτίας. Κερασάκι στην τούρτα ο Βρετανός Ίντρις Έλμπα, ένας ηθοποιός μεγάλης κλάσης που έρχεται να κατέβει επίπεδο, κάνοντας παιγνίδι ως απόλυτος κακός στο ίδιο γήπεδο με τους πρωταγωνιστές, προκειμένου να αποκτήσει το μερίδιο παγκόσμιας αναγνώρισης που του αξίζει. Η ταινία είναι επίσης ΟΚ ως προς τις σύγχρονες Me too απαιτήσεις της βιομηχανίας του θεάματος αφού συμπληρώνει την ανδρική τριάδα τεστοστερόνης με μια εξαιρετική πρωταγωνίστρια, τη διάσημη από το τηλεοπτικό Στέμμα Βανέσα Κίρμπι που συχνά κλέβει την παράσταση στις ασκήσεις βρωμόξυλου.

Έτσι λοιπόν, ένα franchise που ξεκίνησε από τις κόντρες αυτοκινήτων καταλήγει να γίνεται πανάκριβο περιπετειώδες θέαμα παραπλήσιο με τα τρέχοντα comics παγκόσμιας σωτηρίας.

Ιδανικό θέαμα για τους λάτρεις του είδους (ποιου είδους πια άραγε;). Οι υπόλοιποι μπορεί και να «γκώσουν» από τη βαβούρα. 

Διανομή: Tulip Entertainment 

Στις αίθουσες από 29.08.19