It Chapter Two - Το Αυτό: Κεφάλαιο 2

Παραγωγή: Καναδάς/ΗΠΑ – 2019 

Διάρκεια: 169 λεπτά 

Είδος: Τρόμου 

Βαθμολογία: * * * 

Σκηνοθεσία: Andy Muschietti 

Πρωταγωνιστούν: Jessica Chastain, James McAvoy, Bill Hader, Isaiah Mustafa, Jay Ryan, James Ransone, Andy Bean, Bill Skarsgård, Jaeden Martell, Wyatt Oleff, Jack Dylan Grazer, Finn Wolfhard, Sophia Lillis, Chosen Jacobs, Jeremy Ray Taylor και ο Xavier Dolan. 

Έχουν περάσει 27 χρόνια από τότε που οι μικροί ήρωες του Κλαμπ των Χαμένων έσωσαν το Ντέρι από το απόλυτο κακό. Το Αυτό όμως επιστρέφει και έτσι, τρεις δεκαετίες μετά, οι ενήλικοι πια και επαγγελματικά επιτυχημένοι φίλοι που έχουν σκορπίσει μακριά, καλούνται να τηρήσουν τον όρκο τους και να επιστρέψουν για την τελική μάχη.

Δύο χρόνια και 700 εκατομμύρια δολάρια αργότερα, ο Άντι Μουσκιέτι ολοκληρώνει με εντυπωσιακό τρόπο το εγχείρημα της μεταφοράς ενός από τα πιο ογκώδη αλλά και πιο ατμοσφαιρικά μυθιστορήματα του μετρ του μοντέρνου Αμερικάνικου τρόμου Στίβεν Κινγκ.

Το It, μια από τις ευτυχέστερες και πιο εμπνευσμένες στιγμές στην καριέρα του μεγάλου συγγραφέα, πολυπρόσωπο και πολυδαίδαλο, ευτύχησε (τουλάχιστον σκηνοθετικά) και στην κινηματογραφική του μεταφορά. Μέχρι σήμερα, πολύ λίγοι σκηνοθέτες κατάφεραν να αιχμαλωτίσουν στην οθόνη την ατμόσφαιρα και την pop horror αλληγορική διάθεση των έργων του Κινγκ. Εξέχουσα θέση κατέχει ο Αργεντίνος Άντι Μουσκιέτι που, και τίποτε άλλο να μην καταφέρει στην καριέρα του στο μέλλον, θα καταγραφεί στα κινηματογραφικά χρονικά ως ο δημιουργός που κατανόησε περισσότερο την ουσία του έργου του Κινγκ, πέρα από το πρώτο επίπεδο του απόλυτου και βαθιά μεταφυσικού τρόμου.

Τώρα, το αν το σενάριο του Γκάρι Ντάουμπερμαν στάθηκε στο ύψος της σκηνοθετικής αντίληψης είναι μια άλλη όχι και τόσο ευχάριστη ιστορία. Ούτε η αλληγορία για το κρυμμένο πρόσωπο της βαθιάς Αμερικής βγαίνει όπως θα έπρεπε, ούτε οι χαρακτήρες αναπτύσσονται σωστά και ολοκληρωμένα, ούτε οι ευκολίες του είδους απουσιάζουν με αποκορύφωμα την εντελώς απογοητευτική κλιμάκωση και λύση της ίντριγκας. Ωστόσο, σκηνοθεσία, μοντάζ, φωτογραφία, μουσική και σχεδιασμός παραγωγής συνθέτουν ένα αριστοτεχνικό πορτραίτο μιας πόλης παραδομένης στο σκοτάδι των ψυχών που εκπροσωπεί ο Κλόουν Πενιγουάιζ, ένα σκοτάδι πηχτό και επικίνδυνο που καταφέρνει να κρατήσει τον θεατή στην άκρη του καθίσματος για ένα ολόκληρο σχεδόν τρίωρο. Κι αυτό είναι επίτευγμα του είδους. Στα συν και το σωστό καστ με επικεφαλής τη Τζέσικα Τσάστειν και τον Τζέιμς Μακαβόι να προσθέτουν κύρος στα τεκταινόμενα με τη στιβαρή τους παρουσία αλλά και τον Μπιλ Σκαρσγκαρντ να επιστρέφει ορεξάτος στο ρόλο του φονικού κλόουν για να πάρει εκδίκηση από τους μικρούς ήρωες που τον κατατρόπωσαν.    

Παρά τις παραπάνω αντιφάσεις όμως , ο ίδιος ο Στίβεν Κινγκ που κρατά ένα μικρό guest ρόλο στο φιλμ, δήλωσε πολύ ευχαριστημένος και όπως λέει : «Είχα ελπίδες για την ταινία, αλλά δεν ήμουν προετοιμασμένος ότι θα είναι τόσο καλή. Νομίζω ότι η καλύτερη ψήφος εμπιστοσύνης για τη δεύτερη ταινία ήταν το γεγονός ότι το κοινό χειροκρότησε όταν στο τέλος της πρώτης εμφανίστηκε κάρτα που έλεγε ότι πρόκειται για το πρώτο κεφάλαιο. Οι θεατές ήθελαν κι άλλο. Τώρα, θα πάρουν το υπόλοιπο. Δεν είναι σίκουελ, είναι το δεύτερο μέρος μιας ενοποιημένης ιστορίας». ΟΚ, είναι γνωστό πόσο μίσησε τη Λάμψη του Κούμπρικ… 

Το βιβλίο: "Το Αυτό" (τόμος Ι και ΙΙ) κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος. 

Διανομή: Tanweer 

Στις αίθουσες από 05.09.19