Where'd You Go, Bernadette - Πού Χάθηκες, Μπερναντέτ

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2019 

Διάρκεια: 130 λεπτά 

Είδος: Κοινωνικό 

Βαθμολογία: * * * 

Σκηνοθεσία: Richard Linklater 

Πρωταγωνιστούν: Cate Blanchett, Emma Nelson, Billy Crudup, Kristen Wiig, Judy Greer, Troian Bellisario , Laurence Fishburne, Steve Zahn, Megan Mullally, Jóhannes Haukur Jóhannesson, Kate Burton, Zoe Chao, James Urbaniak. 

Στο σύγχρονο Σιάτλ της ραγδαίας τεχνολογικής ανάπτυξης και της υλικής ευμάρειας ζει η Μπερναντέτ Φοξ, διάσημη και πρωτοποριακή αρχιτέκτονας που έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Η Μπερναντέτ μοιάζει να τα έχει όλα: τρυφερό σύζυγο που τυγχάνει και παγκόσμια τεχνολογική διάνοια, γλυκύτατη έφηβη κόρη έτοιμη να ανοίξει τα φτερά της για σπουδές αλλά και μια υπέροχη ζωή υλικής αφθονίας και φαινομενικής γαλήνης. Η Μπερναντέτ όμως είναι αγοραφοβική και γεμάτη φοβίες. Μια από αυτές είναι και το επικείμενο ταξίδι διακοπών της οικογένειας στην…Ανταρκτική. Όταν η Μπερναντέτ εξαφανίζεται λίγο πριν το ταξίδι,  η κόρη της θα κάνει τα πάντα για να την εντοπίσει, ανακαλύπτοντας στην πορεία συγκλονιστικά στοιχεία για το παρελθόν της μητέρας της.

Ο δημιουργός του Boyhood και της τριλογίας του Before Midnight διασκευάζει το best seller της Μαρία Σέμπλε (κόρης του θρυλικού σεναριογράφου Λορέντζο Σέμπλε Τζ.) δημιουργώντας ένα αφηγηματικό υβρίδιο ανάμεσα σε indie American cinema και κλασσικό γαλλικό σινεμά ηθικολογίας με ηρωίδα μια ιδιοφυή αλλά αγοραφοβική καλλιτέχνη της αρχιτεκτονικής που έχει δημιουργήσει ένα μικροσύμπαν ασφάλειας μακριά από τον κόσμο, μια κάψουλα μέσα στο φιλελεύθερο μεγαλοαστικό περιβάλλον της τεχνολογικής νομενκλατούρας που κατοικεί στις παρυφές της πρωτεύουσας του πάλαι ποτέ grunge. Ένα περιβάλλον που γνωρίζει από πρώτο χέρι η Καλιφορνέζα συγγραφέας και εδώ το σατιρίζει ανελέητα (σπαρταριστή η αφασική γειτόνισσα  της Κρίστεν Γουίγκ) χωρίς ωστόσο να χαρίζεται και στην νευρωτική ηρωίδα της.

Στο Που Χάθηκες Μπερναντέτ παρακολουθούμε τι εκτυλίσσεται στις ιδιωτικές ζωές και τα μυαλά ανθρώπων μεγάλης επιρροής στην παγκόσμια κουλτούρα της τεχνολογίας, με δύναμη και πλούτο αλλά και με αλλόκοτο τρόπο σκέψης (think outside the box είναι ανεπαρκής όρος περιγραφής), με απωθημένα και φοβίες, με μικρότητες και ασήμαντα πάθη, ρυθμιστές του μέλλοντος μιας κοινωνίας την οποία αποφεύγουν όπως ο διάβολος το λιβάνι.

Το δύσκολο με μια τέτοια ταινία είναι να πείσεις το ευρύτερο κοινό ότι οι χαρακτήρες της το αφορούν, κάτι που μάλλον δεν απασχολεί τον Λινκλάτερ που μοιάζει συνεπαρμένος από τη σαλεμένη γοητεία της ηρωίδας του, στο πετσί της οποίας τρυπώνει με τη χαρακτηριστική της άνεση η Κέιτ Μπλάνσετ. Το δίδυμο σκηνοθέτη και πρωταγωνίστριας, πιασμένο χέρι-χέρι, έρχεται να δώσει έμφαση και μοντέρνες χιουμοριστικές πινελιές στον παραλογισμό και τη στειρότητα της ζωής ενός καλλιτέχνη που έχει πάψει να δημιουργεί. Αν και η χαλαρή αφήγηση και η σχετικά μεγάλη διάρκεια δεν βοηθούν ιδιαίτερα, η ταινία καταφέρνει να επιπλεύσει και να βρει σαν σκάφος το ασφαλές λιμάνι της (κάπου στην Ανταρκτική) με τη βοήθεια διαλόγων γεμάτων πνεύμα και ερμηνειών to the point, μεταξύ των οποίων το ντεμπούτο της μικρής Έμα Νέλσον στο ρόλο της κόρης της οικογένειας.

Ακόμη μια ταινία στη φιλμογραφία του Λινκλάτερ που τον απομακρύνει από το mainstream Αμερικάνικο σινεμά. Ακόμη μια Αμερικάνικη ταινία που χάνει την ευκαιρία να μιλήσει ουσιαστικά για το μέλλον της κοινωνίας το οποίο απεργάζονται οι πρωταγωνιστές της. Τελικά μια Αμερικάνικη ταινία που μας δείχνει που πάνε διακοπές οι εναλλακτικοί πλούσιοι και διάσημοι της Υφηλίου. Ανταρκτική κανείς; 

Διανομή: Odeon 

Στις αίθουσες από 05.09.19