25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιν/φου - Νύχτες Πρεμιέρας: Λίγο πριν την έναρξη

 

Φέτος το Φεστιβάλ άρχισε να αναγγέλλει από νωρίς τα καλούδια του και πριν ακόμη από την αναμενόμενη Συνέντευξη Τύπου στη διάρκεια της οποίας ανακοινώνεται το πλήρες πρόγραμμα. Έχουμε ήδη μιλήσει για το σημαντικό αφιέρωμα στον Έντουαρντ Γιανγκ, για τις ταινίες που ανοίγουν και κλείνουν το Φεστιβάλ, για τις διεθνείς παρουσίες αλλά και για κάποιες εκλεκτές προβολές.

Στην Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στον Πολυχώρο του Συλλόγου «Οι φίλοι της Μουσικής» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νύχτες Πρεμιέρας Λουκάς Κατσίκας, πραγματικά χαρούμενος για τη γιορτή του σινεμά που έρχεται σε λίγο στην πόλη, απηύθυνε τους σχετικούς χαιρετισμούς και ευχαριστίες στους συνεργάτες και φορείς και κατόπιν προχώρησε στην αναλυτική παρουσίαση του φετινού προγράμματος:

115 μεγάλου μήκους ταινίες, 63 μικρού μήκους, 3 Διαγωνιστικά Τμήματα, εκλεκτά μέλη των κριτικών επιτροπών που θα αποφασίσουν για τα βραβεία του Φεστιβάλ όπως οι Γουίτ Στίλμαν ως Πρόεδρος της Επιτροπής του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος και Μάγκι Χερτ (BFI), ως Πρόεδρος του Διεθνούς Διαγωνιστικού Ντοκιμαντέρ, ξεχωριστοί καλεσμένοι (Γέρζι Σκολιμόφσκι, Αριάν Λαμπέντ, οι πρωταγωνιστές στην τελευταία ταινία του Κεν Λόουτς «Sorry we Μissed you», Ντέμπι Χάνιγουντ και Κρις Χίτσεν κ.α.), αλλά και εκλεκτοί ομιλητές (Δήμητρα Γαλάνη, Μάριος Φραγκούλης, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Τζορτζ Χάλστον κ.α),

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει και τρία εξαιρετικά Αφιερώματα: το «Ξύπνημα της Άνοιξης: Άγρια Άνθη του Τσεχικού Νέου Κύματος», σε συνδιοργάνωση με το Τσεχικό Κέντρο στην Αθήνα, την ρετροσπεκτίβα «Αστικοί Μύθοι: Το ανυπέρβλητο σινεμά του Έντουαρντ Γιανγκ» και το καθιερωμένο πλέον θεματικό αφιέρωμα με ελεύθερη είσοδο «Πρώτη Ώρα Σινεμά: Κινηματογράφος και Εκπαίδευση», το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του ΕΠ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση».

Το νέο ελληνικό σινεμά μικρού μήκους και μεγάλου βεληνεκούς πρωτοστατεί με ταινίες σκηνοθετών όπως το «Nimic» του Γιώργου Λάνθιμου, με τους Ματ Ντίλον και Δάφνη Πατακιά, το οποίο θα προβληθεί πριν από τον «Αποτεφρωτή», του Γιουράι Χερζ (Αφιέρωμα στο Τσεχικό Νέο Κύμα), ταινία που ο Έλληνας σκηνοθέτης τοποθετεί ανάμεσα στις βασικές επιρροές του για την οσκαρική «Ευνοούμενη».

Θα έχουμε, επίσης, την ευκαιρία να δούμε σε πανελλήνια πρεμιέρα την πρώτη σκηνοθετική απόπειρα της Αριάν Λαμπέντ «OLLA» και τον «Ηλεκτρικό Κύκνο» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη παρουσία των ιδίων στο πλαίσιο της Τελετής Απονομής των Βραβείων Πρωτοεμφανιζόμενων και του Διαγωνιστικού Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους αλλά και την «Λεωφόρο Πατησίων» του Θανάση Νεοφώτιστου. Επίσης θα υπάρξουν και φέτος οι αναμενόμενες ειδικές προβολές αλλά και τα αγαπημένα προγράμματα  «Festival Darlings» και ICONS.

Να σημειωθεί επίσης ότι στο φετινό πρόγραμμα έχουν την τιμητική τους οι γυναίκες, καθώς οι μισές περίπου ταινίες που θα προβληθούν στο επετειακό Φεστιβάλ, είτε αφηγούνται συναρπαστικές ιστορίες με γυναίκες πρωταγωνίστριες είτε/και είναι σκηνοθετημένες από γυναίκες δημιουργούς. Μας προσκαλούν να ανακαλύψουμε τη μεγαλειώδη παρουσία τους μέσω των ιστοριών που διηγούνται και να τους δώσουμε- επιτέλους- τη σκέψη και την αγάπη που τους αξίζει δικαιωματικά.

Εξάλλου το 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας εγκαινιάζει το Τιμητικό Βραβείο «Γιώργος Τζιώτζιος», που «φέρει το όνομα του ανθρώπου που έκανε το Φεστιβάλ πραγματικότητα» και το οποίο θα απονέμεται σε εκλεκτούς προσκεκλημένους της διοργάνωσης για το σύνολο της προσφοράς τους στον κινηματογράφο και τον πολιτισμό. Για την πρώτη αυτή χρονιά, με το βραβείο «Γιώργος Τζιώτζιος» θα τιμηθούν οι παγκοσμίως αναγνωρισμένοι και πολυβραβευμένοι σκηνοθέτες Κώστας Γαβράς και Γέρζι Σκολιμόφσκι. 

Τέλος, στο πνεύμα της συνεργασίας αλλά και της αλληλεγγύης που διαπνέει το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας συνεχίζονται και φέτος οι επιτυχημένες συνεργασίες με συγγενείς πολιτιστικούς φορείς όπως το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας (ETHNOFEST), με την πρεμιέρα της ταινίας «Νεκρά Πουλιά» και το 2ο πλέον και δραστήριο Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας (ATHICFF), με την προβολή της ταινίας «Είμαστε Μικρά Ζόμπι».

Ακόμη οι δράσεις και συνέργειες κοινωνικού χαρακτήρα με προβολές με ελεύθερη είσοδο και συμβολικό περιεχόμενο (Γιατροί χωρίς Σύνορα, Αποστολή ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΜΕΤΑδραση, ΣΧΕΔΙΑ, Διεθνής Αμνηστία).

Φύγαμε λοιπόν!!! Από τις 18 έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2019, η Αθήνα υποδέχεται τη μεγαλύτερη κινηματογραφική γιορτή της, στις αίθουσες: ΔΑΝΑΟΣ (1 & 2), ΙΝΤΕΑΛ (CINE IDEAL), Odeon Opera (1 & 2), ΑΣΤΟΡ, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών & Παλλάς. 

 

Το 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Έργο: «ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ 25ΟΥ ΚΑΙ 26ΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ - ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ (2019 ΚΑΙ 2020)». Κωδικός ΠΔΕ: 2018ΣΕ01400015. 

Ακολουθήστε το Φεστιβάλ στο Facebook  / Twitter  / Instagram 

Για το ωρολόγιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ εδώ 

Για περισσότερα www.cinemagazine.gr | www.aiff.gr