25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας: Στο σπίτι του μικρού πτηνού

 

Η ταινία είναι το πολυβραβευμένο στα φεστιβάλ Πεκίνου, Μπουσάν, Βερολίνου, Κωνσταντινούπολης και Τραϊμπέκα ντεμπούτο της αμερικανοσπουδαγμένης Bora Kim. Και το τονίζουμε το αμερικανοσπουδαγμένη γιατί το ατμοσφαιρικό ντεμπούτο της φέρνει στην Κορεάτικη χερσόνησο έναν αέρα Indie American Cinema (όπως όμως θα το αντιλαμβανόταν ένας Κόρε Εντα Χιροκάζου).

Εντυπωσιακά κινηματογραφημένη, κυρίως σε γενικά ακίνητα πλάνα, αυτή η ιστορία ενός μικρού κοριτσιού που αναζητά τη θέση του στον κόσμο προχωρά αργά μέσα από μικρές λεπτομέρειες, βλέμματα και χειρονομίες, για να μας παραδώσει το πορτραίτο μιας οικογένειας και μιας κοινωνίας που σιγοβράζουν μέσα σε κοσμογονικές οικονομικές αλλαγές αλλά και συγκινητικά μαθήματα ζωής μέσα από την αποδοχή της απώλειας και την επιμονή μπροστά στις αντιξοότητες. Εξαιρετική η μικρή πρωταγωνίστρια Παρκ Τζι Χου. 

Δύο προβολές (sold out) στα πλαίσια του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος και δυνατό buzz. 

 

Η υπόθεση: Η 14χρονη Eunhee μεγαλώνει στη Σεούλ, με γονείς που συνεχώς τσακώνονται, μια αδελφή που είναι στον κόσμο της και με ένα μεγαλύτερο αδελφό που συχνά την χτυπάει. Έχει ένα αγόρι που δεν την καταλαβαίνει, μια φίλη που κρατάει αποστάσεις και μια συμμαθήτρια που ίσως και να την έχε ερωτευθεί. Κλεισμένη συνεχώς στον εαυτό της, παρατηρεί τον κόσμο γύρω της μέχρι που μπαίνει στη ζωή της μια γλυκύτατη δασκάλα Κινέζικων που αναγνωρίζει την ευαισθησία της. 

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΠΤΗΝΟΥ / BEOL-SAE/ HOUSE OF HUMMINGBIRD

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ, 2018, 138 ́,

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ/ΣΕΝΑΡΙΟ Bora Kim

ΠΑΙΖΟΥΝ: Ji-Hu Park, Sae-Byuk Kim, Seung-Yeon Lee, In-Gi Jeong, Su-Yeon Park, Sang-Yeon Sohn, Seo-Yoon Park, Yoon-Seo Jeong, Hye-In Seol, Young-Seon Hyung, Hye-Yeon Kil, Yong-Beom Son.

 

Και καθώς το 25ο Φεστιβάλ παίρνει φόρα, τα sold out πολλαπλασιάζονται και τα Parties παίρνουν φωτιά.

Τάσος Ντερτιλής