25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιν/φου - Νύχτες Πρεμιέρας: Με νοσταλγία από το Αττικόν

 

Η τελετή έναρξης του Φεστιβάλ βέβαια πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του ΠΑΛΛΑΣ, σε πανηγυρικό και εορταστικό κλίμα, από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ, Λουκά Κατσίκα, και παρουσία του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, πολλών επισήμων, διεθνών προσκεκλημένων αλλά και πλήθους καλλιτεχνών της εγχώριας show biz.

Η τελετή ξεκίνησε με την προβολή ενός βίντεο-ανασκόπησης του 9ου Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας. Η Εκτελεστική Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, Τατιάνα Παππά καλωσόρισε το κοινό και αναφέρθηκε εκτενώς στο Athens Open Air Film Festival, ένα θεσμό που έχει αγκαλιάσει το κοινό της πόλης τα τελευταία χρόνια. Μόλις ολοκλήρωσε τον λόγο της, κάλεσε στη σκηνή τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ, Λουκά Κατσίκα, ο οποίος επιφύλασσε μια συγκινητική έκπληξη στο κοινό της τελετής:

Η οθόνη του ΠΑΛΛΑΣ φωτίστηκε και πλάνα από τον εσωτερικό χώρο ενός πολύ γνώριμου και αγαπημένου στους Αθηναίους αρχιτεκτονικού κομψοτεχνήματος εμφανίστηκαν. Ο Λουκάς Κατσίκας χαιρέτισε τους θεατές από τον κινηματογράφο ΑΤΤΙΚΟΝ και ανέφερε:

«Βρισκόμαστε στον χώρο όπου πριν 25 χρόνια ξεκίνησε το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας. Η πρώτη προβολή του Φεστιβάλ για κοινό έγινε στον κινηματογράφο ΑΠΟΛΛΩΝ, το απόγευμα της Πέμπτης 15 Σεπτεμβρίου. Η πρώτη προβολή στο ΑΤΤΙΚΟΝ έγινε το αμέσως επόμενο απόγευμα. Για τα επόμενα 17 χρόνια οι ιστορικοί αυτοί κινηματογράφοι της Αθήνας στάθηκαν μεγαλοπρεπώς η έδρα μας, το αρχηγείο μας, η περηφάνια μας, το στολίδι μας. Κι έπειτα, τον Φεβρουάριο του 2012, το Φεστιβάλ μας και η πόλη μας τους στερήθηκαν, βίαια και άδικα.

Απόψε, στην έναρξη του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, δεν μπορούμε για ακόμη μια χρονιά να είμαστε εκεί. Απόψε η σκέψη μας βρίσκεται ξανά στις πολυαγαπημένες μας αίθουσες. Απόψε, ας ευχηθούμε όλοι μαζί εμείς στο Φεστιβάλ και εσείς, οι αναρίθμητοι κινηματογραφόφιλοι της πόλης, να επιστρέψουμε σύντομα ξανά πίσω στο «σπίτι» μας. Για να βρει και πάλι η Αθήνα τις αγαπημένες της αίθουσες.»

Το κοινό ανταποκρίθηκε με ένα φορτισμένο και θερμό χειροκρότημα και αμέσως μετά ανέβηκε στη σκηνή ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης για να απευθύνει χαιρετισμό και να κηρύξει επίσημα την έναρξη.

Για την ταινία έναρξης Παράσιτα, την φετινή νικήτρια του Χρυσού Φοίνικα του Φεστιβάλ Καννών, έχουμε γράψει και αναμένουμε την προβολή της τον επόμενο μήνα σε διανομή Seven Films.

Το Φεστιβάλ έχει βάλει μπροστά τις μηχανές του, τα sold out διαδέχονται το ένα τα άλλο και οι ανακαλύψεις ταινιών είναι το σινεφίλ σπορ της εβδομάδας. 

Το 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Έργο: «ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ 25ΟΥ ΚΑΙ 26ΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ - ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ (2019 ΚΑΙ 2020)». Κωδικός ΠΔΕ: 2018ΣΕ01400015. 

Ακολουθήστε το Φεστιβάλ στο Facebook  / Twitter  / Instagram 

Για το ωρολόγιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ εδώ 

Για περισσότερα www.cinemagazine.gr | www.aiff.gr