25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας: Η Τέχνη του Κινηματογραφικού Ήχου

 

Ένα διαφωτιστικό ντοκιμαντέρ πάνω στις πρωτοποριακές ηχητικές μεθόδους μερικών εκ των κορυφαίων sound designers του σινεμά και την εφαρμογή τους πάνω σε ταινίες-σταθμούς όπως τα «Αποκάλυψη Τώρα», «Ο Νονός», «Πόλεμος των Άστρων» και «Οι Κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού». Τζορτζ Λούκας, Στίβεν Σπίλμπεργκ, Ντέιβιντ Λιντς, Κρίστοφερ Νόλαν, Σοφία Κόπολα, Γουόλτερ Μερτς, Ρόμπερτ Ρέντφορντ, Ανγκ Λι, Χανς Ζίμερ, παραδίδουν ένα πολύτιμο μάθημα για τους τρόπους που ο ήχος μεταμορφώνει όχι μόνο την κινηματογραφική εμπειρία αλλά και τη ζωή μας. 

Ένα στυλάτο masterclass πάνω στην ηχητική μπάντα μιας ταινίας και στο τι μπορεί να περιλαμβάνει ή να χρησιμοποιεί για να συμβάλλει στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα της απόλαυσης μιας ταινίας. Αλλά και ένα χρονικό για την συνειδητοποίηση της συμβολής του ήχου στην ολοκληρωμένη αντίληψη ενός οπτικοακουστικού έργου τέχνης όπως η κινηματογραφική ταινία. Αυτά λέει το κινηματογραφικό ντεμπούτο της Αμερικανίδας Ακαδημαϊκού Μιτζ Κόστιν, μιας γυναίκας που έχει συμβάλει όσο λίγοι στην εξέλιξη της ηχητικής μπάντας. Τρεις φυσιογνωμίες-σταθμοί του χώρου, ο Walter Murch, ο Ben Burtt και ο Gary Rydstrom με 12 Oscar συνολικά και με άπειρες άλλες υποψηφιότητες ο καθένας, εξηγούν τον τρόπο δουλειάς τους μέσα από θεαματικά παραδείγματα και αποσπάσματα αριστουργηματικών ταινιών όπως η Αποκάλυψη Τώρα, ο ΕΤ και τα πρωτοποριακά animation της Pixar. Δίπλα τους όλοι εκείνοι οι κολοσσιαίοι δημιουργοί που άλλαξαν το πρόσωπο της κινηματογραφικής βιομηχανίας: Σπίλμπεργκ, Λούκας, Κόπολα αλλά και Λάσετερ και Στάντον από το χώρο του ψηφιακού animation.

Μια ταινία πολύτιμη για όποιον θέλει να κοιτάξει πίσω από τη φανταχτερή βιτρίνα του χολιγουντιανού προϊόντος για να δει σε πλήρη λειτουργία το θαύμα της επιστήμης στην υπηρεσία της βιομηχανίας του θεάματος. Αυτής της βιομηχανίας που πολλοί κατηγορούν ότι στραγγαλίζει την έμπνευση χωρίς τους πόρους της οποίας όμως δεν θα μπορούσε να υπάρξει η τεχνολογική τελειότητα που όλοι πλέον θεωρούμε δεδομένη όταν πάμε σινεμά. Άσχετα με το θέαμα που διαλέγουμε, αυτή η ταινία μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν θα ήταν το ίδιο χωρίς το σύγχρονο ηχητικό σχεδιασμό που επενδύεται πάνω στις εικόνες.   

Τάσος Ντερτιλής 

 

Η Τέχνη του Κινηματογραφικού Ήχου / Making Waves: The Art of Cinematic Sound 

ΗΠΑ, 2019, 94’,

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Midge Costin

ΣΕΝΑΡΙΟ: Bobette Buster

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Sandra Chandler

ΜΟΥΣΙΚΗ: Allyson Newman

ΜΟΝΤΑΖ: David J. Turner 

ΜΙΤΖ ΚΟΣΤΙΝ

Καθηγήτρια της τέχνης του ηχητικού μοντάζ στο USC, η πρώτη που κάθισε στην καρέκλα αυτή. 25 χρόνια εργάζεται ως μοντέζ ήχου και είναι ισόβιο μέλος της Ένωσης των Μοντέρ. Αυτό είναι το ντεμπούτο της, αφιερωμένο στους ανθρώπους μιας λίαν υποτιμημένης συμβολής στην κινηματογραφική αφήγηση και έκφραση.

 

Η ταινία ανοίγει στις ΗΠΑ στις 26 Οκτωβρίου 2019. Μια οσκαρική υποψηφιότητα ντοκιμαντέρ δεν την αποκλείουμε καθόλου.