25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας: Τελετή Λήξης και Βραβεία

 

NOVA LITUANIA

Με μια λαμπρή τελετή λήξης που φέτος έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μουσικής, έφθασε στο τέλος του και το 25ο επετειακό Φεστιβάλ! Προφανώς το event του φετινού Φεστιβάλ και ήταν η ταινία λήξης, η διάσημη πλέον (ή και περιβόητη για κάποιους) τελευταία ταινία του Κώστα Γαβρά «Ενήλικοι στην Αίθουσα», που έχει ήδη προκαλέσει ζωηρές συζητήσεις και μεγάλο ενδιαφέρον. Η ταινία του Γαβρά θα αρχίσει να προβάλλεται στις αίθουσες από την επόμενη Πέμπτη 3 Οκτωβρίου σε διανομή Odeon, οπότε και θα μιλήσουμε για αυτήν αναλυτικά. Να πούμε ωστόσο ότι κατά τη διάρκεια της τελετής ο Κώστας Γαβράς (αλλά και ο μέγας Πολωνός δημιουργός Γέρζι Σκολιμόφσκι) ήταν οι πρώτοι που τιμήθηκαν με το νέο ειδικό βραβείο του Φεστιβάλ «Γιώργος Τζιώτζιος», ένα βραβείο το οποίο θα απονέμεται σε εκλεκτούς προσκεκλημένους της διοργάνωσης για το σύνολο της προσφοράς τους στον κινηματογράφο και τον πολιτισμό και το οποίο φέρει το όνομα του σπουδαίου ανθρώπου του σινεμά που οραματίστηκε και ξεκίνησε πριν 25 χρόνια αυτή την ωραία Αθηναϊκή περιπέτεια.   

Με τρία αξιόλογα διαγωνιστικά τμήματα φέτος, με 20 συνολικά ταινίες μεγάλου μήκους και 47 μικρού που διεκδίκησαν τα βραβεία και όπως πάντα με μπόλικη νεανική ενέργεια και φανατικό κοινό, η φετινή επετειακή διοργάνωση χαρακτηρίστηκε και πάλι από χαμηλούς τόνους όσον αφορά ονόματα και τίτλους στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα, διάθεση εξερεύνησης και σημαντικές συμμετοχές στο τμήμα stranger than fiction αλλά και μια εμφανή ενίσχυση της ελληνικής ταινίας μικρού μήκους που έγινε δεκτή με ενθουσιασμό. 

Και βέβαια μετά την προβολή, ακολούθησε το καθιερωμένο πάρτι λήξης του Φεστιβάλ, και φέτος στο Six Dogs, με εξαίρετες όπως πάντα μουσικές. 

Παρατίθενται τα βραβεία του φεστιβάλ και οι επιτροπές που τα απένειμαν. 

UNE COLONIE

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

Βραβείο Χρυσή Αθηνά Καλύτερης ταινίας: «Νέα Λιθουανία/Nova Lituania» του Καρόλις Καουπίνις

Το σκεπτικό της Κριτικής Επιτροπής: «Για την τονικά λαμπρή, ιστορικά ακριβή και απολύτως πρωτοποριακή εξερεύνηση μιας από τις πιο ουτοπικές ιδέες του προηγούμενου αιώνα, η Διεθνής Επιτροπή του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας απονέμει το βραβείο καλύτερης ταινίας στο Nova Lituania» 

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ασπρόμαυρη ταινία, κοντά στο πνεύμα και την αισθητική της περυσινής ταινίας του Παβλικόφσκι «Ψυχρός Πόλεμος», με γερές δόσεις καφκικού παράλογου χιούμορ, που ωστόσο αφηγείται ένα απόλυτο πραγματικό γεγονός. Μια πολύ ευχάριστη και αναπάντεχη επιλογή. 

Βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών: «Μια Αποικία/UneColonie» της Ζενεβιέβ Ντουλούντ - ντε Σελ 

Με τα λόγια της Κριτικής Επιτροπής: «Μια φρέσκια και διακριτική προσέγγιση που προσκαλεί το κοινό να βιώσει το ταξίδι μίας έφηβης καθώς πασχίζει να βρει την θέση της στον κόσμο.  Για την δεξιοτεχνική διαχείριση του θέματος, το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας απονέμεται στην Ζενεβιέβ Ντουλούντ - ντε Σελ». 

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΠΤΗΝΟΥ

Βραβείο Σεναρίου: στην Bora Kim για την ταινία  «Το Σπίτι του Μικρού Πτηνού/Beol-Sae» από την Νότια Κορέα

Με τα λόγια της Κριτικής Επιτροπής: «Για το λεπταίσθητο και πολυσχιδές πορτραίτο μιας 14χρονης κοπέλας που νιώθει αποξενωμένη από την οικογένειά της και προσπαθεί να διαπραγματευτεί τη θέση της ως νεαρή γυναίκα στον ραγδαία εξελισσόμενο κόσμο της Νοτίου Κορέας στις αρχές της δεκαετίας του ’90». 

Ειδική Αναφορά | Special Mention: «Φωτιά στη Λουιζιάνα/Burning Cane» του Φίλιπ Γιούμανς

Με τα λόγια της Κριτικής Επιτροπής: «Η επιτροπή θέλει να απονείμει μια ειδική μνεία σε έναν νεαρό κινηματογραφιστή που μας εξέπληξε με το εμφανές ταλέντο του, την δημιουργική χρήση των κινηματογραφικών μέσων και την αισθητική τόλμη του. Η ειδική μνεία στοχεύει στην στήριξη ενός κινηματογραφιστή στην αρχή της σταδιοδρομίας του». 

ΦΩΤΙΑ ΣΤΗ ΛΟΥΙΖΙΑΝΑ

Η Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ αποτελούνταν από τους:

Γουίτ Στίλμαν (Πρόεδρος της Επιτροπής), σκηνοθέτης

Χάνα Πάτερσον, σκηνοθέτις και παραγωγός

Μισέλ Βάλεϋ, ηθοποιός

Ουμπέρτο Μουρέιρα, κριτικός κινηματογράφου

Μπίργκιτ Κόλερ, συν-διευθύντρια του Άρσεναλ - Ινστιτούτου Τέχνης Κινηματογράφου και Video Art στο Βερολίνου και μέλος της επιτροπής προγράμματος του Berlinale Forum. 

Βραβείο Κοινού Fischer Beer: «Οι Άθλιοι/Les Misérables», του Λατζ Λι

Με τα λόγια του Λοράν Ντελμουλί, Διευθυντή Marketing της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας:

«Είναι μεγάλη χαρά να βρίσκομαι εδώ ως εκπρόσωπος της Fischer, ενός σινεφίλ brand που στηρίζει τις ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα εδώ και μια δεκαετία. Θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους ανθρώπους του Φεστιβάλ που και φέτος συνέβαλαν σε μία πολύ επιτυχημένη διοργάνωση. Αναφερόμενος στο κοινό, ένας σπουδαίος σκηνοθέτης είπε κάποτε: «Αν ένα εκατομμύριο άνθρωποι δουν μια ταινία, εύχομαι να δουν ένα εκατομμύριο διαφορετικές ταινίες». Με τις ταινίες, το κοινό καθίσταται ο κύριος πρωταγωνιστής του φεστιβάλ και έχει την ευκαιρία να ψηφίσει την αγαπημένη του. Το Βραβείο Κοινού Fischer 2019 απονέμεται στην ταινία «Οι Άθλιοι», του Λατζ Λι». 

Βραβείο Π.Ε.Κ.Κ. (Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου) : «Οι Άθλιοι/Les Misérables», του Λατζ Λι

Με τα λόγια της ΠΕΚΚ: «Για τη σύγχρονη ρεαλιστική κινηματογράφηση, που αποφεύγει τον μελοδραματισμό, δηλώνοντας μια ουσιαστική θέση πάνω στη βία και στη βαρβαρότητα της κοινωνικής πραγματικότητας, στις γκετοποιημένες περιοχές των σύγχρονων μεγαλουπόλεων».

ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ

Η ταινία του Λατζ Λι που έφυγε από τις Κάννες με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής και αποτελεί την επίσημη πρόταση της Γαλλίας για το ξενόγλωσσο Oscar (International Film Award όπως θα λέγεται από φέτος), θα προβληθεί προσεχώς στις αίθουσες.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ-STRANGER THAN FICTION

Βραβείο Χρυσή Αθηνά Ντοκιμαντέρ: «Η Γη του Μέλιτος/Honeyland», των Λιουμπομίρ Στεφάνοφ, Ταμάρα Κοτέφσκα από τη Βόρεια Μακεδονία.

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής:

«Για την οπτική αριστεία και την συγκλονιστική αφήγηση που εκτυλίσσεται στην Βόρειο Μακεδονία, το πως αντανακλά τον κύκλο της ζωής και την σημασία της οικογένειας και της κοινωνικής συνοχής, καθώς και την αξία της διατήρησης του οικοσυστήματος. Όπως λέει και η δυνατή και ανθεκτική Χατίτζε: «Μας προσφέρουν το μισό, πρέπει να τους αφήνουμε το μισό».

Η ταινία-που ήταν sold out και στις 3 φεστιβαλικές προβολές της-αποτελεί την επίσημη pρόταση της Βόρειας Μακεδονίας για το ξενόγλωσσο Oscar. 

HONEYLAND

Ειδική Μνεία | Special Mention: «Δέντρα στην Έρημο/Talking About Trees» του Σουχαΐμπ Γκασμελμπαρί

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Μια ιστορία πάθους για το σινεμά μέσα στο σινεμά, καταπιεσμένης και περιθωριοποιημένης κινηματογραφίας που αξίζει πραγματικά να αναγνωριστεί από το παγκόσμιο κοινό, το οποίο μπορεί και συναθροίζεται με έναν τρόπο που δεν επιτρέπεται στο Σουδάν. Όπως ακούσαμε και στο τέλος της ταινίας: Είμαστε οι πλέον αισιόδοξοι, γιατί η ελπίδα μας έχει σφυρηλατηθεί από την πιο βαθιά απελπισία». 

Η κριτική επιτροπή αποτελούνταν από τους:

Μάγκι Χερτ (Πρόεδρος της Επιτροπής), υπεύθυνη προγράμματος εκδηλώσεων στο BFI

Σονόρα Μπρόκα, επιμελήτρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ρίγα

Γκέρχαρντ Βίσνερ, Διευθυντής Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και Βίντεο στο Κάσελ

Μπερναντέτ Τούζα Ρίτερ, σκηνοθέτις

Γεράσιμος Ρήγας, σκηνοθέτης