Lemonade – Αμερικάνικο Όνειρο

Παραγωγή: Ρουμανία – 2019 

Συμπαραγωγοί: Καναδάς/Γερμανία/Σουηδία 

Διάρκεια: 88 λεπτά 

Είδος: Δράμα 

Βαθμολογία: * * * 

Σκηνοθεσία: Ioana Uricaru 

Πρωταγωνιστούν: Mãlina Manovici, Dylan Smith, Steve Bacic, Milan Hurduc, Ruxandra Maniu. 

Η Μάρα είναι μια 30χρονη Ρουμάνα νοσηλεύτρια που βρίσκεται στις ΗΠΑ με προσωρινή βίζα, εργαζόμενη ως αποκλειστική. Η Μάρα είναι μητέρα ενός μικρού αγοριού που θέλει απεγνωσμένα να φέρει μαζί της στις ΗΠΑ για να του εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον. Έτσι παντρεύεται τον ασθενή της, Ντάνιελ, λίγο πριν λήξει η άδεια παραμονής της και ξεκινα τις διαδικασίες για την απόκτηση της πράσινης κάρτας. Τα πράγματα όμως περιπλέκονται όταν ο αρμόδιος υπάλληλος του Υπουργείου αρχίζει να φέρνει εμπόδια και να ζητά συνεχώς νέες πληροφορίες. 

Η νεαρή Ρουμάνα σκηνοθέτης Ιωάννα Ουρικάρου, στο κινηματογραφικό ντεμπούτο της, επιχειρεί μια σύνδεση του πάντα επίκαιρου θέματος της οικονομικής μετανάστευσης με την σεξουαλική παρενόχληση (έως και κακοποίηση). Μοχλός της ίντριγκας γίνονται οι γραφειοκρατικοί μηχανισμοί που αποδεικνύεται ότι λειτουργούν όχι για να αποδοθεί δικαιοσύνη ή να εξυπηρετηθεί μια κατάσταση όπως αυτή της αυξημένης ζήτησης κάρτας ή ασύλου στις πλούσιες χώρες «παράδεισους» της Δύσης αλλά για να τεθούν αξεπέραστα εμπόδια ώστε να αποτρέπεται η ίδια η μετανάστευση. Φυσικά πάντα θα υπάρχουν οι επιτήδειοι που θα εκμεταλλευτούν την ανάγκη και το δικαίωμα στο όνειρο, εν προκειμένω το περίφημο «αμερικάνικο» όνειρο, φθάνοντας ακόμη και σε ακραίες καταστάσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Το δράμα της Μάρα δεν είναι τόσο η θυματοποίησή της όσο η αδυναμία της ως γυναίκας, για κοινωνικούς και πολιτικούς λόγους και όχι με ευθύνη της, να βρει ένα τόπο να σταθεί και να υπάρξει αυτόνομα χωρίς να χρειαστεί αντρικό χέρι (με ή χωρίς αντάλλαγμα). Όμως η μικροκαμωμένη νοσηλεύτρια αποδεικνύει ότι τελικά δεν είναι εύκολος στόχος και ότι ξέρει να φτιάχνει λεμονάδα όταν η ζωή της προσφέρει μόνο λεμόνια. Ο Κεν Λόουτς θα την θαύμαζε πραγματικά.

Αυτή η μικρή, χαμηλόφωνη αλλά σπαρακτική κατά βάθος ταινία που παραθέτει το δράμα αλλά δείχνει και την «έξοδο», είναι ένα αξιοπρόσεκτο ντεμπούτο που βαδίζει στέρεα στο δρόμο των Ρουμάνικων κοινωνικών «θρίλερ» και την παραγωγή του οποίου υπογράφει ο βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα, Cristian Mungiu. Εξαιρετική η πρωταγωνίστρια Μαλίνα Μανοβίτσι, παρασύρει εξαρχής στην Οδύσσειά της τον θεατή και τον κρατά δίπλα της μέχρι το δυνατό φινάλε. 

Διανομή: Danaos Films 

Στις αίθουσες από 03.10.19