Ρεμπέτικα του πολέμου και της κατοχής

 

Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις στην Αθήνα για τα 75 χρόνια από την απελευθέρωση: Θέατρο, κινηματογράφος, εικαστικά, αλλά και συναυλίες, εκθέσεις τεκμηρίων, ιστορικοί περίπατοι, που απλώνονται σε όλη την πόλη μέχρι τέλος Οκτωβρίου, επιστρατεύονται για τον εορτασμό της επετείου της απελευθέρωσης της Αθήνας από τη ναζιστική Κατοχή.

Οκτώβριος 1944. Η Αθήνα ελεύθερη- Οκτώβριος 2019, 75 χρόνια μετά. Η Αθήνα γιορτάζει και τιμά την ιστορία της

Για πέμπτη χρονιά φέτος οι εκδηλώσεις «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα ελεύθερη» γεμίζουν την πόλη. Πέντε φορείς, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, η Περιφέρεια Αττικής, ο Δήμος Αθηναίων, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και η ΕΡΤ, αναλαμβάνουν τη διοργάνωση και υποστηρίζουν ένα σύνολο δράσεων για την ανάδειξη της επετείου της απελευθέρωσης της πρωτεύουσας από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής τον Οκτώβριο του 1944 ως μιας πάνδημης γιορτής της πόλης. Οι εκδηλώσεις στοχεύουν να αποτυπώσουν τα δεινά που υπέστη η χώρα κατά την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και της Κατοχής ειδικότερα, αλλά κυρίως να αναδείξουν τον αγώνα του ελληνικού λαού ενάντια στον φασισμό/ναζισμό, την προσήλωσή του στην ιδέα της ελευθερίας και την ανάπτυξη του αντιστασιακού κινήματος.

Η «Αθήνα ελεύθερη», ένα δυναμικό και φιλόδοξο πρόγραμμα Δημόσιας Ιστορίας, έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στην επίσημη μνήμη της περιόδου της Κατοχής.

Στη φετινή διοργάνωση, έμφαση δίνεται στην καλλιτεχνική ζωή στα χρόνια της Κατοχής, με ειδικές εκδηλώσεις για το θέατρο, τα εικαστικά και το ρεμπέτικο τραγούδι.

Ανάμεσα τους και μια μουσική παράσταση του Δημήτρη Μυστακίδη, στο Θέατρο Άλσος του Πεδίου Άρεως στις 11 Οκτωβρίου. Μια βραδιά αφιερωμένη στα ρεμπέτικα τραγούδια του πολέμου και της κατοχής, μια βραδιά όπου θα ακουστούν τραγούδια που σπάνια πια ακούγονται. Δίπλα στον Δημήτρη Μυστακίδη, η Αφεντούλα Ραζέλη με την ιδιαίτερη, γλυκιά και δυνατή μαζί, φωνή της που θα μαγέψει το κοινό.

ΙΝΦΟ

ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ 

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΣΟΣ ΠΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ 

Ώρα έναρξης: 20.00

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ