Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός: μέχρι τις 20 Οκτωβρίου

 

Photo By PARIS TAVITIAN

Βρισκόμαστε δέκα ημέρες πριν το τέλος της πολυσυζητημένης έκθεσης «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός» και πάνω από 25 χιλιάδες επισκέπτες έχουν περάσει από τις υπέροχες αίθουσες του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης που θα την φιλοξενεί μέχρι και τις 20 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της σειράς εκθέσεων «Θεϊκοί Διάλογοι». 

Στην σπάνια και πρωτότυπη αυτή έκθεση που επιμελήθηκαν ο Διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Καθηγητής Ν. Χρ. Σταμπολίδης και ο Ιστορικός Τέχνης Olivier Berggruen, για πρώτη φορά  68 σπάνια κεραμικά και σχέδια του Πικάσο με πτηνά,τετράποδα και θαλάσσια όντα, ανθρώπινες μορφές, μυθολογικά ή μειξογενή όντα (Κένταυρος-Μινώταυρος) και άλλα έργα εμπνευσμένα από αρχαίες τραγωδίες και κωμωδίες, «συνομιλούν» θεματικά με 67 αρχαιότητες, δημιουργώντας έναν ακόμη «Θεϊκό Διάλογο» μεταξύ της αρχαίας ελληνικής και της μοντέρνας τέχνης.  

Τα έργα του Πικάσο-σχέδια και κεραμικά από την καλλιτεχνική δημιουργία του από τη δεκαετία του 1920 έως τη δεκαετία του 1960- προέρχονται από ιδρύματα, μουσεία και συλλογές του εξωτερικού ενώ τα έργα της αρχαιότητας προέρχονται από 15 συνολικά ελληνικά μουσεία και συλλογές, όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τα Αρχαιολογικά Μουσεία Αρχαίας Αγοράς, Αγίου Νικολάου, Δήλου, Ερέτριας, Ηρακλείου, Θηβών, Μαραθώνα, Πάρου, Πατρών, Χανίων, Χώρας Μεσσηνίας, το Κυπριακό Μουσείο, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και η Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank. 

Όπως αναφέρει ο επιμελητής της έκθεσης κ. Olivier Berggruen: «Στο έργο του Πικάσο η γραμμή έχει ιδιαίτερη σημασία, είτε πρόκειται για σχέδια της δεκαετίας του ’20 και του ’30 είτε για αγγειογραφίες, που τόσο θυμίζουν τα αττικά ερυθρόμορφα αγγεία. Η γραμμή είναι το μέσο με το οποίο διαιρείται ο χώρος και δημιουργείται φως. Η απόλυτη σαφήνεια των διαχρονικών, στιβαρών σχημάτων που εμπνέονται από την αρχαιότητα και η διάρρηξη του σχήματος, δηλαδή η γραμμή, αμφιταλαντευόμενη και αντιδραστική, αποτελούν βασική συνιστώσα του έργου του Πικάσο. Η έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης αναδεικνύει τη δύναμη της φανταστικής όσο και σημαντικής για τον ίδιο αρχαιότητας του Πικάσο.» 

Η έκθεση συνοδεύεται από δίγλωσσο κατάλογο.  

Photo By PARIS TAVITIAN

ΙΝΦΟ

«Πικάσο και αρχαιότητα: Γραμμή και Πηλός»

Μέχρι 20 Οκτωβρίου 2019

Είσοδος: 7€,  Μειωμένο εισιτήριο: 3.5€

Ελεύθερη είσοδος για τους Φίλους του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα, Πέμπτη, Παρασκευή 10.00-20.00, Tετάρτη, Σάββατο 10.00-17.00, Κυριακή 11.00-17.00, Τρίτη Κλειστά.

Το διευρυμένο ωράριο ισχύει και για το Cycladic Café, το Cylcadic Shop αλλά όχι για τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου.

Ξεναγήσεις

Τετάρτη 12.30 (αγγλικά), Πέμπτη 18.30 (ελληνικά), Σάββατο 14.30 (ελληνικά), Κυριακή 12.30 (ελληνικά)

Διανομή δελτίων προτεραιότητας 1 ώρα πριν την έναρξη της ξενάγησης 

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Νεοφύτου Δούκα 4 και

Βασιλίσσης Σοφίας και Ηροδότου 1

106 74, Αθήνα

T: (+30) 210 7228321-3

Facebook: CycladicArtMuseum | Instagram: @cycladic_museum

www.cycladic.gr

Ηλεκτρονικά εισιτήρια στο:

https://www.viva.gr/tickets/museum/mouseio-kykladikis-texnis/picasso-kai-arxaiotita/