«Ευτυχισμένες Μέρες» με την Αριάδνη Βιτάσταλη

 

Αριάδνη Βιτάσταλη: «Αν είναι κανείς ειλικρινής σε αυτό που κάνει πάντα υπόκειται σε αλλαγές» 

Την ώρα που βρίσκεται στο στάδιο προετοιμασίας για τη νέα της έκθεση ζωγραφικής με τον τίτλο «Ευτυχισμένες μέρες» στην γκαλερί Αστρολάβος, ξεκλέψαμε λίγο χρόνο για να μιλήσουμε με τη ζωγράφο Αριάδνη Βιτάσταλη για τη νέα της εικαστική δουλειά, για τις επιρροές στην τέχνη αλλά και για τα χρώματα που αλλάζουν και εξελίσσονται μαζί με τη ζωή της… 

-Πώς ξεκινήσατε να ασχολείστε με τη ζωγραφική;  

Ξεκίνησα να παίζω με τα πινέλα και τα μολύβια όταν ήμουν 4 χρόνων, δίπλα στη μητέρα μου που ήταν ερασιτέχνης ζωγράφος.

 -Ποια θεματολογία είναι αυτή που σας συγκινεί και σας παρακινεί να ζωγραφίζετε; 

Δεν έχω συγκεκριμένη θεματολογία πιστεύω. Σε κάποιους φαίνονται ποπ, αντλώ πάρα πολύ από το νουάρ, και σ´ αυτό απευθύνομαι, μια αισθητική ρομαντικού πεσιμισμού ίσως… Πάντα επιλέγω το θέμα που εξυπηρετεί την ανάγκη αυτού που έχω να επικοινωνήσω. 

-Ποια χρωματική παλέτα προτιμάτε στους πίνακές σας; 

Όλη. Όλες. 

-Στο πέρασμα του χρόνου αλλάζουν πράγματα στην τεχνοτροπία σας ή στα χρώματα που προτιμάτε;  

Ναι φυσικά. Δεν μ’ αρέσει να μένω ίδια, δεν το θεωρώ φυσιολογικό, άλλωστε… Αν είναι κανείς ειλικρινής σε αυτό που κάνει πάντα υπόκειται σε αλλαγές, η ζωή εξελίσσεται άρα και οι δημιουργίες κάποιου αλλάζουν σύμφωνα με την προσωπική εξέλιξη τής αντίληψης του. 

-Στην έκθεση που θα κάνετε και ξεκινάει στις 18 Οκτωβρίου στον Αστρολάβο ασχολείστε με τους σταρ του κινηματογράφου. Πώς προέκυψε αυτή η θεματολογία; 

Χρησιμοποιώ οποιοδήποτε θέμα εφόσον αυτό εξυπηρετεί αυτό που θέλω να εκφράσω. Συγχρόνως, το θέμα το ίδιο είναι που με κινητοποιεί, που με βάζει στη διαδικασία να θέλω να εκφράσω τη συγκεκριμένη ιδέα. Πολλές φορές οι επιλογές των θεμάτων γίνονται μηχανικά, δίχως πρόθεση, στην ουσία είναι το ίδιο το αντικείμενο που εξερευνώ αυτό που με επιλέγει, που μού επιβάλλεται. 

-Πώς επιλέξατε τους σταρ που ενθέτετε στους πίνακές σας; 

Επιλέγω αυτό που έχουν να πουν. Αυτό που συμβολίζουν για μένα. 

-Υπάρχει κάποιος ζωγράφος που θα μπορούσαμε να πούμε ότι σας επηρέασε; 

Οι πρώτες μου επιρροές ήταν οι ιμπρεσιονιστές όταν ήμουν παιδί. Αργότερα ο αφηρημένος εξπρεσιονισμός υπήρξε για μένα σημείο αναφοράς. Τα τελευταία 10-15 χρόνια απλώς παρακολουθώ και αγαπώ πολλούς κλασικούς και σύγχρονους καλλιτέχνες. 

-Μιλήστε μας λίγο για την έκθεση που ετοιμάζετε; Πώς προέκυψε και πόσο κοντά είναι στην ελληνική πραγματικότητα;     

Είναι μια δουλειά αυτοβιογραφική, με την έννοια ότι εκθέτω, όσο πιο ειλικρινά μπορώ, ιδέες και αισθήσεις για πράγματα που ζω και αντιμετωπίζω, είτε προσωπικά, είτε ως μέλος τού κοινωνικού συνόλου, με αυτή την έννοια θεωρώ ότι μπορεί να αφορά πολλούς συνανθρώπους μου. 

Βιογραφικό

Αριάδνη Βιτάσταλη

Σπουδές: École Supérieure d' Art et Design, Saint-Étienne, Γαλλία (1991-94, diplôme national des arts plastiques) / École Nationale Supérieure des Beaux-Arts, Παρίσι (1994-98, diplôme national supérieur des arts plastiques).  

Ατομικές εκθέσεις: 2019, Ξενοδοχείο «Big Blue», Αμοργός / 2007, Αίθουσα τέχνης «Αστρολάβος-Δεξαμενή», Αθήνα / 2001, Γκαλερί «Titanium», Αθήνα / 1999, Αίθουσα τέχνης «Παρατηρητής», Θεσσαλονίκη / 1997, Galerie «Gallo», Νίκαια, Γαλλία / 1994, École Supérieure d' Art et Design, Saint-Étienne, Γαλλία.

Συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Σερβία, την Αλγερία και τις ΗΠΑ. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

ΙΝΦΟ

«ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ»

Από 18 Οκτωβρίου 2019

στη Γκαλερί ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ

ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ

Ξανθίππου 11 Αθήνα 10675,

2107294342,3

www.astrolavos.gr

[email protected]