60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Ανακοινώθηκε το πλήρες πρόγραμμα

 

Βρισκόμαστε 10 ημέρες πριν την πανηγυρική έναρξη του επετειακού 60ου  Φεστιβάλ και όλα είναι έτοιμα ή σχεδόν έτοιμα για το σπουδαιότερο και αρχαιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ των Βαλκανίων. Μια γιορτή του ανεξάρτητου κινηματογράφου που φέτος θα προσφέρει 201 ταινίες μεγάλου μήκους και 59 μικρού από 59 χώρες! Με 25 βραβεία να περιμένουν τους διαγωνιζόμενους, με ένα νέο διαγωνιστικό τμήμα (Meet the Neighbors), με πολλούς και εκλεκτούς καλεσμένους, με δράσεις στην πόλη, εκθέσεις, αφιερώματα και με μια νέα αίθουσα να προστίθεται, το Μακεδονικόν.

‘Εχουμε παρουσιάσει τις πρωτοποριακές αφίσες του Φεστιβάλ που σχεδίασε ο πρωτοπόρος Ελληνοαμερικανός illustrator Τζων Μαυρουδής και τα θαυμάσια σποτ που έφτιαξε ο βραβευμένος με το Χρυσό Φοίνικα μικρού μήκους Βασίλης Κεκάτος. Θα ακολουθήσουν επί μέρους άρθρα για τις διάφορες εκδηλώσεις και τμήματα μέχρι να έρθει η στιγμή για να αρχίσει η πολυαναμενόμενη φέτος επετειακή διοργάνωση με την πρεμιέρα της νέας ταινίας του Νόα Μπάουμπαχ Ιστορία Γάμου (Ολύμπιον, Πέμπτη 31 Οκτωβρίου), μια ταινία του Netflix που θα ανοίξει και στις κινηματογραφικές αίθουσες τον επόμενο μήνα.

Marriage Story (Ταινία έναρξης) 

Το Φεστιβάλ Του Ελληνικού Κινηματογράφου θα περιλαμβάνει 26 ταινίες μεγάλου μήκους και 17 μικρού. 17 ταινίες θα κάνουν πρεμιέρα, 5 θα έρχονται από το πρώτο φεστιβάλ του 1960, 2 θα είναι από πρόσφατα εκλιπόντες δημιουργούς και 2 θα ανήκουν στην ενότητα «Ξεπερνώντας τα σύνορα». Θα προβληθούν επίσης οι 16 μικρού μήκους ταινίες που μοιράστηκαν τα βραβεία του 42ου Φεστιβάλ Δράμας. Τρεις από τις νέες ταινίες (Απόστρατος, Ζίζοτεκ και Cosmic Candy) Θα συμμετάσχουν και στο διεθνές πρόγραμμα που διακρίνεται από το πνεύμα του Overview Effect, μιας συγκλονιστικής εμπειρίας που έχει τις ρίζες της στις πρώτες παρατηρήσεις των αστροναυτών για τη Γη από το διάστημα.

Στο νέο διαγωνιστικό τμήμα Meet the Neighbors θα συμμετέχουν νέοι δημιουργοί από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, οι πάντα ενδιαφέρουσες Ματιές στα Βαλκάνια θα είναι και πάλι εδώ. Όπως και η πρωτοπορία του Film Forward, το Round Midnight και οι Ειδικές Προβολές.

Αφιερώματα θα γίνουν στον Τζον Γουότερς (βλέπετε εδώ ), στον Άλμπερτ Σέρα, την Τζοάνα Χογκ, τον Ντούσαν Μακαβέγεφ, τον αβανγκάρντ Γκρέγκορι Μαρκόπουλος αλλά και στα 80s δια χειρός The Boy καθώς και στη διαφορετικότητα.

Στις παράλληλες εκδηλώσεις θα περιλαμβάνονται και φέτος λαμπρές εκθέσεις με την μεγάλη έκθεση στον άγνωστο εικαστικό Νίκο Κούνδουρο να ξεχωρίζει.

Η Αγορά θα είναι και πάλι το δυναμικό φυτώριο του μέλλοντος με νέες δράσεις όπως το Meet the Future και με Ambassador τον αγαπημένο και ταλαντούχο Γιώργο Πυρπασσόπουλο.

Φετινή Πρωτοτυπία είναι η κυκλοφορία ενός ΚΟΜΙΚ για το Φεστιβάλ, για όλα αυτά που συνθέτουν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Που θα κλείσει αυλαία την Κυριακή 10 Νοεμβρίου με την αστεία και συγκινητική ταινία του Τάικα Γουαϊτίτι Jojo Rabbit.

11 ημέρες γεμάτες ταινίες, συζητήσεις, τρέξιμο, υπέροχα Parties και μπόλικη πανέμορφη Θεσσαλονίκη. Η μεγαλύτερη Ελληνική γιορτή του σινεμά στην πιο γοητευτική πόλη του Ελληνικού Βορρά. Ένα σινεφίλ κοκτέιλ με δυνατό χαρακτήρα…

Παρακάτω το αγαπημένο μας σποτ του Φεστιβάλ: Βιολέττα...