Family Romance LLC – Οικογενειακή Ευτυχία ΑΕ

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2019 

Διάρκεια: 89 λεπτά 

Είδος: Κοινωνικό 

Βαθμολογία: * * * 

Σκηνοθεσία: Werner Herzog 

Με τους : Mahiro Tanimoto, Ishii Yuichi. 

Ο Γιουίτσι Ίσιι είναι πατέρας ενός κοριτσιού που δεν τον είχε γνωρίσει ποτέ μέχρι την εφηβεία του και τώρα έρχεται να αναπληρώσει το χαμένο κενό. Συγκινητικό ε; Μόνο που ο Γιουίτσι δεν είναι ακριβώς αυτό που φαίνεται. Η εταιρεία του με την χαρακτηριστική επωνυμία «OIKOΓΕΝΕΙΑΚΗ ΕΥΤΥΧΙΑ Α.Ε.» κάνει ακριβώς αυτό που λέει: μισθώνει ηθοποιούς που αναπληρώνουν συγγενείς, φίλους ή αγαπημένα πρόσωπα για λογαριασμό των πελατών της, με σκοπό να αποκαθίσταται η περιζήτητη στον αληθινό κόσμο οικογενειακή ευτυχία. Ο Γιουίτσι αυτό έχει προσληφθεί να κάνει από την ευκατάστατη μητέρα του μικρού κοριτσιού.  Και πέρα από αυτό, τόσο αυτός όσο και οι άλλοι υπάλληλοι της εταιρείας δέχονται να αναλάβουν ρόλους σε πάρτι, γάμους, κηδείες ακόμη και σε ιδιαίτερα προσωπικές στιγμές. 

Ο πάντα περιπετειώδης Βέρνερ Χέρτσογκ, ακόμη και στην προχωρημένη ηλικία των 77 ετών όπου βρίσκεται, δεν το βάζει κάτω. Το κατεξοχήν Ιαπωνικό φαινόμενο ενοικίασης ανθρώπων έρχεται να κάτσει ιδανικά στο παράξενο κινηματογραφικό σύμπαν ενός ακόμη πιο παράξενου δημιουργού για να μας ανοίξει ένα παράθυρο σε μια εναλλακτική πραγματικότητα, μια μυθοπλασία της ύπαρξης που καλείται να επουλώσει συναισθηματικά κενά και ανοικτές πληγές. Η ανθρωπότητα σήμερα μοιάζει να έχει χάσει τη μπάλα και να έχει βυθιστεί στον virtual κόσμο των social media και του texting. Τα κινητά και τα λοιπά smart gadgets μοιάζουν με βίβλους τσέπης σύγχρονων μοναχών της πόλης, χαμένων στους κόσμους των ηλεκτρονικών προσευχών τους. Κόσμους εικονικούς, παράξενους, κωμικοτραγικούς που απαιτούν από τους ανθρώπους να γίνουν σεναριογράφοι της ζωής τους, να υποδυθούν ρόλους και να βιώσουν σχέσεις ψηφιακές και ανύπαρκτες στον πραγματικό κόσμο.

Η ταινία του αειθαλούς, ενίοτε μεγαλομανούς και πάντα πρωτοπόρου κοινωνικά δημιουργού μας μεταφέρει στη σύγχρονη Ιαπωνία, ένα κόσμο τόσο προηγμένο τεχνολογικά και τόσο τακτοποιημένο κοινωνικά αλλά και τόσο κενό συναισθημάτων και επικοινωνίας. Μια ανθρώπινη ευγενής επιφάνεια πάνω σε ένα ψυχρό κουτί που περιέχει τις ξεχασμένες παραδόσεις μιας μεταμοντέρνας κοινωνίας.

Παρακολουθώντας το φιλμ, δυσκολεύεσαι να διακρίνεις αν πρόκειται για μυθοπλασία ή ντοκουμέντο ή μείξη τους. Ο ίδιος ο Χέρτσογκ πάντως μας διαβεβαιώνει ότι στην ταινία του απλά δραματοποίησε ένα σύγχρονο κοινωνικό σύμπτωμα απλά δίνοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο στον πρώτο διδάξαντα την ενοικίαση της ευτυχίας. Κι έτσι, ο πιο κοσμοπολίτης κινηματογραφικός δημιουργός, αυτός που γύρισε ταινίες στα πέρατα της οικουμένης, αυτός που δεν δίστασε να βάλει τους ηθοποιούς του να κουβαλήσουν ένα καράβι 300 τόνων μέσα στη ζούγκλα για να πετύχει την αυθεντικότητα του Φιτζκαράλντο πριν από 40 χρόνια, μας ανοίγει ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό παράθυρο στο κοινωνικό μέλλον που βρίσκεται προ των πυλών. Ακούει ο Σπίλμπεργκ του Artificial Intelligence; 

Η ταινία έκανε πρεμιέρα εκτός συναγωνισμού στο Φεστιβάλ Καννών και ελληνική πρεμιέρα στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας. 

Διανομή: Filmtrade 

Στις αίθουσες από 24.10.19