Terminator: Dark Fate – Εξολοθρευτής: Σκοτεινό Πεπρωμένο

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2019 

Διάρκεια: 128 λεπτά 

Είδος: Περιπέτεια Sci-Fi 

Βαθμολογία: * * * 

Σκηνοθεσία: Tim Miller 

Πρωταγωνιστούν: Natalia Reyes, Mackenzie Davies, Gabriel Luna, Linda Hamilton, Arnold Schwarzenegger, Diego Boneta, Steven Cree, Alicia Borrachero. 

Έχουν περάσει περισσότερο από δύο δεκαετίες από τότε που η Σάρα Κόνορ εμπόδισε την Ημέρα της Κρίσης, άλλαξε το μέλλον και έγραψε ξανά τη μοίρα της ανθρωπότητας. Η Ντάνι Ράμος είναι μια απλή εργάτρια που ζει στην Πόλη του Μεξικού με τον αδερφό της και τον πατέρα της. Αυτό το συνηθισμένο κορίτσι όμως, ένας υπερεξελιγμένος και θανάσιμος Εξολοθρευτής – ο Rev-9– ταξιδεύει πίσω στο χρόνο για να το κυνηγήσει και να το σκοτώσει. Η επιβίωση της Ντάνι βρίσκεται στα χέρια της Γκρέις, μιας παντοδύναμης πολεμίστριας από το μέλλον. Σε βοήθειά τους εμφανίζεται και η μπαρουτοκαπνισμένη από το χρόνο και σκληροτράχηλη Σάρα Κόνορ. Καθώς ο Rev-9 καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά του, κυνηγώντας χωρίς οίκτο τη Ντάνι, ένα T-800 από την εποχή της Σάρα μοιάζει να είναι η τελευταία τους ελπίδα.

Είναι πολύ συγκινητικό να βλέπεις την επανένωση τριών θρύλων του sci fi των 90s σε μια απόλυτα σύγχρονη τεχνολογικά κινηματογραφική επιστροφή ενός ταλαιπωρημένου franchise όπως ο Εξολοθρευτής. Ο Τζέιμς Κάμερον επιστρέφει στην ενεργό δράση ως παραγωγός, επιλέγοντας τον Τιμ Μίλερ, τον δημιουργό του Deadpool να καθοδηγήαει σκηνοθετικά αυτή την επιστροφή στα κλασσικά, κάνοντας το δεύτερο μόλις σκηνοθετικό του βήμα. Μπροστά από την κάμερα η συγκίνηση συνεχίζεται αφού ο 72χρονος πια (αλλά απόλυτα fit) Άρνολντ συναντιέται με τη δική του αυθεντική Σάρα Κόνορ, την Λίντα Χάμιλτον που φοράει πάνω της τη Σάρα σαν σημαδεμένο από τα χρόνια ρούχο που το υλικό του μοιάζει να ξαναγεννιέται όσο περνάει η ώρα και δυναμώνει η δράση. Ευνόητο βέβαια ότι οι δύο τους έχουν περάσει στο περιθώριο της πλοκής αφήνοντας χώρο για την καινούρια ιστορία που αφορά μια νέα Σάρα (μπορεί και ναι μπορεί και όχι) στο πρόσωπο της νεαρής Μεξικάνας Ντάνι αλλά και ένα νέο Τζον Κόνορ, γένους θηλυκού και «ενισχυμένου», στο πρόσωπο της ατρόμητης Γκρέις.  Για τους φανατικούς του franchise  ίσως και να μην υπάρχουν εκπλήξεις τόσο από άποψη πλοκής όσο και εφέ, τύπου «στα ίδια μέρη θα ξαναβρεθούμε» και θα συγκινηθούμε και μέχρι εκεί. Οι λοιποί και νεότεροι θα απολαύσουν ένα δυναμικό και φροντισμένο blockbuster που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από κάτι σύγχρονα mega comics του συρμού. 

Το στοίχημα είναι λοιπόν να καταφέρουν οι δημιουργοί αυτής της αναβίωσης ότι αξίζει τον κόπο και το ενδιαφέρον, ότι ο Εξολοθρευτής έχει ακόμη πολλά να δώσει και νέες γενιές θεατών να κατακτήσει. Με βάση την παρούσα ταινία μάλλον τα καταφέρνουν, χωρίς να αποφεύγουν μια κάποια αίσθηση επανάληψης των ίδιων μοτίβων που χαρακτήριζαν το Terminator 2, το αριστούργημα του είδους. Αν και αυτή τη φορά είναι η Σάρα Κόνορ που προφέρει τη θρυλική ατάκα I ‘ll be back. Από το στόμα της και στου box office το αυτί… 

Διανομή: Odeon 

Στις αίθουσες από 31.10.19