Ford v Ferrari (Le Mans ’66) – Κόντρα σε Όλα

Παραγωγή: ΗΠΑ/Γαλλία – 2019 

Διάρκεια: 152 λεπτά 

Είδος: Δραματική Περιπέτεια 

Βαθμολογία: * * * ½ 

Σκηνοθεσία: James Mangold 

Πρωταγωνιστούν: Matt Damon, Christian Bale, Caitriona Balfe, Jon Bernthal, Tracy Letts, Josh Lucas, Noah Jupe, Remo Girone, Ray McKinnon, JJ Field, Gian Franco Tordi, Jack McMullen, Benjamin Rigby, Joe Williamson, Alex Gurney, Corrado Invernizzi, Wallace Langham. 

Η νέα ταινία του δημιουργού του Logan αφηγείται την πραγματική ιστορία του οραματιστή Αμερικανού σχεδιαστή αυτοκινήτων Κάρολ Σέλμπι και του σκληροτράχηλου Βρετανού επαγγελματία οδηγού Κεν Μάιλς που έδωσαν μάχη ενάντια στις επιχειρηματικές παρεμβάσεις, τους νόμους της φυσικής, καθώς και τους προσωπικούς τους δαίμονες για να κατασκευάσουν ένα επαναστατικό αυτοκίνητο για την Φορντ και να νικήσουν τα αγωνιστικά αυτοκίνητα του Έντσο Φεράρι στον περίφημο 24ωρο αγώνα αυτοκινήτων του Λε Μαν στη Γαλλία το 1966.

Η ταινία που άλλαξε τίτλο καθοδόν προς την Ευρώπη από Ford v Ferrari σε Le Mans ’66 έρχεται να προστεθεί στην παράδοση ταινιών με αγωνιστικά αυτοκίνητα που μας έχει δώσει έξοχα δείγματα εκρηκτικών περιπετειών όπως το Grand Prix του 1966 και το θρυλικό Le Mans του 1971 με τον Στιβ Μακ Κουίν αλλά και το πιο πρόσφατο φιλμ του Ρον Χάουαρντ για την κόντρα του Νίκι Λάουντα με τον Τζέιμς Χαντ, το Rush του 2013.

Στην ταινία του Μάνγκολντ η κόντρα παίρνει σαφώς ευρύτερες διαστάσεις ανάμεσα σε εταιρείες, χώρες, νοοτροπίες και πολιτισμούς καθώς η αυτοκρατορία της Φορντ συγκρούεται με τους Λατίνους Ιππότες της Ασφάλτου του Έντζο Φεράρι. ΗΠΑ εναντίον Ευρώπης, Βιομηχανία εναντίον Στυλ, αγγλοσαξωνικό πείσμα εναντίον μεσογειακού ταμπεραμέντου. Αλλά και ενδοεπιχειρηματικές κόντρες ανάμεσα σε επαγγελματικές νοοτροπίες, σε κοσμοθεωρίες ζωής, σε golden boys (ναι υπήρχαν και τότε) και παιδιά της πιάτσας. Κόντρες σε όλα με ταξικό κατά βάθος υπόβαθρο που αναπτύσσονται με δραματουργική μαεστρία με φόντο τις πίστες αγώνων, εκεί όπου βασιλεύουν θρύλοι του τιμονιού όπως οι δύο βασικοί ήρωες του φιλμ ο Κάρολ Σέλμπι και ο Κεν Μάιλς.

Μια αληθινή ιστορία που ζωντανεύει στην οθόνη υποδειγματικά από κάθε άποψη και κυρίως φωτογραφικά αφού ο διευθυντής φωτογραφίας Φαίδων Παπαμιχαήλ φώτισε την ταινία, όπως λέει ο ίδιος, με αναφορά σε ταινίες εκείνης της εποχής και με τεχνικές της κάμερας που συνήθιζαν να χρησιμοποιούν τότε. Εκτός όμως από τον παραπάνω, ο Μάνγκολντ χρησιμοποίησε και άλλους μόνιμους συνεργάτες του όπως ο σχεδιαστής παραγωγής Φρανσουά Οντουί που δεν ανασυστήνει απλά τα 60s αλλά και όλο το στιλ των σχετικών ταινιών της εποχής, μεταφέροντας το κοινό σε μια χρονοκάψουλα από την οποία περιμένεις να ξεπροβάλλει από στιγμή σε στιγμή ο θρυλικός Στιβ Μακουίν, ο κατεξοχήν πρωταγωνιστής του είδους. Στο πλάι του ο σχεδιαστής των κουστουμιών Ντάνιελ Ορλάντι ντύνει το πολυπληθές καστ με απαράμιλλο στιλ και διακριτικές πινελιές που δίνουν απίστευτες πληροφορίες για τους χαρακτήρες. Με δεδομένο ότι το φιλμ έχει ήδη οσκαρικό Buzz, πριν την επίσημη προβολή του, σε περίπτωση υποψηφιοτήτων, αυτοί οι δύο θα βρίσκονται σίγουρα ανάμεσα στους υποψήφιους. Όπως πιθανόν και πολλοί άλλοι συντελεστές ανάμεσα στους οποίους εξέχουσα θέση κατέχει ο Τρέισι Λετς, ο πολυπράγμων και πολυβραβευμένος ηθοποιός και θεατρικός συγγραφέας (μεταξύ άλλων του φημισμένου Αύγουστου), που υποδύεται με απίστευτη εσωτερική ένταση τον Χένρι Φορντ Β΄. Όχι ότι πάει πίσω το ιερό τέρας που λέγεται Κρίστιαν Μπέιλ που εδώ επιτέλους υποδύεται έναν συμπατριώτη του Βρετανό, τον σπουδαίο οδηγό αγώνων Κεν Μάιλς. Ούτε φυσικά ο σχεδόν 50χρονος πια Ματ Ντέιμον που περνάει σε νέα φάση ερμηνευτικής ωριμότητας με τον ρόλο του ιδιοφυούς Κάρολ Σέλμπι. Κόντρα στην τεστοστερόνη του υπόλοιπου καστ η Ιρλανδή τηλεοπτική σταρ Καιτριόνα Μπαλφ ως κυρία Μάιλς κρατάει γερά και ισοδύναμα το γυναικείο στοιχείο της ίντριγκας. Μιας ίντριγκας πολυπρόσωπης, πολυδαίδαλης και άριστα ενορχηστρωμένης που ο Μάνγκολντ σκηνοθετεί με απολαυστική σιγουριά. Όσο για τις σκηνές των αγώνων, είναι όσο συναρπαστικές και άψογα μονταρισμένες μπορεί κανείς να αναμένει από μια τόσο προσεγμένη παραγωγή.

Στιλ, ουσία και ένταση σε ένα απολαυστικό από κάθε άποψη κινηματογραφικό ράλι κόντρα στις εκάστοτε κατεστημένες αντιλήψεις και κυρίως κόντρα στο θάνατο που παραμονεύει σε κάθε στραβοτιμονιά.   

Διανομή: Odeon 

Στις αίθουσες από 14.11.19