The Good Liar – Ένας Καλός Ψεύτης

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2019 

Διάρκεια: 109 λεπτά 

Είδος: Θρίλερ 

Βαθμολογία: * * ½ 

Σκηνοθεσία: Bill Condon 

Πρωταγωνιστούν: Helen Mirren, Ian McKellen, Russell Tovey, Patrick Godfrey, Jim Carter, Jóhannes Haukur Jóhannesson, Celine Buckens, Mark Lewis Jones, Lily Dodsworth-Evans. 

Ο Ρόι Κόρτνεϊ, 80χρονος απατεώνας ολκής που ψαρεύει τα θύματα του από τα κοινωνικά δίκτυα, βάζει στο μάτι την ευκατάστατη χήρα Μπέτι ΜακΛις με σκοπό να της πάρει ό,τι έχει και δεν έχει. Από την πρώτη τους συνάντηση, ο Ρόι αρχίζει να βομβαρδίζει την Μπέτι με τα δοκιμασμένα κόλπα του και η Μπέτι, έχοντας μόνο ένα νεαρό εγγονό να την φροντίζει, μοιάζει γοητευμένη και έτοιμη να παίξει το παιγνίδι του. Ή μήπως όχι; Η γάτα κυνηγάει το ποντίκι ή μήπως το ποντίκι δεν είναι αυτό που φαίνεται; Μυστικά από το παρελθόν θα αποκαλυφθούν, μάσκες θα παραμερίσουν και θανάσιμοι κίνδυνοι θα απειλήσουν το υπέργηρο ζεύγος μέχρι να λήξει αυτή η μακάβρια αναμέτρηση με τα όρια της εμπιστοσύνης και τη γοητεία της απάτης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συνεργάζονται ο Μπιλ Κόντον με τον Ίαν Μακέλεν Προ 20ετίας με το Θεοί και Τέρατα ο μεν πρώτος τιμήθηκε με Όσκαρ σεναρίου ο δε δεύτερος τσίμπησε την πρώτη οσκαρική υποψηφιότητα της λαμπρής καριέρας του. Αυτή τη φορά φέρνουν στην παρέα τους και το έτερο ιερό τέρας της Βρετανικής σκηνής, την Dame Έλεν Μίρεν, και ανεβάζουν τον πήχη των προσδοκιών, διασκευάζοντας το best seller μυθιστόρημα με το οποίο έκανε το συγγραφικό του ντεμπούτο το 2016 ο πρώην πράκτορας των Βρετανικών Μυστικών Υπηρεσιών με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Νίκολας Σερλ. Ο Σερλ πολύ θα ήθελε να είναι Τζον Λε Καρέ και ο σεναριογράφος του φιλμ Τζέφρι Χάτσερ να επαναλάβει την επτιυχημένη συνταγή του Mr.Holmes. Ωστόσο η σεναριακή δομή του φιλμ είναι προβληματική, η ίντριγκα από ένα σημείο και πέρα προβλέψιμη και η σκηνοθετική γραμμή αφήνει υπερβολικό χώρο στις ερμηνείες, χαλαρώνοντας το ρυθμό, ατόπημα θανάσιμο αν θες να επιτύχει η συνταγή του θρίλερ. Διαβάζοντας τις δηλώσεις τους δεν μπορεί να μη σημειώσεις πόσο ενσυνείδητα υιοθέτησαν αυτή τη σεναριακή δομή οι δημιουργοί του φιλμ και πόσο ενθουσιασμένοι είναι για αυτό. Απόψεις…

Ωστόσο είναι τόσο αβίαστα απολαυστικό το πρωταγωνιστικό δίδυμο που τραβάει σαν μαγνήτης το βλέμμα του θεατή, εμποδίζοντας στη μεγαλύτερη διάρκεια του φιλμ να φανεί η κακοραμμένη φόδρα του. 

Διανομή: Tanweer 

Στις αίθουσες από 14.11.19