Doctor Sleep – Δόκτωρ Ύπνος

Παραγωγή: ΗΠΑ/Βρετανία – 2019 

Διάρκεια: 152 λεπτά 

Είδος: Τρόμου 

Βαθμολογία: * * ½ 

Σκηνοθεσία: Mike Flanagan 

Πρωταγωνιστούν: Ewan McGregor, Rebecca Ferguson, Kyliegh Curran, Cliff Curtis, Zahn McClarnon, Emily Alyn Lind, Selena Anduze, Robert Longstreet, Carel Struycken, Catherine Parker, James Flanagan, Met Clark, Zackary Momoh, Jocelin Donahue. 

Ο Ντάνι Τόρανς, αλκοολικός, έρημος και μόνος, δεν έχει ακόμη ξεπεράσει τα τραύματα της παιδικής του ηλικίας στο ξενοδοχείο Overlook. Προσπαθώντας να βρει την εσωτερική του ηρεμία, καταλήγει σε μια μικρή πόλη του Νιου Χάμσιρ, όπου βρίσκει συμπαράσταση από μια ομάδα Ανώνυμων Αλκοολικών. Τα χρόνια περνάνε μέχρι που συναντά την έφηβη Άμπρα που διαθέτει, όπως κι αυτός, το υπερφυσικό χάρισμα γνωστό ως "λάμψη". Αυτό που αγνοεί ο Ντάνι είναι η ύπαρξη μιας ομάδας άγριων πλασμάτων με ανθρώπινη μορφή, που αποκαλείται Αληθινός Δεσμός και τρέφεται με την αύρα παιδιών που διαθέτουν το χάρισμα. Αρχηγός τους είναι η σαγηνευτική Ρόουζ, αρχαία ψυχή που έχει καταφέρει να επιβιώσει για αιώνες αλλά τώρα πια δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να βρει την απαραίτητη για την επιβίωση της ομάδας λεία. Η Άμπρα ζητά απελπισμένα τη βοήθειά του Ντάνι προκειμένου να τους πολεμήσει και τον πείθει να χρησιμοποιήσει, για πρώτη φορά, τις δικές του δυνάμεις και να αντιμετωπίσει τους φόβους του, φέρνοντας στην επιφάνεια φαντάσματα του παρελθόντος. Τα φαντάσματα του Overlook…

Το 1977 η λογοτεχνία τρόμου θα άλλαζε για πάντα με την κυκλοφορία της Λάμψης του Στίβεν Κινγκ, ενός pop horror αριστουργήματος που ήδη θεωρείται κλασσική λογοτεχνία του 20ου αιώνα. Το 1980 η κινηματογραφική μεταφορά της από τον Στάνλεϊ Κούμπρικ θα χάριζε στην ανθρωπότητα μια από τις πιο τρομακτικές ταινίες τρόμου όλων των εποχών και ένα αξεπέραστο αριστούργημα. Το πρόβλημα είναι ότι βιβλίο και ταινία υπήρξαν τόσο διαφορετικά στη σύλληψη και τη δομή που έφεραν σε σύγκρουση συγγραφέα και σκηνοθέτη, μια κατάσταση μίσους που δεν έληξε ούτε με τον θάνατο του τελευταίου.

36 χρόνια αργότερα ο Στίβεν Κινγκ έρχεται να καταπιαστεί ξανά με τον μικρό Ντάνι και την ζωή του ως ενήλικα, κλείνοντας τους λογαριασμούς του με το παρελθόν και ουσιαστικά λέγοντας την τελευταία λέξη για το θέμα. Η αλήθεια είναι ότι το άτυπο αυτό sequel δεν έχει σχεδόν καμία αισθητική συγγένεια με το μεγαλοπρεπές και υποβλητικά απειλητικό σύμπαν της λάμψης, όντας πιο κοντά σε έργα όπως το It ή και η νεανική saga του Twilight.

O ευσυνείδητος σκηνοθέτης ταινιών τρόμου β’ διαλογής και εσχάτως τηλεοπτικών σειρών Μάικ Φλάναγκαν επιχειρεί το πιο φιλόδοξο βήμα της καριέρας του, προσπαθώντας να έχει και την πίττα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Και να ικανοποιήσει το συγγραφέα και να κρατήσει έστω μέρος από την αισθητική κληρονομιά του Κούμπρικ. Ε λοιπόν μπορεί ο σκύλος να χόρτασε η πίττα όμως έμεινε λειψή, παρά τις εμβόλιμες αναφορές στο κλασσικό έργο του Κούμπρικ που περιλαμβάνουν και χρήση δύο ή τριών πλάνων, έτσι τιμής ένεκεν. Όχι ότι το αποτέλεσμα απογοητεύει ή είναι πλαδαρό. Κάθε άλλο! Παρά την τεράστια τύπου μίνι σειρά διάρκεια, η ταινία εξελίσσεται ικανοποιητικά, η ατμόσφαιρα είναι επιτυχημένη, οι πρωταγωνιστές πολύ καλοί (ιδιαίτερα η Ρεμπέκα Φέργκουσον ως Ρόουζ, αρχέτυπη βαμπ με τη βαμπιρική κυριολεκτική σημασία της λέξης). Ε τότε; Είναι η αίσθηση του καλλιτεχνικά ανολοκλήρωτου και του αισθητικά απρόσωπου, είναι η τηλεοπτική λογική που κρατούν το φιλμ δέσμιο μιας χρυσής μετριότητας. Ακόμη κι έτσι όμως παρακολουθείται με ενδιαφέρον. Τουλάχιστον ο Στίβεν Κινγκ το χάρηκε ιδιαίτερα οπότε εμείς τι να πούμε, να τους ζήσει να τον χαίρονται τον Δόκτορα Ύπνο και καλά sequel (όλο και κάτι σε low budget θα σκεφτούν). 

Διανομή: Tanweer 

Στις αίθουσες από 07.11.19