32ο Πανόραμα: 20 Χρόνια χωρίς τον KUBRICK

 

Το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου διοργανώνει φέτος ένα αφιέρωμα στον αείμνηστο Στάνλεϊ Κούμπρικ σε συνεργασία με την Πανελλήνια ‘Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου – Π.Ε.Κ.Κ.

Θα προβληθούν 8 ταινίες, ενδεικτικές όλων των περιόδων του μεγάλου σκηνοθέτη: A CLOCKWORK ORANGE | BARRY LYNDON | DR. STRANGELOVE | FEAR AND DESIRE KILLER’S KISS | LOLITA | PATHS OF GLORY | THE KILLING

«O Στάνλεϊ Κιούμπρικ είναι από τους λιγοστούς εκείνους σκηνοθέτες που απέδειξαν πως, ακόμη και στο ελεγχόμενο από τους στραμμένους αποκλειστικά προς το κέρδος παραγωγούς του Χόλιγουντ, μπορεί κανείς να γυρίσει ταινίες προσωπικές, που να εκφράζουν τις δικές τους ανησυχίες, τους δικούς τους προβληματισμούς και να μετατρέψει, αυτό που συχνά χαρακτηρίζουμε ως βιομηχανία του κινηματογράφου, σε καθαρά προσωπική τέχνη. Κάποια στιγμή, βεβαίως, αναγκάστηκε να φύγει από το Χόλιγουντ και τις πιέσεις του και να μετακομίσει στην Αγγλία (1961), όπου, ως το τέλος της ζωής του, θα μπορέσει να εκφραστεί με πλήρη ελευθερία και να μας χαρίσει τα μεγάλα του αριστουργήματα (“Λολίτα”, “SOS Πεντάγωνο καλεί Μόσχα”, “2001: Οδύσσεια του Διαστήματος”, “Το Κουρδιστό Πορτοκάλι”, “Η λάμψη”, “Μπάρι Λίντον”, “Μάτια Ερμητικά Κλειστά”). 'Ανθρωπος που επεδίωκε την τελειότητα, που κατάφερνε να ελέγχει πλήρως την παραγωγή του (από το σενάριο και τη σκηνοθεσία μέχρι το τελικό μοντάζ), σε στενή πάντα σχέση με τους ηθοποιούς του, με καινοτόμες ιδέες στη χρήση της κινηματογραφικής γλώσσας αλλά και των τεχνικών μέσων, με μια φιλοσοφική προσέγγιση στα θέματά του (ορισμένοι μίλησαν για τη σχέση του με το έργο φιλόσοφων όπως ο Νίτσε και ο Χάιντεγκερ), με ένα έργο που καλύπτει, πάντα με την ίδια ιδιοφυή έμπνευση, τα περισσότερα κινηματογραφικά είδη (φιλμ νουάρ, θρίλερ, γουέστερν, δράματα εποχής, επιστημονική φαντασία), όλα ιδωμένα μ' ένα ρεαλισμό, διανθισμένο με χιούμορ (συχνά μαύρο) αλλά και ποιητική διάθεση, με εξαιρετική φωτογραφία και εμπνευσμένη χρήση της μουσικής, ο Κούμπρικ, σκηνοθέτης που ο Όρσον Γουέλς ονόμασε “γίγαντα ανάμεσα στους σκηνοθέτες της νεότερης γενιάς”, προσέφερε ένα έργο που δεν έχει παύσει να επηρεάζει αρκετούς από τους πιο γνωστούς σύγχρονους σκηνοθέτες, ανάμεσά τους και τους: Μάρτιν Σκορσέζε, Ντέιβιντ Λιντς, Στίβεν Σπίλμπεργκ, Γούντι Άλεν, Τζορτζ Ρομέρο, Τέρι Γκίλιαμ, Ρίντλεϊ Σκοτ, Πολ Τόμας Άντερσον, Κρίστοφερ Νόλαν, Τιμ Μπέρτον και άλλους.

Ένα έργο που, με αφορμή τα 20 χρόνια από το θάνατό του, παρουσιάζουμε σήμερα, στο 32ο Πανόραμα για να τον γνωρίσουν οι νεότεροι και να τον απολαύσουν, για μια ακόμη φορά, οι παλιότεροι». 

 

Τις ταινίες θα προλογίσουν οι σκηνοθέτες Κώστας Φέρρης και Δημήτρης Παναγιωτάτος και οι κριτικοί κινηματογράφου – μέλη της Π.Ε.Κ.Κ. Τάσος Γουδέλης, Κωνσταντίνος Καϊμάκης, Ιφιγένεια Καλαντζή, Νίνος Φένεκ Μικελίδης και Χρήστος Σκυλλάκος.

ΙΝΦΟ

Αφιέρωμα στον Κούμπρικ (Κινηματογράφος ΑΝΔΟΡΑ Σεβαστουπόλεως 117)

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

28/11/19 20.15 | ΜΠΑΡΙ ΛΙΝΤΟΝ /Barry Lyndon (185’)

29/11/19 20.00 | FEAR AND DESIRE (62’)

29/11/19 21.30 | ΛΟΛΙΤΑ / Lolita (153’)

30/11/19 20.15  | ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΤΗΣ ΟΡΓΗΣ / TheKilling (84’) (ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ: 03/12/19 20.00)

30/11/19 22.00  | ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ / AClockworkOrange (137’)  (ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ: 04/12/19 22.00)

01/12/19 20.00 | S.O.S ΠΕΝΤAΓΩΝΟ ΚΑΛEI ΜOΣΧΑ / Dr Strangelove (Or How I learned To Stop Worrying And Love The Bomb) (95’) (ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ: 03/12/19 21.45)

02/12/19 20.15 | ΤΟ ΦΙΛΙ ΤΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥ / KillersKiss | 67’

02/12/19 21.45 | ΣΤΑΥΡΟΙ ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ / PathsOfGlory (88’)

Το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου διοργανώνεται υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Νίνου Φένεκ-Μικελίδη.

Εισιτήρια

Γενική είσοδος ανά προβολή: 6€ (εξαιρούνται οι τελετές έναρξης & λήξης)

Κάρτα διαρκείας 5 προβολών: 20€

Όπως κάθε χρόνο, δίνεται η δυνατότητα σε ανέργους και ΑμεΑ να παρακολουθήσουν δωρεάν τις ταινίες του προγράμματος. Συγκεκριμένα, θα διατίθενται για κάθε προβολή 8 δωρεάν εισιτήρια, τα οποία οι ενδιαφερόμενοι θα προμηθεύονται από τα ταμεία των κινηματογράφων 45 λεπτά πριν την έναρξη της προβολής, με σειρά προσέλευσης, μέχρι εξαντλήσεώς τους. Για την ελεύθερη είσοδο είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία του ενδιαφερομένου, η επίδειξη της επικυρωμένης και σε ισχύ κάρτα ανεργίας ή αναπηρίας, καθώς και η αστυνομική ταυτότητα. 

Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου 2019

www.panoramafest.com

Για το πλήρες ωρολόγιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ πατήστε

εδώ