Τσάρλι

Παραγωγή: Ελλάδα – 2019 

Διάρκεια: 91 λεπτά 

Είδος: Οικογενειακή Κωμωδία 

Βαθμολογία: * ½ 

Σκηνοθεσία: Θανάσης Τσαλταμπάσης 

Πρωταγωνιστής: Θανάσης Τσαλταμπάσης 

Cast: Γώργος Κοψιδάς, Στέλιος Ιακωβίδης, Αγοραστή Αρβανίτη, Δημήτρης Παπανικολάου, Σπύρος Παππάς, Μαριάννα Τουντασάκη, Νίκος Φιλημέγκας, Φοίβος Παπακώστας, Γιώργος Λαμπριανός, Βίκυ Κυριακοπούλου. 

Guests: Γιώργος Γαλίτης, Cesaris Grauzinis, Αλίκη Αλεξανδράκη, Άννα Αθανασιάδη, Δημήτρης Αδάμης. 

Ο Τσάρλι, νεαρός ρομαντικός περιπλανώμενος oνειροπόλος, μια φιγούρα που μοιάζει να έρχεται από το παρελθόν, μια ύπαρξη ευαίσθητη και τρυφερή, καταλήγει στη σύγχρονη πεζή Αθήνα. Ένα μεσημέρι, στο παγκάκι ενός πάρκου βρίσκει μια εφημερίδα στην οποία υπάρχει ένα μήνυμα αποκλειστικά για αυτόν. Εάν ο Τσάρλι περάσει πέντε δοκιμασίες με επιτυχία, τότε ένας πολύ μεγάλος θησαυρός θα γίνει δικός του. Έτσι θα μπορέσει να πληρώσει το νοίκι του και να βοηθήσει και τη τυφλή ανθοπώλη της γωνίας. Χωρίς να χάσει χρόνο, αποδέχεται την πρόκληση και μπαίνει σε μια περιπέτεια όπου ανακατεύονται πράκτορες, δουλέμποροι παιδιών και έμποροι ανθρώπινων οργάνων, ωραίες κληρονόμοι και κλέφτες κι αστυνόμοι. 

Μόνο ο Μακ Σένετ λείπει σε μια νοσταλγική-όπως διατείνονται οι δημιουργοί της-κωμική περιπέτεια για τις ανθρώπινες σχέσεις, τη δύναμη της αγάπης, τους ρόλους της ζωής και τις αξίες της. Μια περιπέτεια που άργησε τουλάχιστον 100 χρόνια στο ραντεβού της με την κινηματογραφική ιστορία. Και μην αρχίσουμε να κάνουμε συγκρίσεις με το πολυβραβευμένο πρόσφατο The Artist γιατί θα χάσουμε τα αυγά και τα πασχάλια. Η νοσταλγία λοιπόν δεν είναι και ο καλύτερος σύμβουλος όπως δεν είναι και η υπερβολική αυτοπεποίθηση. Έτσι λοιπόν ένας εξαίρετος θεατρικός κωμικός όπως ο Θανάσης Τσαλταμπάσης, που ερμήνευσε πρόπερσι με μεγάλη επιτυχία τον ρόλο του Τσάπλιν σε μια λαμπερή θεατρική υπερπαραγωγή, αποφάσισε να σκαρώσει ένα κινηματογραφικό φόρο τιμής στην περσόνα του Τσάρλι, παραμένοντας ωστόσο προσκολλημένος στο γράμμα και όχι στο πνεύμα του έργου του τεράστιου κινηματογραφικού δημιουργού. Δεν αρκεί το σλάπστικ του περασμένου αιώνα και μια υποπλοκή από τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα για να κάνεις τον κόσμο να γελάσει προσφέροντας κάτι παραπάνω από επιδερμικό θέαμα με προφανείς αναφορές-κόπιες στο έργο του μεγάλου κωμικού.

Αν και το φιλμ έχει στρωτό ρυθμό αφήγησης, όμορφες πρωτότυπες μουσικές, προσεγμένα σκηνικά και κοστούμια, στερείται το πιο ουσιαστικό: περιεχόμενο. Ένα χαρούμενο πανηγύρι που δεν έχει πραγματικά να πει κάτι καινούργιο πέρα από την μίμηση πράξεως σπουδαίας και τελείας.

Εφόσον εξάλλου πλασάρεται ως οικογενειακό θέαμα, ίσως να πει κάτι παραπάνω στα μικρότερα μέλη της οικογένειας αλλά και πάλι η σύγκριση με άλλα τρέχοντα παιδικά θεάματα, θεατρικά ή και κινηματογραφικά animation, είναι εις βάρος του. Είναι, τέλος, άκομψο για ένα δημιουργό να αυτοανακηρύσσεται διάδοχος των κλασσικών. Εκτίθεται… 

Διανομή: Village Films 

Στις αίθουσες από 12.12.19 

 

ΟΙ ΛΟΙΠΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σενάριο: Θανάσης Τσαλταμπάσης, Μαρία Κίτρα

Διεύθυνση Παραγωγής: Αθήνα Βοσινάκη, Κατερίνα Καψή

Producer: Δημήτρης Ευαγγελόπουλος

Executive Producer: Παναγιώτης Αλεξόπουλος

Διεύθυνση φωτογραφίας: Ευγένιος Διονυσόπουλος

Μοντάζ: Ανδρέας Γιαννακόπουλος

Colorist: Άγγελος Μάντζιος

Πρωτότυπη Μουσική: Γαβριήλ Γαβριηλίδης, Χρύσα Τσαλταμπάση, Βασίλης Γκορίτσας

Σκηνογράφος: Γιάννης Κοντορουχάς

Ενδυματολόγος: Δομνίκη Βασιαγεώργη

Make-up artist: Γιώργος Κεραμίδας

Φωτογράφος: Γιώργος Καλφαμανώλης

Κάλυψη Backstage: Αντώνης Γκιαούρης

Επιμέλεια κίνησης / Χορογραφία: Άννα Αθανασιάδη

Γραφικά: Χάρης Μαχαίρας

Marketing & επικοινωνία: Κορίνα Λαγουδάκη

Δημόσιες σχέσεις: Μαργαρίτα Δρούτσα

 

Συμμετέχουν στο cast: Νικόλαος Κέφαλος, Μαρία Βασιλάτου, Βασίλης Ψυλλάς, Ανδρέας Ζήκουλης, Δανάη Σδούγκου, Δημήτρης Τικτόπουλος, Γιάννης Βουράκης, Δημήτρης Παπαδόπουλος, Γωγώ Μαρινάκου, Τζίμης Πολίτης, Γεωργία Πλουσιάδη, Δέσποινα Πολυχρόνη κ.α.

Εμφανίζονται οι χορευτές: Μυρτώ Σχοινοπλοκάκη, Andrew Honeycutt, Θοδωρής Γιαννόπουλος

Perfomers: Αγγελική Δεληγιάννη, Blakie Blake, Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης

Τα μικρά παιδιά: Πολύμνια Πομόνη, Κάλλια Παπαευθυμίου, Κων/νος Σαλαμπί, Ανδρέας Παπανικολάου & η σκυλίτσα Ζούμπι

 

Το soundtrack της ταινίας “Η καλύτερή μου φίλη”, ερμηνεύει ο Μιχάλης Χατζηγιάννης και κυκλοφορεί από τη Heaven Music.

Στίχοι: Νίκος Πονηράκος

Σύνθεση: Χρήστος Χατζηνάσιος